Ένα ποτήρι χυμό για τους σεισμόπληκτους από το Δημόσιο και Κοινοτικό Νηπιαγωγείο Δάλι Γ’


  Όλα ξεκίνησαν στο πλαίσιο μίας δομημένης δραστηριότητας στην ολομέλεια στο γνωστικό αντικείμενο των φυσικών επιστημών. Γενική επιδίωξη της συγκεκριμένης δραστηριότητας ήταν ο εντοπισμός των κοινών χαρακτηριστικών των εσπεριδοειδών. Τα παιδιά κλήθηκαν, στις ομάδες τους, να παρατηρήσουν ποικιλία φρούτων και να καταγράψουν τα ευρήματά τους. Κατά τη διαδικασία αυτή εντόπισαν ότι κάποια από αυτά τα φρούτα είχαν περισσότερες ομοιότητες μεταξύ τους, γεγονός που οδήγησε στον ορισμό της υποκατηγορίας των εσπεριδοειδών. Πολλά παιδιά, παρουσιάζοντας τα ευρήματα της ομάδας τους τόνισαν ότι όταν πίεζαν το φρούτο τους, έφτιαχναν χυμό. Αυτή η παρατήρηση αποτέλεσε το έναυσμα για την οργάνωση της επόμενης δομημένης δραστηριότητας στην ολομέλεια.

     Στη δεύτερη δομημένη δραστηριότητα, η οποία ακολούθησε λίγες μέρες μετά, τα παιδιά κλήθηκαν να προβλέψουν, και στη συνέχεια να επιβεβαιώσουν, πόσα φρούτα (από τα διαθέσιμα εσπεριδοειδή φρούτα) χρειάζονται για να γεμίσει ένα ποτήρι με χυμό. Τα παιδιά, στις ομάδες τους, ανέλαβαν από ένα φρούτο και άρχισαν να ετοιμάζουν τον χυμό.

Καθώς τα παιδιά παρουσίαζαν τα συμπεράσματά τους, ένα παιδί πρότεινε να φέρουμε στο σχολείο πολλά πορτοκάλια για να φτιάξουμε χυμό και να τον πουλάμε. Αυτό ακούστηκε ως μία πολύ καλή ιδέα, αλλά χρειαζόταν την έγκριση και της διευθύντριας του σχολείου μας. Καλέσαμε έτσι τη διευθύντρια και της παρουσιάσαμε τη συγκεκριμένη ιδέα. Η διευθύντρια μας ζήτησε να την πείσουμε για το εφικτό της ιδέας αυτής ώστε να μας δώσει την άδειά της. Τα παιδιά τότε, μπήκαν στη διαδικασία επιχειρηματολογίας. Η διευθύντρια, ακούγοντας τα επιχειρήματα, πείστηκε και αφού έθεσε το θέμα και στα υπόλοιπα τμήματα έδωσε την άδειά της ώστε όλα τα τμήματα του σχολείου μας να οργανώσουν ένα καταστηματάκι όπου τα παιδιά θα έφτιαχναν και θα πωλούσαν τον χυμό στους γονείς τους.

Ένα καταστηματάκι όμως για να ετοιμαστεί χρειάζεται αρκετή δουλειά. Πρώτα έπρεπε να σκεφτούμε πως θα ήταν. Μελετήσαμε άλλα μαγαζάκια που πουλούν χυμό και αφήσαμε τη φαντασία μας να δουλέψει ώστε να σχεδιάσουμε το δικό μας καταστηματάκι. Θέσαμε τα σχέδια αυτά σε ψηφοφορία ώστε να επιλεγεί αυτό που άρεσε στα περισσότερα παιδιά και στη συνέχεια μετατρέψαμε το σχέδιο στο χαρτί σε πραγματικό καταστηματάκι.

Στη συνέχεια υπολογίσαμε πόσα θα έπρεπε να χρεώνουμε τον κάθε χυμό λαμβάνοντας υπόψη το κόστος της αγοράς των πορτοκαλιών, των ποτηριών και των εκχυμωτών. Τέλος, μελετήσαμε διάφορα είδη προσκλήσεων και ετοιμάσαμε την πρόσκληση για να καλέσουμε τους γονείς μας στη δράση που είχαμε ετοιμάσει. Οι γονείς, με χαρά συμμετείχαν στη συγκεκριμένη δράση, με υπομονή περίμεναν να ετοιμαστεί ο χυμός τους και με ευχαρίστηση ήπιαν τον χυμό τους.

Αφού αποχώρησαν, μετρήσαμε πόσα λεφτά είχαμε μαζέψει. Είχαμε πει από την αρχή της συγκεκριμένης δράσης, ότι αυτά τα λεφτά ήταν όλων των παιδιών και ότι τα παιδιά τα ίδια θα αποφάσιζαν πώς θα τα χρησιμοποιούσαν. Έτσι ακούστηκαν προτάσεις για την χρήση των χρημάτων που μαζεύτηκαν. Η συγκεκριμένη δράση, παρόλο που ξεκίνησε μέσα στο Γενάρη, ολοκληρώθηκε τον Φλεβάρη, λίγες μέρες μετά το μεγάλο σεισμό σε Τουρκία και Συρία. Τα παιδιά, ενδεχομένως επηρεασμένα από όλη αυτή την τραγική κατάσταση που βίωναν άλλα παιδιά πολύ κοντά τους, έχοντας να επιλέξουν μεταξύ του να δοθούν τα λεφτά στους σεισμόπληκτους, να δοθούν για να αγοραστεί ένα καινούργιο παιχνίδι ή να δοθούν σε φτωχούς στην Κύπρο (δικές τους προτάσεις) , επέλεξαν, με συντριπτική πλειοψηφία, να δοθούν τα λεφτά που είχαν μαζέψει στους σεισμόπληκτους. Οι εκπαιδευτικοί τότε, εισακούοντας, για ακόμη μια φορά τα παιδιά, ετοίμασαν πέντε πακέτα στα οποία περιλαμβάνονταν παιδικό γάλα και παιδικές τροφές, κονσέρβες και ξηροί καρποί ώστε να τα στείλουμε στους σεισμόπληκτους.

Για την ολοκλήρωση της δράσης αυτής, η οποία ξεκίνησε από τα παιδιά και ολοκληρώθηκε με αυτά, προσκαλέσαμε τους αξιότιμους κυρίους Παναγιώτη Σεντώνα (Επίτροπο του Πολίτη) και Παναγιώτη Σαββίδη (Υπεύθυνο της Πολιτικής Άμυνας) να παραλάβουν, σε μια μικρή τελετή, τα πακέτα που είχαν ετοιμαστεί.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1291