Συμμετοχή της Κύπρου στη Διεθνή Έρευνα TALIS 2024


Προς Διευθυντές/Διευθύντριες
Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης (γυμνασιακός κύκλος)

Θέμα: Συμμετοχή της Κύπρου στη Διεθνή Έρευνα TALIS 2024

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η Κύπρος συμμετέχει για τρίτη φορά στη Διεθνή Έρευνα για τη Διδασκαλία και τη Μάθηση TALIS (Teaching and Learning International Survey).

Η TALIS είναι η πρώτη διεθνής έρευνα, η οποία επικεντρώνεται στο μαθησιακό περιβάλλον και τις εργασιακές συνθήκες των εκπαιδευτικών στα σχολεία. Προσφέρει την ευκαιρία στους/στις εκπαιδευτικούς και τους/τις διευθυντές/διευθύντριες να συμβάλουν στην ανάλυση του εκπαιδευτικού συστήματος και στην ανάπτυξη πολιτικής. Ακόμη, δίνει τη δυνατότητα στις συμμετέχουσες χώρες να εντοπίσουν άλλες χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις και να διδαχθούν από πρακτικές εκπαιδευτικής πολιτικής άλλων χωρών.

Η Κύπρος συμμετέχει στον τέταρτο κύκλο της έρευνας (TALIS 2024) μαζί με περισσότερες από 50 χώρες. Η έρευνα αυτή διεξάγεται από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) μέσω της Κοινοπραξίας International Association for the Evaluation of Educational Achievement (IEA), Australian Council for Educational Research (ACER), RAND Europe και cApStAn Linguistic Quality Control.

Στην Κύπρο, η έρευνα θα διεξαχθεί σε σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνασιακού κύκλου) με συλλογή δεδομένων από ερωτηματολόγια σε εκπαιδευτικούς και διευθυντές/διευθύντριες. Η συμπλήρωση των ερωτηματολογίων θα γίνει, για πρώτη φορά, αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Για τη συμπλήρωση κάθε ερωτηματολογίου απαιτούνται περίπου 45-60 λεπτά. Οι απαντήσεις στην έρευνα είναι πλήρως εμπιστευτικές, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η ανωνυμία όλων των συμμετεχόντων/συμμετεχουσών.

Η Πιλοτική Φάση θα διεξαχθεί τον Φεβρουάριο-Μάρτιο 2023 με τη χορήγηση ερωτηματολογίων σε εκπαιδευτικούς και διευθυντές/διευθύντριες σε αριθμό Γυμνασίων. Σε κάθε ένα από τα σχολεία αυτά, θα επιλεγούν με τυχαίο τρόπο 20 εκπαιδευτικοί οι οποίοι/ες θα κληθούν να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο εκπαιδευτικών, ενώ παράλληλα ο/η διευθυντής/διευθύντρια του σχολείου θα κληθεί να απαντήσει στο ερωτηματολόγιο διευθυντή/διευθύντριας. Το Εθνικό Κέντρο TALIS 2024 θα επικοινωνήσει άμεσα με τις 10 σχολικές μονάδες που έχουν επιλεγεί να λάβουν μέρος στην Πιλοτική Φάση (Παράρτημα), οι διευθυντές/διευθύντριες των οποίων θα πρέπει να ορίσουν έναν/μίαν έμπειρο/η εκπαιδευτικό ώστε να αναλάβει τον ρόλο του/της σχολικού συντονιστή/σχολικής συντονίστριας. Οι σχολικοί συντονιστές/σχολικές συντονίστριες θα κληθούν σε ενημερωτικές συναντήσεις τον Ιανουάριο 2023.

Η Κύρια Έρευνα αναμένεται να διεξαχθεί την Άνοιξη 2024 σε όλα τα σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) γυμνασιακού κύκλου, ενώ τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν τον Οκτώβριο 2025.

Την οργάνωση της έρευνας TALIS 2024 έχει αναλάβει το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης (ΚΕΕΑ) του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, στο οποίο λειτουργεί το Εθνικό Κέντρο TALIS 2024.

Περισσότερες πληροφορίες για την έρευνα αυτή παρέχονται στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΑ στη διεύθυνση www.keea.pi.ac.cy/talis και στην ιστοσελίδα του ΟΟΣΑ www.oecd.org/edu/school/talis.htm.

Για τυχόν απορίες ή ερωτήσεις μπορείτε να απευθυνθείτε στο Εθνικό Κέντρο TALIS 2024 στα τηλέφωνα 22 402457/22402460 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση talis_schools@cyearn.pi.ac.cy.

Σας ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων για τη συνεργασία και είμαστε σίγουροι/ες ότι τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης  θα  ανταποκριθούν  θετικά  στην  προσπάθεια  της  Κύπρου  να είναι παρούσα στη διεθνή αυτή έρευνα.

Δρ Κυπριανός Λούης

Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης

             Δρ Έλενα Χατζηκακού

Αν. Διευθύντρια Παιδαγωγικού Ινστιτούτου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










589