Θέμα: Πρόσβαση σε ηλεκτρονικές πηγές πληροφόρησης


Διευθυντές/Διευθύντριες Γυμνασίων, Λυκείων,
Τεχνικών Σχολών και Δημοτικών Σχολείων

Θέμα: Πρόσβαση σε ηλεκτρονικές πηγές πληροφόρησης

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας ενημερώνουμε ότι, στο πλαίσιο της διευκόλυνσης της επαγγελματικής μάθησης όλων των εκπαιδευτικών, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, μέσα από τη συμμετοχή του στην Κυπριακή Κοινοπραξία Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΚΚΑΒ), έχει εξασφαλίσει πρόσβαση στη βάση δεδομένων EBSCOhost databases. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα παρέχει πρόσβαση στο πλήρες κείμενο άρθρων (full-text) επιστημονικών περιοδικών.

Δικαίωμα πρόσβασης στη συγκεκριμένη πλατφόρμα έχουν οι χρήστες οι οποίοι βρίσκονται εντός του δικτύου του σχολείου μέσω του συνδέσμου https://www.pi.ac.cy/libraries. Η είσοδος στη βάση δεδομένων μέσα από το σχολικό δίκτυο δεν απαιτεί επιπλέον ταυτοποίηση χρήστη και στην πάνω δεξιά πλευρά αναγράφεται CYPRUS PEDAGOGICAL INSTITUTE, όπως φαίνεται στο Παράρτημα. Στις περιπτώσεις όπου η συγκεκριμένη πλατφόρμα δεν αναγνωρίζει το δίκτυο του σχολείου σας, ως εγκεκριμένο χρήστη (authorized user), μπορείτε να επικοινωνείτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση nicolaou.p@cyearn.pi.ac.cy.

Οι χρήστες θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι μερικοί από τους τίτλους επιστημονικών περιοδικών στη συγκεκριμένη βάση πιθανόν να μην προσφέρονται σε πλήρες κείμενο. Εκτός δικτύου του σχολείου, οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο στους πίνακες περιεχομένων, στις περιλήψεις των περιοδικών και στο πλήρες κείμενο άρθρων τα οποία είναι ανοικτής πρόσβασης (open access).

Επιπλέον, οι χρήστες εντός του δικτύου/από τους χώρους του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (μέσω της ιστοσελίδας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (https://www.pi.ac.cy) και στη συνέχεια μέσω της επιλογής Βιβλιοθήκη στο κεντρικό μενού και στη συνέχεια Βάσεις Δεδομένων -Ηλεκτρονικές Βιβλιοθήκες) μπορούν να έχουν πρόσβαση στο πλήρες κείμενο επιστημονικών άρθρων και σε άλλες πλατφόρμες όπως Scopus Freedom Collection - Science Direct, SAGE Journals, Springer Link, PsychARTICLES, Taylor & Francis (από το 2021), Wiley Online Library (περιοδικά και βιβλία) και σε εργαλεία αναζήτησης Ebscohost databases και Εργαλείο ενιαίας αναζήτησης της EBSCO, EDS.

Θεωρούμε ότι η πρόσβαση στις εν λόγω βιβλιοθήκες είναι πολύ σημαντική καθώς δίνει τη δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης και εξοικείωσης με ποικίλα δεδομένα σε διάφορα επιστημονικά πεδία (παιδαγωγικής, εκπαιδευτικής ψυχολογία, εκπαιδευτικής έρευνας κ.ά). Παρακαλώ όπως ενημερώσετε σχετικά τους εκπαιδευτικούς του σχολείου σας για αξιοποίηση της δυνατότητας που υπάρχει.

 Δρ Έλενα Χατζηκακού

Αν. Διευθύντρια για Γενικό Διευθυντή

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










706