Διαγωνισμός Κώστα Μόντη


Διευθυντές/Διευθύντριες
Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολείων Λυκειακού Κύκλου Μέσης Γενικής και
Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

Θέμα: Διαγωνισμός Κώστα Μόντη

16ος Διαγωνισμός Συγγραφής Δοκιμίου, 7ος Διαγωνισμός Διασκευής - Δραματοποίησης στίχων και 3ος Διαγωνισμός Ταινίας Μικρού Μήκους με αφορμή στίχους του ποιητή Κώστα Μόντη

Πληροφορείστε ότι το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και το Κοινωφελές Επιστημονικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης», σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων, προκηρύσσουν για τη σχολική χρονιά 2019-2020 τον 16ο Ετήσιο Διαγωνισμό Συγγραφής Δοκιμίου για τον ποιητή Κώστα Μόντη, τον 7ο Διαγωνισμό Διασκευής- Δραματοποίησης στίχων του ποιητή και τον 3ο Διαγωνισμό Ταινίας Μικρού Μήκους με αφορμή στίχους του Κώστα Μόντη.

Χορηγός και για τους τρεις διαγωνισμούς είναι το Κοινωφελές Επιστημονικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης».

Α'. Διαγωνισμός Δοκιμίου: Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί ανάμεσα στους μαθητές και στις μαθήτριες της Β' και της Γ' τάξης των Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολείων Λυκειακού Κύκλου Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης την Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020, κατά την έκτη και έβδομη διδακτική περίοδο (11:55 -13:35). Το θέμα του διαγωνισμού θα απορρέει από τα βιβλία του Κ. Μόντη Ταπεινή ζωή (1944) και Διηγήματα (1970) και θα ανακοινωθεί την ίδια μέρα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού: Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, Ενημέρωση Σχολείων: http://enimerosi.moec.gov.cy/cl/clme), γύρω στις 11:30 π.μ. Η έκταση του δοκιμίου καθορίζεται ανάμεσα στις 500 έως 550 λέξεις. Με ευθύνη του/της Φιλολόγου Συντονιστή/-τριας Βοηθού Διευθυντή/-ντριας του κάθε Σχολείου, το θέμα θα φωτοτυπηθεί και θα δοθεί στους/στις διαγωνιζόμενους/-ες μαθητές/-τριες. Τα κριτήρια για την αξιολόγηση των δοκιμίων από την Κριτική Επιτροπή είναι τα εξής:

-       Πρωτοτυπία

-       Ποιότητα του λόγου: ακριβολογία, προσεγμένη έκφραση και διατύπωση, συμπύκνωση

-      Ύφος: καταλληλότητα ανάλογα με το θέμα και το περιεχόμενο και το επικοινωνιακό πλαίσιο

-      Δομή: Επαρκής δόμηση παραγράφων, σύνολη δόμηση δοκιμίου

-      Επαρκής ανάπτυξη, τεκμηρίωση, επιχειρηματολογία

-      Ορθογραφία

Οι μαθητές/-τριες θα πρέπει να αναγράψουν στην άνω αριστερή γωνία του δοκιμίου τους το ονοματεπώνυμό τους, το όνομα του πατέρα τους, τον αριθμό της ταυτότητάς τους, το όνομα του/της εκπαιδευτικού που διδάσκει το μάθημα των Νέων Ελληνικών, καθώς επίσης και το όνομα του Σχολείου τους. Τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να σφραγιστούν με τη σφραγίδα του Σχολείου και να καλυφθούν με το συνηθισμένο αδιαφανές αυτοκόλλητο, τόσο στο πρωτότυπο δοκίμιο όσο και στα φωτοαντίγραφά του που θα αποσταλούν στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Τριμελής Επιτροπή Φιλολόγων σε κάθε Σχολείο θα επιλέξει το καλύτερο δοκίμιο, το οποίο πρέπει να αποσταλεί σε 5 (πέντε) καλής ποιότητας φωτοαντίγραφα, μέχρι την Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2020, στη Διεύθυνση «Διαγωνισμός Δοκιμίου Κώστα Μόντη», υπόψη Δρα Λεωνίδα Γαλάζη, ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων, Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, 1434 Λευκωσία. Διευκρινίζεται ότι μαζί με τα φωτοαντίγραφα πρέπει να αποσταλεί και το πρωτότυπο δοκίμιο.

Υπογραμμίζεται ότι η συμμετοχή των μαθητών/-τριών στον Διαγωνισμό είναι προαιρετική και ότι δεν απαιτείται ειδική προετοιμασία στο Σχολείο, πέρα από την υπόδειξη ενδεικτικής βασικής βιβλιογραφίας για τη ζωή και το έργο του ποιητή Κώστα Μόντη.

Παρακαλείστε να προβείτε στις απαραίτητες διευθετήσεις, ώστε ο διαγωνισμός να διεξαχθεί ομαλά, χωρίς να διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία του σχολικού προγράμματος.

Β'. Διαγωνισμός Διασκευής - Δραματοποίησης στίχων του ποιητή Κώστα Μόντη:

Τονίζεται ότι η παρουσίαση της διασκευής-δραματοποίησης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα δέκα λεπτά. Οι ομάδες των ενδιαφερόμενων μαθητών/-τριών θα κληθούν να παρουσιάσουν την εργασία τους στο Αμφιθέατρο του Λυκείου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' Δασούπολη, Λευκωσία, την Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020, ώρα: 10:30 π.μ.-12:30 μ.μ. και θα κριθούν από ειδική Επιτροπή.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει καθορισμένος αριθμός μαθητών/-τριών που θα συμμετάσχουν. Οι δραματοποιήσεις θα πρέπει να χαρακτηρίζονται για την πρωτοτυπία και τη λιτότητα των μέσων και των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν.

Η διεύθυνση του κάθε Σχολείου θα πρέπει να αποστείλει τη διασκευή-δραματοποίηση των — στίχων μαζί με το συνημμένο Έντυπο Α', κατάλληλα συμπληρωμένο, μέχρι την Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020, στη Διεύθυνση «Διαγωνισμός Διασκευής - Δραματοποίησης στίχων Κώστα Μόντη», υπόψη κ. Σπύρου Αντωνέλλου, Πρώτου Λειτουργού Εκπαίδευσης, Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, 1434 Λευκωσία.

Γ'. Διαγωνισμός Ταινίας Μικρού Μήκους με αφορμή στίχους του Κώστα Μόντη: Οι ταινίες που θα υποβληθούν πρέπει να χαρακτηρίζονται από πρωτοτυπία, να μην αποτελούν αντιγραφή ταινιών από το διαδίκτυο ή από οπουδήποτε αλλού. Δεν θα γίνονται δεκτές φωτοϊστορίες, δηλαδή μια συρραφή φωτογραφιών επενδυμένων με μουσική και κείμενα, αλλά μόνο ταινίες μυθοπλασίας, με μαθητές «ηθοποιούς» που θα δραματοποιήσουν ένα σενάριο βασισμένο στο ποιητικό ή πεζογραφικό έργο του Κώστα Μόντη.

Οι ταινίες πρέπει να έχουν τα εξής τεχνικά χαρακτηριστικά: α) χρονική διάρκεια: 10 - 12 λεπτά

β) Ως προς το format των ταινιών: Να υποβληθούν σε πέντε (5) αντίτυπα dvd, που να είναι συμβατά με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές (laptop/ pc).

Η διεύθυνση του κάθε Σχολείου θα πρέπει να αποστείλει την ταινία μικρού μήκους μαζί με το — συνημμένο Έντυπο Β', κατάλληλα συμπληρωμένο, μέχρι τη Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020, στη Διεύθυνση «3ος Διαγωνισμός ταινίας μικρού μήκους με αφορμή τους στίχους του Κώστα Μόντη», υπόψη κ. Σπύρου Αντωνέλλου, Πρώτου Λειτουργού Εκπαίδευσης, Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, 1434 Λευκωσία.

Οι ταινίες, στην περίπτωση που θα βραβευτούν, θα αναρτηθούν στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, μετά από έγγραφη άδεια των γονέων και του σχολείου.

Βράβευση

Στα δύο καλύτερα δοκίμια, τις δύο καλύτερες διασκευές - δραματοποιήσεις στίχων του Κώστα Μόντη και τις δύο καλύτερες ταινίες μικρού μήκους με αφορμή στίχους του Κώστα Μόντη, θα απονεμηθούν δύο χρηματικά βραβεία, αντίστοιχα, από €250 για το πρώτο και €150 για το δεύτερο βραβείο.

Η απονομή των βραβείων θα γίνει κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2020, ώρα 10.30 π.μ. στο Αμφιθέατρο του Λυκείου Αρχ. Μακαρίου Γ' Δασούπολη.

*Επισυνάπτονται μαζί με την εγκύκλιο:

Έντυπο Α': Δήλωση συμμετοχής στον 7ο Διαγωνισμό Δραματοποίησης Κ. Μόντη Έντυπο Β': Δήλωση συμμετοχής στον 3ο Διαγωνισμό Ταινίας Μικρού Μήκους Κ. Μόντη




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2290