Πρόσκληση για συμμετοχή στον Δ' Παγκύπριο Διαγωνισμό Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας


Διευθυντές/Διευθύντριες Σχολείων Μέσης Γενικής
Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και Ιδιωτικών Σχολείων

Θέμα: Πρόσκληση για συμμετοχή στον Δ' Παγκύπριο Διαγωνισμό Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας με θέμα: «Η Αρχαία Κυπριακή Γ ραμματεία ανά τους αιώνες: Αέναα νάματα Γλώσσας και Λογοτεχνίας, Τέχνης και Επιστήμης»

Η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) και το Εργαστήριο Κυπριακών Μελετών (ΕΡ.ΚΥ.ΜΕ.) του εν λόγω Τμήματος, τον Σύνδεσμο Ελλήνων Φιλολόγων Κύπρου «Στασίνος», τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων (Σ.Ε.Κ.Φ.) της Ο.Ε.Λ.Μ.Ε.Κ. και τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, προκηρύσσει τον Δ' Παγκύπριο Διαγωνισμό Αρχαίας Κυπριακής Γ ραμματείας με θέμα: «Η Αρχαία Κυπριακή Γ ραμματεία ανά τους αιώνες: Αέναα νάματα Γλώσσας και Λογοτεχνίας, Τέχνης και Επιστήμης».

Ο εν λόγω Διαγωνισμός πραγματοποιείται με αφορμή το Δ' Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2021 στη Λευκωσία, σε στενή συνεργασία του Ε.Κ.Π.Α. με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου και άλλους φορείς. Συνεχίζεται, έτσι, η πολύχρονη έρευνα των Φιλολόγων και η προσπάθεια ενσωμάτωσης κειμένων της Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας στη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών στα σχολεία της Κύπρου, αλλά και σε άλλα διδακτικά αντικείμενα (διαθεματική προσέγγιση).

Στόχοι του Διαγωνισμού είναι οι μαθητές/μαθήτριες:

  • Να γνωρίσουν την Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία και να συνειδητοποιήσουν την επιστημονική της αξία και την αισθητική της ομορφιά.
  • Να ασκηθούν στην άντληση πληροφοριών που αφορούν στη Γλώσσα, τη Λογοτεχνία, τις Τέχνες και τις Επιστήμες, να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν, συσχετίζοντας ποικίλες αναφορές από το παρελθόν με όσες υπάρχουν σήμερα, αφού ερευνήσουν και διακρίνουν τις ομοιότητες και τις διαφορές.
  • Να καλλιεργήσουν τη δημιουργικότητά τους και να αξιοποιήσουν τις διάφορες κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους.
  • Να κατανοήσουν τη στενότατη σχέση της Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας με την ευρύτερη Ελληνική Γραμματεία, να διαπιστώσουν τον ενιαίο χαρακτήρα και τη διαχρονικότητα της Ελληνικής Γλώσσας.

Από την πραγματοποίηση του Διαγωνισμού εκτιμάται ότι θα προκύψει μεγάλη ωφέλεια για:

  • τους φορείς υλοποίησης του Διαγωνισμού, γιατί θα συμβάλουν στη διάδοση της μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού,
  • όλα τα συμμετέχοντα σχολεία, γιατί θα έχουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να συνεργαστούν για την προαγωγή των κλασικών σπουδών στην Κύπρο.

Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων του Γυμνασίου, του Λυκείου και της Τεχνικής Σχολής.

Η θεματολογία και οι κατηγορίες του Διαγωνισμού, τα κριτήρια αξιολόγησης, οι οδηγίες, οι όροι συμμετοχής στον Διαγωνισμό και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί επισυνάπτονται στο Παράρτημα.

Παρακαλούμε όπως ενημερώσετε σχετικά τους/τις εκπαιδευτικούς και τους/τις μαθητές/μαθήτριες του σχολείου σας.

Δρ Κυπριανός Δ. Λούης Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης

Δρ Ηλίας Μαρκάτζης Διευθυντή Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Κατάρτισης

Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου Διευθύντρια Παιδαγωγικού Ινστιτούτου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










871