Δημοσκόπηση IMR Πανεπιστημίου Λευκωσίας για Νεοκυπριακό Σύνδεσμο: Έντονα «Κύπριοι» νιώθουν Ε/κ, Τ/κ


 Έντονα «Κύπριοι» νιώθουν οι Ε/Κ και οι Τ/Κ θεωρώντας μάλιστα πως θα ήταν θετική η καλλιέργεια της Κυπριακής ταυτότητας ως συναινετικού στοιχείου που να συνένωνε πιο πολύ τους κατοίκους του μοιρασμένου νησιού. Αυτό και άλλα πολλά τονίστηκαν σε συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας  Δρ .Νίκος Περιστιάνης, παρουσίασε  τα αποτελέσματα σφυγμομέτρησης, που διενεργήθηκε στην Ελληνοκυπριακή, αλλά και στην Τουρκοκυπριακή πλευρά.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας:

«Όπως τονίσθηκε πάντως, στην πράξη η υλοποίηση μιας τέτοιας επιθυμίας δε θα ήταν εύκολη. Πρώτον,  η συλλογική ταυτότητα,  η αίσθηση της κυπριακότητας στις δυο πλευρές, δε στηρίζεται αυτή τη στιγμή σε κάποια κοινά στοιχεία αλλά στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε κοινότητας (αίματος/καταγωγής, θρησκείας, εθνότητας, κοκ). Δεύτερον γιατί οι δύο κοινότητες  δεν έχουν ουσιαστική επαφή ανάμεσα τους, οπότε  και είναι αδύνατο η από κοινού επεξεργασία  οποιασδήποτε κοινής ταυτότητας. Και τρίτον, γιατί  οι Κύπριοι δυσκολεύονται  να φανταστούν τους τρόπους οικοδόμησης μιας  «κοινής στέγης» και ενός κοινού μέλλοντος . Κάποια ελπίδα αφήνει το γεγονός ότι, για τους Ε/Κ  τουλάχιστον, έχει ενδυναμωθεί η ιδιότητα του πολίτη (πολιτικότητα)  και η συνακόλουθη  έμφαση στα κοινά δικαιώματα και συμφέροντα, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση μιας κοινής «πολιτικής» ταυτότητας  στο μέλλον. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν είναι ούτε αυτονόητο, ούτε και εύκολο, και μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από επίπονες, πολιτικές προσπάθειες.

Στο ερώτημα πως προσδιορίζεσθε, οι Ελληνοκύπριοι απάντησαν : 48% Κύπριος, 43% περισσότερο Κύπριος παρά Έλληνας/εξ ίσου Κύπρου και Έλληνας, 9% Έλληνας /περισσότερο Έλληνας παρά Κύπριος. Τα αντίστοιχα από την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα ήταν: 88% Κύπριος, 6% εξ ίσου Κύπριος και Τούρκος,6% Τούρκος/Τουρκοκύπριος.

Στο ερώτημα  πόση χρήσιμη θα ήταν η καλλιέργεια μιας κοινής «Κυπριακής» ταυτότητας, οι Ελληνοκύπριοι : Πολύ χρήσιμη/κάπως χρήσιμη 67%.Οι Τουρκοκύπριοι: Πολύ χρήσιμη/κάπως χρήσιμη 80%. «Είναι ενδιαφέρον να επισημανθεί πως τα ποσοστά από τις απαντήσεις των νέων είναι ουσιαστικά διαφοροποιημένα προς τα πάνω σε σύγκριση με τους πιο πάνω μέσους όρους: Νέοι 18-24 χρόνων Ε/Κ  79% και Τ/Κ 84%» τόνισε ο Δρ. Περιστιάνης.

Στο ερώτημα πότε θα ήταν καλό να καλλιεργηθεί μια κοινή Κυπριακή ταυτότητα, οι Ελληνοκύπριοι : από τώρα ,πριν τη λύση (27%),τόσο πριν όσο και μετά τη λύση (26%), μετά τη λύση (24%). Σημειώνεται πως το υπόλοιπο 23% απάντησαν αρνητικά. Οι Τουρκοκύπριοι: από τώρα ,πριν τη λύση (76%), τόσο πριν όσο και μετά τη λύση (16%), μετά τη λύση (8%).

Στο ερώτημα, πού θα πρέπει να στηριχθεί η Κυπριακή ταυτότητα, α)  στην αγάπη για την Κύπρο : Ε/Κ 32%,Τ/Κ 2% β) στο κοινό παρελθόν: Ε/Κ 13%,Τ/Κ 40%, γ) στα κοινά συμφέροντα: Ε/Κ 21%,Τ/Κ 9%.

Στο ερώτημα αν διατηρούν σχέσεις/επαφές ανάμεσα στις δυο Κοινότητες, οι Ε/Κ είπαν ΝΑΙ κατά 26% και οι Τ/Κ κατά 24%.

Στο ερώτημα, πως θα αισθανόσαστε αν είχατε Γείτονα, Φίλο, Επιχειρηματικό συνεργάτη, απάντησαν «πολύ θετικά/θετικά» ως εξής: οι Ε/Κ Γείτονα (81%,Φίλο (82%) Επιχειρηματικό συνεργάτη (75%) .Οι Τ/Κ Γείτονα  (67%),Φίλο (65%) ,Επιχειρηματικό συνεργάτη (56%).

Στο ερώτημα πως θα αισθανόσασταν αν είχατε Πρόεδρο του Κράτους από την άλλη Κοινότητα, απάντησαν «πολύ θετικά» : Ε/Κ (29%), Τ/Κ (51%).

Στο ερώτημα ποια είναι η καλύτερη λύση για το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου, απάντησαν: α) να είμαστε όσο περισσότερο ενωμένοι, Ε/Κ 41%, Τ/Κ 31% β) δίπλα ο ένας με τον άλλο αλλά με όσο το δυνατό περισσότερες σχέσεις, Ε/Κ 29%, Τ/Κ 18%  γ) δίπλα ο ένας με τον άλλο με λιγότερες σχέσεις Ε/Κ 17% , Τ/Κ 21% δ) να μείνουν  τα πράγματα ως έχουν Ε/Κ 10% ,Τ/Κ 30%.

Στη συνέχεια διευκρινίσθηκε, πως θα προτιμούσαν  (ι) Ενιαίο κράτος Ε/Κ 44% , Τ/Κ 15% , (ιι) Ομοσπονδία : Ε/Κ 24% , Τ/Κ 30% ,(ιιι) Δύο ξεχωριστά κράτη: Ε/Κ 14%, Τ/Κ 29% ,(ιυ) Να μείνουν τα πράγματα ως έχουν : Ε/Κ 8%,Τ/Κ 19% , ( υ ) Συνομοσπονδία Ε/Κ 4%, Τ/Κ 5%.

Στο συναφές ερώτημα για λύση  Ομοσπονδίας , δόθηκαν οι ακόλουθες απαντήσεις:

α) αναγκαίο κακό : Ε/Κ  32%, Τ/Κ 7%

β) επικίνδυνη λύση για το μέλλον μας : Ε/Κ  22%, Τ/Κ 20%

γ) μια σχετικά καλή λύση με πολλά όμως προβλήματα: Ε/Κ 20%, Τ/Κ 54%

Τέλος στο ερώτημα ποια από τα πιο κάτω είναι εφικτά:

α) οι πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια τους Ε/Κ 22%, Τ/Κ 2 %

β) τα σπίτια και οι περιουσίες των προσφύγων να επιστραφούν : Ε/Κ 21% , Τ/Κ 3%

γ) οι έποικοι να φύγουν από την Κύπρο: Ε/Κ 9% ,Τ/Κ 3%.

Η έρευνα διενεργήθηκε  σε 500τηλεφωνικές συνεντεύξεις με δομημένο ερωτηματολόγιο, στη κάθε μια από τις δύο κύριες Κοινότητες (Ε/Κ) (Τ/Κ) στην περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2014. Διενεργήθηκε από την IMR/ Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, για λογαριασμό του Νεοκυπριακού Συνδέσμου»

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










155