Πρόγραμμα Etwinning-Art missions#skillslabs


ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ*

Ένα έργο όπου η ΤΕΧΝΗ έγινε ΠΑΙΧΝΙΔΙ και μύησε τα παιδιά, με έναν ενεργητικό, παιχνιδιάρικο, βιωματικό και ελκυστικό τρόπο, στον κόσμο της γνώσης. Συμμετείχαν 9 σχολεία, από Ελλάδα (1 Καβάλα, 2 Θεσσαλονίκη, 2 Αθήνα), Κύπρο, Ιταλία, Πολωνία και Ισπανία. 

Οι ιδρύτριες του έργου είναι η Ελισάβετ Κωνσταντοπούλου και Natalia Czerwiec.

Συνεργάτες στο έργο: Νάνσυ Μαυρίδου, Μαίρη Μίλι, Βάγια Νταβάνα, Σοφία Παπαϊωάννου, Ευγενία Διαματάρη, Θεοδώρα Χατζουρίδου, Ευτυχία Νικολάου, Μαριλένα Παπαθεοδώρου, Nούλα Γιώτη, Emanuela Boffa Ballaran, Elena Copasso Rochet, Esther Rodríguez Serradilla, Joana Perez, Montserrat Povill.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο. Πρόθεσή μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα άκρως συνεργατικό και διαδραστικό έργο με συχνές συναντήσεις όπου οι μαθητές μας μάθαιναν παίζοντας. Οι μαθητές γνώρισαν σπουδαίους ζωγράφους και τα έργα τους, αποκωδικοποίησαν τα κρυφά τους μηνύματα, ολοκλήρωσαν αποστολές και απέκτησαν γνώσεις και δεξιότητες παίζοντας και αλληλεπιδρώντας με άλλα μέλη της ομάδας τους. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία, συμμετείχαν ενεργά στη μαθησιακή διαδικασία, ερευνώντας, ανακαλύπτοντας και δημιουργώντας κοινά έργα με τους νέους διαδικτυακούς τους φίλους. Η επεξεργασία των ζωγραφιών έγινε με τη χρήση των ρουτινών σκέψης, στο πλαίσιο της έντεχνης σκέψης, με στόχο την τόνωση της νοητικής λειτουργίας και σκέψης των παιδιών, δεξιότητες απαραίτητες για τον 21ο αιώνα.

Κάθε μήνα 2 δάσκαλοι από διαφορετικές χώρες επιλέγονταν παίζοντας Digital wheel (ψηφιακό τροχό) συνεργάζονταν και αναλάμβαναν την οργάνωση δραστηριοτήτων, την οργάνωση της διαδικτυακής συνάντησης - τα παιχνίδια - τις αποστολές και δημιουργούσαν επίσης το πρώτο τεύχος του περιοδικού με τις συνεργατικές δραστηριότητες του μήνα.  Επιδιώξαμε να βοηθήσουμε τους μαθητές μας να βγουν από τα όρια του μικρόκοσμου της τάξης ή της τοπικής κοινωνίας που τους περιβάλλει ανοίγοντας ένα κανάλι επικοινωνίας και συνεργασίας με ανθρώπους και μέρη άγνωστα σε αυτούς.

Για να προσεγγίσουμε κάθε έργο τέχνης, χρησιμοποιήσαμε την παλέτα Artful thinking και τις ρουτίνες σκέψης, αφού ένας από τους στόχους της εργασίας ήταν να βοηθήσει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης. Με την εφαρμογή ρομποτικής και stream δράσεων οι μαθητές συμμετείχαν σε διαγωνισμούς και εξασκούσαν την αλγοριθμική και υπολογιστική τους σκέψη. Οι μαθητές, έμαθαν τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας και πώς να τις χρησιμοποιούν με ασφάλεια για αναζήτηση πληροφοριών, έρευνα, πειραματισμό, επικοινωνία και παραγωγή συνεργατικών έργων. Επίσης, μέσω του δικτύου των οικολογικών σχολείων δημιουργήσαμε μια οικολογική συμμαχία όπου οι μαθητές μας συμμετείχαν δυναμικά ως ενεργοί πολίτες με στόχο την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης και την αφύπνιση όλων των μελών της σχολικής κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας. Κάθε μήνα, δημιουργήθηκε από κοινού ένα τεύχος που περιείχε λίγα λόγια για τη ζωή και το έργο του ζωγράφου που είχαν βρει τα παιδιά, καθώς και για όλες τις σχετικές συνεργατικές δραστηριότητες.

Τελικά όλα αυτά αποτυπώθηκαν σε ένα ψηφιακό περιοδικό που δημιουργήθηκε από τους εκπαιδευτικούς. Σε κάθε τεύχος, οι γονείς ενημερώθηκαν, αξιολογήθηκαν και εξέφρασαν γραπτώς τις δικές τους εντυπώσεις και των παιδιών τους σχετικά με τις δραστηριότητες και το τι πήραν από αυτές και μέσω των δημοσιεύσεων σε τοπικές εφημερίδες.

Παράλληλα, η συνεργασία και ο καταμερισμός των εργασιών έγινε στο πλαίσιο της διαδικτυακής μας επικοινωνίας (δημιουργία τηλεδιασκέψεων), δημιουργία google docs, δημιουργία eBooks, ανταλλαγή e-mail και μηνυμάτων μέσω social media και Twinspace. Για την υλοποίηση του έργου χρησιμοποιήθηκαν διάφορα εργαλεία συνεργατικής μάθησης. Τόσο τα παιδιά όσο και οι δάσκαλοι έχουν εμπλακεί βαθιά στην απόκτηση τεχνολογικών δεξιοτήτων, ώστε να μπορούμε να δημιουργήσουμε δραστηριότητες που είναι ελκυστικές, στοχαστικές και καινοτόμες για να συναντηθούν και να προσαρμοστούν στο επίπεδο των μαθητών μας και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν περαιτέρω από άλλους μαθητές.

Πιο συγκεκριμένα, κάθε σχολείο απέκτησε έναν λογαριασμό gmail για να μπορεί να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες του google docs. Χρησιμοποιήσαμε τόσο εργαλεία επικοινωνίας όσο και τις λειτουργίες που είναι ενσωματωμένες στο Twinspace, στο Teachers Bulletin, στο Project Journal, στα φόρουμ συζήτησης, στις τηλεδιασκέψεις στο twinspace live του έργου μας, υπήρχε επικοινωνία και αλληλεπίδραση τόσο σε πραγματικό χρόνο όσο και με τα συλλογικά έγγραφα του google drive, σε μία κλειστή ομάδα facebook και σε ομάδα messenger. Τα τεχνολογικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ήταν: Εννοιολογικοί χάρτες. Επεξεργαστές φωτογραφιών για τη δημιουργία αφισών και κολάζ. Ψηφιακά τείχη. Διαδραστικά εργαλεία δημιουργίας αφίσας. Επεξεργαστές βίντεο. Διαδραστικά βίντεο. Διαδραστικές παρουσιάσεις. Συνεργατικό βιβλίο. Συνεργατική γραφή. Δημιουργία τρισδιάστατων αντικειμένων για τρισδιάστατη εκτύπωση. Διαδικτυακά προγράμματα συλλογικής ζωγραφικής σε πραγματικό και μη πραγματικό χρόνο. Εκπαιδευτικά και διαδραστικά παιχνίδια και εφαρμογές κουίζ. Διαδικτυακά εργαλεία για τη δημιουργία ηλεκτρονικών δημοσκοπήσεων, καταιγισμού ιδεών και σύννεφων λέξεων. Λογισμικό παρουσίασης. Εργαλεία κοινής χρήσης πολυμέσων. Δημιουργία ψηφιακών χαρακτήρων που μιλάνε.

Ο κύριος στόχος του έργου ήταν να γνωριστούν τα σχολεία μεταξύ τους, να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν μαζί. Ήταν πλήρως συμβατό με το Αναλυτικό πρόγραμμα του ΥΠΠΑΝ για το Νηπιαγωγείο. Τέθηκαν γνωστικοί, ψυχοκοινωνικοί και κοινωνικο-συναισθηματικοί στόχοι με απώτερο στόχο την ανάπτυξη ποικίλων δεξιοτήτων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην επικοινωνία, την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα και τη συνεργασία. Κατανόησαν τη σημασία της συνεργασίας για τη δημιουργία ενός συλλογικού έργου, ασχολήθηκαν με την έρευνα και τη συνεργατική μάθηση και έμαθαν να σέβονται τη γνώμη, τη δουλειά των άλλων και τις διαφορετικές απόψεις. Συνάντησαν παιδιά από άλλα σχολεία, καλλιέργησαν κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες.

Οι μαθητές ασχολήθηκαν με ιδιαίτερο ζήλο σε κάθε πτυχή του έργου. Εργάστηκαν τόσο σε επίπεδο ολομέλειας όσο και σε επίπεδο ομάδας εντός του τμήματός τους.  Ιδιαίτερα έδειχναν τον ενθουσιασμό τους όταν συνεργάζονταν με τα άλλα σχολεία αλλά και με το τελικό αποτέλεσμα του έργου τους. Οι Νέες Τεχνολογίες έχουν ενσωματωθεί στο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου για την προώθηση της συνεργατικής μάθησης, την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων, την ενδυνάμωση της αλληλεπίδρασης και της επικοινωνίας μεταξύ μαθητών από διαφορετικά σχολεία. Έχουμε προετοιμάσει δραστηριότητες, οι οποίες αντιστοιχούν στο Α.Π. του Υπουργείου Υγείας. Τα παιδιά ανέπτυξαν δεξιότητες όπως επίλυση προβλημάτων, κριτική σκέψη και δημιουργική σκέψη.

Η μεθοδολογία βασίστηκε στο πλαίσιο συνεργατικής μάθησης. Το θέμα προσεγγίστηκε βιωματικά. Συζήτηση, οπτική παρατήρηση, χρήση λογισμικού, εμπλουτισμένη διδασκαλία, ομαδική εργασία, καταιγισμός ιδεών, συλλογή υλικού από το διαδίκτυο. Παράλληλα, η δράση υλοποιήθηκε με βάση το πλαίσιο της μάθησης με βάση το παιχνίδι. Γνωριμία, παρουσίαση σχολείων, δημιουργία συνεργατικού ψηφιακού βιβλίου, ανταλλαγή ιδεών, αξιολόγηση της δράσης, είναι μερικές από τις συνεργατικές δράσεις στις οποίες συμμετείχαν όλοι οι μαθητές των συνεργαζόμενων Σχολείων.

Μέσω αυτού του προγράμματος οι μαθητές μας μπόρεσαν να ανακαλύψουν, μέσα από παιχνιδιάρικες διαδικασίες, αποστολές για σπουδαίους ζωγράφους και τα έργα τους και αναζήτησαν τρόπους για να τις ολοκληρώσουν αλληλεπιδρώντας με άλλα μέλη της ομάδας, συμμετείχαν στη δημιουργία συνεργατικών προϊόντων, έμαθαν τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας και έμαθαν να τα χρησιμοποιούν με ασφάλεια για αναζήτηση πληροφοριών, για έρευνα, πειραματισμό, επικοινωνία και παραγωγή συνεργατικών έργων, που εισάγονται στην αλγοριθμική και υπολογιστική σκέψη μέσω της ρομποτικής και των δραστηριοτήτων stream, να χρησιμοποιούν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, να εισαχθούν σε έναν δημοκρατικό τρόπο λήψης αποφάσεων λαμβάνοντας μέρος σε ψηφοφορίες, να έρθουν σε επαφή με έργα μεγάλων ζωγράφων και να εκτιμούν την αξία της τέχνης ως μέσο έκφρασης, να εξασκούνται στην παρατήρηση, την περιγραφή και την έκφραση σκέψεων και απόψεων για τα έργα τέχνης και κατανοούν ότι εκτίθενται σε ειδικούς χώρους, αναπτύσσουν τις παρατηρητικές τους δεξιότητες, αναγνωρίζουν τύπους γραμμών, χρωμάτων, συνθέτουν μορφές και σχήματα στο περιβάλλον και στα έργα τέχνης, να χρησιμοποιούν υλικά και τεχνικές με φαντασία και να χρησιμοποιούν πρωτότυπα έργα χρησιμοποιώντας τα συναισθήματα, τις εμπειρίες, τις γνώσεις και τη φαντασία τους, ατομικά και ομαδικά, κατανοούν τη σχέση αλληλεπίδρασης των ανθρώπων και τις πράξεις τους σε σχέση με το περιβάλλον, ενημερώνονται για τρόπους προστασίας και διατήρησης της βιοποικιλότητας, ανάπτυξη προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, μέσω της συνεργασίας και της επικοινωνίας, με στόχο τη δημιουργία συνείδησης «ενεργών πολιτών», την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, μέσω της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και μετασχηματιστική διαδικασία μάθησης και να διαμορφώσουν μια κουλτούρα χωρίς αποκλεισμούς προάγοντας την κοινωνική δικαιοσύνη και καλλιεργώντας αξίες με ανθρωπιστική βάση.

Οι δραστηριότητες ήταν προσεγμένες και σύμφωνα με το Αναλυτικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, δίνοντας νέα διάσταση στο χώρο της εκπαίδευσης για τον τρόπο απόκτησης και εμπέδωσης της γνώσης από τους μαθητές. Βελτιωθήκαμε ως εκπαιδευτικοί εισάγοντας καινοτομίες στον τρόπο μετάδοσης της γνώσης, στη χρήση της τεχνολογίας, τόσο στην τάξη όσο και στο σχολείο μας γενικότερα. Μεταφέραμε τις δικές μας γνώσεις και εμπειρίες σε συναδέλφους, οργανώνοντας σεμινάρια κατά τη διάρκεια των Staff Sessions. Τα παιδιά ήταν οι πρωταγωνιστές σε όλο το έργο, συμμετέχοντας σε συνεργατικές δράσεις δημιουργώντας κοινά προϊόντα σε διασχολικές ομάδες. Παρήχθη μια ποικιλία αποτελεσμάτων, που συγκεντρώθηκαν σε padlets, ήταν διαθέσιμα στο Twinspace και δημοσιεύτηκαν στα ιστολόγια των συνεργαζόμενων σχολείων. Η διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου στην ευρύτερη κοινότητα έγινε δημόσια στις ιστοσελίδες των Δήμων και σε τοπικές ηλεκτρονικές εφημερίδες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι δραστηριότητες των σχολείων πρόσφεραν ένα ευρύ φάσμα ευκαιριών για βιωματική μάθηση στα παιδιά μας, ώστε το ενδιαφέρον τους να αυξηθεί και η κατανόησή τους να γίνει βαθύτερη. Επιπλέον, έχουν θετικές επιπτώσεις τόσο στους μαθητές όσο και στους εκπαιδευτικούς, εισάγοντας καινοτομίες στον τομέα της εκπαίδευσης. Το έργο αξιολογήθηκε από εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές μέσω ερωτηματολογίων. Οι δραστηριότητες του έργου διαδόθηκαν μέσω των ιστολογίων των σχολείων, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και παρουσιάσεων στους γονείς και τις κοινότητες.  Το έργο μας έχει πάρει National Quality Label και European Quality Label.

Ακολουθούν τα links του έργου μας:

Το twinspace του έργου μας όπου μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες

https://school-education.ec.europa.eu/en/etwinning/projects/art-missionsskillslabs/twinspace

Συμμετοχή του Νηπιαγωγείου Α’ Κολοσσίου Απ. Λουκά στον διαγωνισμό BravoSchools

https://paideia-news.com/dimosia-prodimotiki/2024/06/15/symmetoxi-toy-nipiagogeioy-a%E2%80%99-kolossioy-ap-loyka-ston-diagonismo-bravo-schools/




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










250