Πρόγραμμα Erasmus+ στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο Κισσόνεργας


Το Δημόσιο Νηπιαγωγείο Κισσόνεργας Γεώργιου Μιχαήλ φιλοξένησε, από τις 9 μέχρι τις 12 Μαΐου, δώδεκα εκπαιδευτικούς από 4 χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία και Ουγγαρία), στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+ "Change your mind " 4.0. Το θέμα με το οποίο ασχολήθηκε το Νηπιαγωγείο Κισσόνεργας ήταν η "Εκπαίδευση για την ειρήνη".

Το πρόγραμμα φιλοξενίας στην Κύπρο είχε ως στόχο τη γνωστοποίηση του προβλήματος της Κύπρου στους εταίρους και την ενημέρωσή τους για τις προσπάθειες επαναπροσέγγισης που γίνονται για εξεύρεση ειρηνικής λύσης. Παράλληλα παρουσιάστηκαν οι δράσεις που υλοποιήθηκαν στο νηπιαγωγείο με στόχο την εκπαίδευση των παιδιών για την ειρήνη, την  συναισθηματική αγωγή, την ανάπτυξη δεξιοτήτων διαχείρισης συγκρούσεων, την ανάπτυξη δεξιοτήτων για τα δημοκρατικά ιδεώδη και την ειρήνη.

Όλες οι δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν εμπλέκοντας διάφορους φορείς της κοινωνίας της Πάφου. Το πρόγραμμα ξεκίνησε από το βράδυ της Δευτέρας 9 Μαΐου, με δείπνο γνωριμίας που παρέθεσε ο Σύνδεσμος Γονέων του σχολείου στους εταίρους και στο προσωπικό του σχολείου. Την επόμενη μέρα έγινε επίσημα το καλωσόρισμα των εκπαιδευτικών στο σχολείο και περιλάμβανε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τα παιδιά και τοπικό παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα με χορευτές γονείς του σχολείου. Η διευθύνουσα, κ. Ελένη Παπακυριάκου, έκανε παρουσίαση για την ιστορία της Κύπρου, το κυπριακό πρόβλημα καθώς και τις δράσεις που υλοποιήθηκαν στο σχολείο, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης για την ειρήνη. Στη συνέχεια, οι εταίροι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μια μορφή τέχνης με κυπριακή καταγωγή, την τεχνική της τσιμεντογραφίας, μια τεχνική την οποία ο κ. Κώστας Οικονόμου, καλλιτέχνης από την Κισσόνεργα, είχε αξιοποιήσει αφήνοντας ένα αξιόλογο έργο σε ολόκληρη την Κύπρο. Παράλληλα, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ “Common Ground”, της Σύλβιας Νικολαΐδου και του Νικόλα Ιορδάνου, και στο οποίο συμμετείχαν  παιδιά ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής καταγωγής. Οι εταίροι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ελεύθερες δραστηριότητες για τα παιδιά, που οργάνωσαν οι νηπιαγωγοί κ. Άντρη Ευσταθίου και κ. Ροδούλα Ιωάννου. Μετά, όλοι οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά, συμμετείχαν ενεργά σε εργαστήρι δημιουργίας κοινής τσιμεντογραφίας, υπό την καθοδήγηση της εικαστικού κ. Miriam Mc Connor. Κατά τον απογευματινό χρόνο οι εταίροι ξεναγήθηκαν σε διάφορα μέρη της Πάφου, στο χωριό Λετύμπου και στην αρχαία εκκλησία των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης, στο οινοποιείο Makarounas, στο παραδοσιακό σπίτι-μουσείο της κ. Σοφίας, στο εργοστάσιο λουκουμιών Γεροσκήπου και στο αρχαιολογικό πάρκο Κάτω Πάφου.

Κατά τη δεύτερη μέρα φιλοξενίας, πραγματοποιήθηκαν δυο εργαστήρια από εκπαιδευτές του προγράμματος Ιmagine, ένα για την ειρήνη και ένα για την ισότητα των δυο φύλων και τον ρατσισμό από τις εκπαιδευτριες Έυη Γρούτα και Δώρα Ηρακλέους. Επίσης, η συντονίστρια του Clil, κ. Μαρία Σιέλη, παρουσίασε την εφαρμογή του προγράμματος Clil  στα νηπιαγωγεία, ενώ η διευθύνουσα, κ. Ελένη Παπακυριάκου, παρουσίασε με τα παιδιά δειγματικό μάθημα στη φυσική αγωγή με τη μέθοδο Clil και θέμα την ειρήνη. Το απόγευμα ξεναγήθηκαν  από τον ξεναγό Μάριο  Αντωνίου στην πράσινη γραμμή, στο «Σπίτι της συνεργασίας», στην οδό Λήδρας και στην Αρχιεπισκοπή.

Κατά την τρίτη μέρα, οι εταίροι παρουσίασαν εκπαιδευτικές δραστηριότητες εμπλέκοντας τα παιδιά του νηπιαγωγείου. Οι εκπαιδευτικοί αντάλλαξαν έργα τέχνης των παιδιών της χώρας τους καθώς και διάφορα αναμνηστικά δώρα. Οι γονείς του Νηπιαγωγείου Κισσόνεργας ετοίμασαν, με μεγάλη προθυμία, παραδοσιακά φαγητά και γλυκά της Κύπρου ώστε να κεράσουν τους φιλοξενούμενους εταίρους. Το απόγευμα επισκέφθηκαν την Έπαρχο Πάφου, κ. Μαίρη Λάμπρου, η οποία τους υποδέχτηκε με μεγάλη χαρά και στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο κέντρο της Πάφου. Κατόπιν, οι εταίροι έτυχαν θερμής υποδοχής από τον δήμαρχο της Πέγειας, κ. Μαρίνο Λάμπρου, ο οποίος διοργάνωσε την παρουσίαση ένος υπέροχου χορωδιακού πρόγραμματος στη βρύση των Πεγειώτισσων, που διεύθυνε η κ. Στάλω Γεωργίου. Ακολούθησε ξενάγηση σε αρκετά μέρη της Πέγειας όπως το ναυάγιο, οι θαλασσινές σπηλιές και ο Κόλπος των Κοραλλίων. Ο δήμαρχος Πέγειας παρέθεσε δείπνο φιλοξενίας.

Οι εταίροι έζησαν την κυπριακή φιλοξενία μέσα και έξω από το σχολείο μας. Ευχαριστούμε θερμά όλους που έχουν συμβάλει στην επιτυχή έκβαση του προγράμματος. Όλοι μαζί οι φορείς  πήραμε θετικά σχόλια από τους φιλοξενούμενους εταίρους. Μας είπαν τα καλύτερα για τη φιλοξενία, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ετοιμάσαμε, τη συνεργασία με τους διάφορους φορείς, τις εμπειρίες και τις δράσεις στις οποίες τους είχαμε εμπλέξει. Τα παιδιά του σχολείου και όλο το προσωπικό νιώθουμε πολύ τυχεροί που ζήσαμε αυτές τις μοναδικές εμπειρίες. Ήταν χαρά μας που φιλοξενήσαμε τους εκπαιδευτικούς από Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία και Ουγγαρία και ανταλλάξαμε καλές πρακτικές. Ευελπιστούμε ότι μέσα από την εκπαίδευση για την ειρήνη η νέα γενιά θα επιτύχει να βρει μια ειρηνική λύση για το πολύπαθο νησί μας, διατηρώντας την ιστορία, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας.   

Από τη διεύθυνση του σχολείου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1140