Aλλαγές της Εγκυκλίου για την Αξιολόγηση των μαθητών/τριών στο πλαίσιο των Τετραμήνων


Για την Α' τάξη Λυκείων και Τεχνικών Σχολών

Διευθυντές/ντριες

Σχολείων Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης,

Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και Ιδιωτικών ιδίου τύπου

Θέμα: Τροποιητικές αλλαγές της Εγκυκλίου για την Αξιολόγηση των μαθητών και των μαθητριών στο πλαίσιο των Τετραμήνων για την Α' τάξη Λυκείων και Τεχνικών Σχολών

Σχετικά με το πιο πάνω θέμα, ενημερώνεστε για τροποιητικές αλλαγές της εγκυκλίου ημερομηνίας 2/9/2019, (Αρ. Φακ. 7.2.03.22).

Α. ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (60%):

(i)   Συμμετοχή του/της μαθητή/τριας στην τάξη ή/και στο εργαστήριο

(ii)  Κατ' οίκον εργασία.

Τα σημεία (i) και (ii) θα έχουν βαρύτητα 50%. Νοείται ότι ο/η εκπαιδευτικός λαμβάνει σοβαρά

υπόψη την επίδοση των μαθητών/τριών και στα δύο σημεία.

(iii)  Εικοσάλεπτη γραπτή βαθμολογητέα άσκηση (προειδοποιημένη) ή μια βαθμολογητέα ατομική ή ομαδική μελέτη-project (δημιουργική εργασία), η οποία θα έχει βαρύτητα 10%.

(iv)  Δραστηριότητες διάκρισης, εκτός αίθουσας διδασκαλίας, που σχετίζονται με το συγκεκριμένο μάθημα, ή/και εθελοντική εργασία αξιολογούνται με 5%, το οποίο λειτουργεί ως μοριοδότηση επί της προφορικής επίδοσης.

Επεξήγηση: Το ποσοστό αυτό θα μπορεί να παρέχεται από τον/την εκπαιδευτικό, εάν αποδεδειγμένα διαπιστωθεί ότι ο/η μαθητής/τρια έχει να παρουσιάσει ανάλογη δράση και δεν καλύπτει το 60% της προφορικής επίδοσης στους τομείς (i), (ii) και (iii).

Β. ΓΡΑΠΤΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (40%)

1.   Για τα εξεταζόμενα μαθήματα η γραπτή αξιολόγηση, περιλαμβάνει:

(i)   ένα κεντρικό ενενηντάλεπτο (90') δοκίμιο αξιολόγησης, με υποχρέωση παροχής των απαιτούμενων διευκολύνσεων για τους/τις μαθητές/τριες που δικαιούνται, όπως ορίζονται από την ειδική επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, το οποίο θα έχει βαρύτητα 30%. Για το μάθημα των Νέων Ελληνικών και τα μαθήματα γλωσσών η διάρκεια του κεντρικού δοκιμίου αξιολόγησης θα είναι εκατό τριάντα πέντε (135') λεπτά.

(ii)  μια γραπτή προειδοποιημένη άσκηση διάρκειας μέχρι σαράντα πέντε (45') λεπτά, με υποχρέωση παροχής των απαιτούμενων διευκολύνσεων για τους/τις μαθητές/τριες που δικαιούνται, όπως ορίζονται από την ειδική επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, η οποία θα έχει βαρύτητα 10%.

2.   Για τα μη εξεταζόμενα μαθήματα η γραπτή αξιολόγηση, περιλαμβάνει:

Ένα μόνο προειδοποιημένο σαρανταπεντάλεπτο (45') γραπτό διαγώνισμα ανά Τετράμηνο.

Στα μη εξεταζόμενα μαθήματα οι μαθητές/τριες έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα για βελτίωση βαθμού διαγωνίσματος Τετραμήνου.

3.  Διευκρινίζεται ότι για τα μαθήματα της Φυσικής Αγωγής, της Τέχνης, της Μουσικής και των άλλων μαθημάτων ειδικού χαρακτήρα, έχουν γίνει ειδικές ρυθμίσεις από τους ΕΜΕ ειδικοτήτων.

Γ. ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ/ΤΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ:

Οι εκπαιδευτικοί θα παραδώσουν στις Γραμματείες τον προφορικό βαθμό (60%) και ξεχωριστά τους βαθμούς για τη γραπτή αξιολόγηση (10% και 30%). Στο προσωπικό τους βαθμολόγιο θα πρέπει να τηρούν όλα εκείνα τα στοιχεία (προφορικής και γραπτής αξιολόγησης) που μπορούν να τεκμηριώσουν τον βαθμό που έχουν παραδώσει.

Δ. ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΛΟΓΩ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ:

Όσοι/ες μαθητές/τριες απουσιάζουν σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις/Ολυμπιάδες ή και άλλες εγκεκριμένες διεθνείς διοργανώσεις, κατά την περίοδο της γραπτής αξιολόγησης του Α' Τετραμήνου (9/12/2019 - 20/12/2019), θα έχουν τη δυνατότητα να παρακαθίσουν για γραπτή αξιολόγηση κατά τις ημερομηνίες 07/01/2020 - 10/1/2020, που διεξάγονται οι γραπτές εξετάσεις για βελτίωση του βαθμού των διαγωνισμάτων στα Μη Εξεταζόμενα μαθήματα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Επισυνάπτονται τα χρονοδιαγράμματα του Α' Τετραμήνου και επισημαίνεται ότι η λήξη μαθημάτων για τη σχολική χρονιά 2019-2020 θα είναι στις 15 Μαΐου 2020.

Ολόκληρη η εγκύκλιος με τα παραρτήματα ΕΔΩ

Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες.

Δρ Κυπριανός Δ. Λούης                                                                   Δρ Ηλίας Μαρκάτζιης 

Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης                                Διευθυντής Μέσης Τεχνικής και                                                                                                  Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










3555