Εγκύκλιος: Οδηγίες για την ομαλή ένταξη Ουκρανών μαθητών/ριών στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα


Διευθυντές/Διευθύντριες Σχολείων
Δημοτικής. Μέσης Γενικής και Μέσης
Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

Θέμα: Οδηγίες για την ομαλή ένταξη Ουκρανών μαθητών/ριών στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα και σε συνέχεια της εγκυκλίου με αριθμό ypp 13725 ημερομηνίας 17 Μαρτίου 2022. πληροφορείστε ότι το Υπουργείο Παιδείας. Πολιτισμού. Αθλητισμού και Νεολαίας. στο πλαίσιο της εφαρμογής της Απόφασης 2022/382 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. της 4ης Μαρτίου 2022. για παροχή προσωρινής προστασίας σε εκτοπισθέντες/εκτοπισθείσες από την Ουκρανία. καθώς και σχετικών αποφάσεων της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. είναι έτοιμο να υποδεχθεί και να στηρίξει εκτοπισθέντες μαθητές και εκτοπισθείσες μαθήτριες από την Ουκρανία.

  1. Η φοίτηση των μαθητών/ριών στα σχολεία είναι διά νόμου υποχρεωτική από την ηλικία των 4 χρονών και 8 μηνών (να έχει συμπληρωθεί πριν από την 1η Σεπτεμβρίου της χρονιάς που θα αρχίσει η φοίτησή τους) μέχρις ότου ο μαθητής/η μαθήτρια συμπληρώσει τον γυμνασιακό κύκλο ή το δέκατο πέμπτο έτος της ηλικίας του/της. οποιοδήποτε από τα δύο επισυμβεί πρώτο.
  2. Στο πλαίσιο αυτό. όλοι οι εκτοπισθέντες μαθητές/εκτοπισθείσες μαθήτριες από την Ουκρανία από την ηλικία των 3-18 χρόνων. μπορούν να φοιτήσουν σε σχολείο το οποίο εμπίπτει στην εκπαιδευτική περιφέρεια στην οποία διαμένουν ή σε άλλο σχολείο της περιοχής (αν στην πρώτη περίπτωση δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις).

(α) Για τη Μέση Εκπαίδευση. το πιο πάνω ισχύει δεδομένου ότι ο/η μαθητής/μαθήτρια γνωρίζει ελληνικά. Σε αντίθετη περίπτωση. εγγράφεται σε σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης όπου προσφέρεται πρόγραμμα για μαθητές/μαθήτριες με μεταναστευτική βιογραφία. με βάση την υφιστάμενη πολιτική για παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία.

Η Διεύθυνση κάθε σχολείου είναι υπεύθυνη να ενημερώνει τους γονείς/κηδεμόνες για τη δυνατότητα φοίτησης των εν λόγω μαθητών/ριών σε ειδικά διαμορφωμένους εκπαιδευτικούς χώρους. σε ένα σχολείο ανά επαρχία. προς: i) ασύγχρονη διαδικτυακή συνέχιση της εκπαίδευσής τους στα μαθήματα του ουκρανικού εκπαιδευτικού συστήματος και ii) εκμάθηση ελληνικής γλώσσας και διδασκαλία μαθημάτων ενδιαφερόντων σε απογευματινό χρόνο. μέχρι το τέλος της παρούσας σχολικής χρονιάς. σε περίπτωση που οι αριθμοί μαθητών/ριών το επιτρέπουν. Ο κάθε ενδιαφερόμενος γονέας/κηδεμόνας θα πρέπει να δηλώσει το ενδιαφέρον του στις διευθύνσεις των σχολείων. οι οποίες καλούνται να προωθούν το όνομα του/της μαθητή/μαθήτριας στο οικείο Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας. για τις περαιτέρω ενέργειες. Τα σχολεία είναι τα ακόλουθα:

  •  Γ υμνάσιο Αγλαντζιάς στη Λευκωσία
  •  Τσίρειο Γ υμνάσιο στη Λεμεσό

Παγκύπριο Λύκειο στη Λάρνακα Γυμνάσιο Γεροσκήπου στην Πάφο.

(β) Όσον αφορά στη Δημοτική Εκπαίδευση, πέραν από την επιλογή της εγγραφής στο σχολείο της εκπαιδευτικής τους περιφέρειας, τα παιδιά έχουν, επίσης, τη δυνατότητα αν το επιθυμούν, να παρακολουθήσουν: i) εξ αποστάσεως τα μαθήματα του ουκρανικού εκπαιδευτικού συστήματος σε πρωινό χρόνο και ii) μαθήματα ελληνικής γλώσσας και μαθήματα ενδιαφερόντων σε απογευματινό χρόνο, στους ειδικά διαμορφωμένους εκπαιδευτικούς χώρους που θα λειτουργήσουν σε περίπτωση που οι αριθμοί μαθητών/ριών το επιτρέπουν, όπως καταγράφονται πιο κάτω:

  • Δημοτικό   Σχολείο Αγίου Δομετίου Β' (Κ.Α' και  Κ.Β') στη Λευκωσία
  • Δημοτικό   Σχολείο Λεμεσού Α'στη Λεμεσό
  • Δημοτικό   Σχολείο Αγίου Λαζάρου Α' στη Λάρνακα
  • Νηπιαγωγείο Γεροσκήπου Α'στην Πάφο
  • Δημοτικό   Σχολείο Γεροσκήπου Α' στην Πάφο

Σημειώνεται ότι και στην περίπτωση της Δημοτικής Εκπαίδευσης, ο κάθε ενδιαφερόμενος γονέας/κηδεμόνας θα πρέπει να δηλώσει το ενδιαφέρον του στις διευθύνσεις των σχολείων, οι οποίες καλούνται να προωθούν το όνομα του/της μαθητή/μαθήτριας στο οικείο Επαρχιακό Γ ραφείο Παιδείας, για τις περαιτέρω ενέργειες, σε περίπτωση που η επιλογή αφορά στην εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων του ουκρανικού εκπαιδευτικού συστήματος.

  1.  Η ομαλή ένταξη των μαθητών/ριών από την Ουκρανία θα υποστηριχθεί, σε όσες περιπτώσεις απαιτείται, από την Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας και την Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (για τις περιπτώσεις που αφορούν στη Μέση Εκπαίδευση).
  2. Οι Διευθύνσεις των σχολείων καλούνται επίσης, όπως ενημερώσουν τους γονείς/κηδεμόνες Ουκρανών εκτοπισθέντων μαθητών για τον οδηγό και το εκπαιδευτικό υλικό προς γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς από το Συμβούλιο της Ευρώπης, τα οποία βρίσκεται αναρτημένα στους πιο κάτω συνδέσμους:

Σχετική ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης: https://www.coe.int/en/web/children/- /resources-supporting-ukrainian-children-s-right-to-education (Αγγλικά)

Εκπαιδευτικές πηγές:

Educational Resources for Ukrainian Children https://rm.coe.int/-/1680a5eaa0 (Ουκρανικά) Educational Resources for Ukrainian Children https://rm.coe.int/information-educational- sources-for-ukrainian-children-en-/1680a5ea9f (Αγγλική μετάφραση)

Δρ Κυπριανός Δ. Λούης Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης

Δρ Ηλίας Μαρκάτζιης Διευθυντής Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

Δρ Μάριος Στυλιανίδης Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης

 

 

 

 

 

 

 

 

Κοιν.: Π.Λ.Ε., Επαρχιακά Γραφεία Παιδείας : Π.Ο.Ε.Δ., Ο.Ε.Λ.Μ.Ε.Κ., Ο.Λ.Τ.Ε.Κ.

: Παγκύπριες Συνομοσπονδίες Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










686