Προκήρυξη Διαγωνισμού στο μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας


Διευθυντές/ντριες

Δημόσιων Σχολείων Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης,

Μέσης Τεχνικής, Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

και Ιδιωτικών Σχολείων ιδίου τύπου

Θέμα: Προκήρυξη Διαγωνισμού στο μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας: «Ο τόπος καταγωγής μου: Αναζητώντας το παρελθόν και προσδοκώντας το μέλλον»

Οι Διευθύνσεις Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, προκηρύσσουν Διαγωνισμό στο μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας με γενικό θέμα «Ο τόπος καταγωγής μου: Αναζητώντας το παρελθόν και προσδοκώντας το μέλλον», για τους/τις μαθητές/τριες των τριών τάξεων του Γυμνασίου, της Α' και Β' τάξης του Λυκείου. Ειδικότερα, οι μαθητές/τριες καλούνται να δημιουργήσουν ένα μονοτροπικό/πολυτροπικό κείμενο, έντυπο ή/και ψηφιακό, με θέμα: «Στοιχεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς του τόπου καταγωγής μου»

Το κείμενο μπορεί να είναι περιγραφικό, αφηγηματικό, επιχειρηματολογικό ή και συνδυασμός των συγκεκριμένων Κειμενικών Τύπων. Οι μαθητές/τριες μπορούν να γράψουν άρθρο, επιστολή, ομιλία, παραμύθι, σε θεματικές όπως: γλωσσικά ιδιώματα, ενδυματολογικές επιλογές, λαϊκή παράδοση, ήθη και έθιμα γενικότερα του τόπου καταγωγής τους.

Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που οι μαθητές/τριες επιλέξουν να συντάξουν πολυτροπικό κείμενο, αυτό αναμένεται να συνδυάζει το λεκτικό (π.χ. λεξιλόγιο) και το οπτικό σύστημα επικοινωνίας [π.χ. εικόνα, σκίτσο, κόμικς, φωτογραφία (που μπορεί να προέρχεται και από αρχειακό οικογενειακό υλικό, με απόκρυψη ωστόσο των προσωπικών δεδομένων)]. Μπορεί να εμπλουτιστεί και με την ετοιμασία συναφούς οπτικοακουστικού υλικού (βίντεο).

Για επίλυση αποριών σχετικά με τον διαγωνισμό, οι φιλόλογοι μπορούν να απευθύνονται στη Δρα Πολύμνια Χατζηνεοφύτου, ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων (τηλ. 25820881, 22800773, email: pchatzineofytou@schools.ac.cy) ή στην κ. Έλενα Γεωργίου, Σύμβουλο Φιλολογικών Μαθημάτων (22800903, email: egeorgiou@schools.ac.cy).

Τα κείμενα των μαθητών/τριών πρέπει να αποσταλούν στη διεύθυνση: Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης, Γωνία Κίμωνος και Θουκυδίδου, Ακρόπολη, 1434 Λευκωσία, μέχρι τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020, υπόψη Δρος Πολύμνιας Χατζηνεοφύτου, ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων και Θεατρολογίας (αποδεικτικό στοιχείο η σφραγίδα του ταχυδρομείου).

Η συμμετοχή στον Διαγωνισμό είναι προαιρετική και η συγγραφή/δημιουργία θα γίνει στον ελεύθερο χρόνο των μαθητών/τριών. Εκπρόθεσμες συμμετοχές δεν θα αξιολογηθούν.

Προτρέπονται οι Διευθυντές/ντριες, οι Συντονιστές/στριες Β.Δ. των Φιλολογικών Μαθημάτων, καθώς και οι φιλόλογοι να ενημερώσουν και να ενθαρρύνουν όσους/όσες μαθητές/τριες επιθυμούν να λάβουν μέρος στον Διαγωνισμό.

Επισυνάπτονται όροι και οδηγίες για τον Διαγωνισμό στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ.

Δρ Κυπριανός Δ. Λούης                                                                   Δρ Ηλίας Μαρκάτζιης 

Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης                                Διευθυντής Μέσης Τεχνικής και                                                                                                  Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1397