Διαγωνισμός Μαθητικού Δοκιμίου Ελληνικής Πρεσβείας 2022 - 2023


Διευθυντές/Διευθύντριες
Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολείων Λυκειακού Κύκλου Μέσης Γενικής και
Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

Θέμα: Διαγωνισμός Μαθητικού Δοκιμίου Ελληνικής Πρεσβείας 2022 – 2023

Πληροφορείστε ότι το γενικό θέμα του φετινού Διαγωνισμού Μαθητικού Δοκιμίου της Ελληνικής Πρεσβείας, που διεξάγεται κάθε χρόνο μεταξύ των τελειόφοιτων μαθητών/τριών του Λυκειακού κύκλου, έχει καθοριστεί ως εξής:

«Οι πανανθρώπινες αξίες του Ελληνισμού με προεξάρχουσα την αξία της ελευθερίαςως μέσο θωράκισης, ανασύνταξης και αναδημιουργίας μέσα στους κλυδωνισμούς και τις ανακατατάξεις στην Ευρώπη και στον κόσμο σήμερα».

Βασικός στόχος του διαγωνισμού είναι: α) η διερεύνηση των ποικίλων σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα ο Ελληνισμός, η Ευρώπη, η ανθρωπότητα και β) Η κριτική  τοποθέτηση των νέων στα προβλήματα αυτά, με την παράλληλη αξιοποίηση των ελληνικών και οικουμενικών αξιών ως εργαλείων επίλυσης κρίσεων.

Ειδικότερα, οι μαθητές/-τριες μπορούν να επικεντρωθούν στις ακόλουθες πτυχές του θέματος:

  • Βαθιά ουμανιστική κρίση σε πολλαπλά επίπεδα: στην οικονομία, στη δημοκρατία, στην πληροφοριακή τεχνολογία, στις διεθνείς ισορροπίες, στο επίπεδο των αξιών.
  • Σύγχρονες προτάσεις/στρατηγικές για τη μαχητική υπεράσπιση της ύπαρξης, των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του ανθρώπου.
  • Ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» του Δ. Σολωμού –με αφορμή τα 200 χρόνια από τη σύνθεσή του– ως οδηγός για τη συγκρότηση ενός σύγχρονου, ελεύθερου, έλλογου και αισιόδοξου κόσμου.

Βασικά χαρακτηριστικά του Δοκιμίου πρέπει να είναι η ορθότητα και ο πλούτος των ιδεών, η πρωτοτυπία, η καθαρότητα και η σαφήνεια των σκέψεων, η πληρότητα, η ακριβολογία και η καλλιέπεια στη διατύπωση των διανοημάτων, η αναλυτική-συνθετική σκέψη, η επιχειρηματολογία και η τεκμηρίωση.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 10:30 π.μ. - 13:30 μ.μ.,

με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς, όπως αναθεωρήθηκαν κατά τη σχολική χρονιά 2022 - 2023, και οι οποίοι επισυνάπτονται στην παρούσα εγκύκλιο.

Τα καλύτερα δοκίμια (ένα από κάθε σχολείο) θα πρέπει να αποσταλούν στη διεύθυνση: Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, Γωνία Κίμωνος και Θουκυδίδου, Ακρόπολη, 1434 Λευκωσία, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023, υπόψη κ. Σοφίας Ιωάννου και κ. Σιμάκη Συμεού, ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων.

Η Πρεσβεία της Ελλάδας θα βραβεύσει τα τρία καλύτερα δοκίμια με χρηματικά έπαθλα. Επίσης, τρία δοκίμια θα διακριθούν με τιμητικό έπαινο.

Α´ Βραβείο: 800 ευρώ Β´ Βραβείο: 600 ευρώ Γ´ Βραβείο: 400 ευρώ

Βραβείο 600 ευρώ θα δοθεί στο Σχολείο, όπου φοιτά ο/η μαθητής/τρια που θα πάρει το πρώτο βραβείο. Το ποσό αυτό θα διατεθεί για την ενίσχυση της σχολικής βιβλιοθήκης ή για την προώθηση άλλου εκπαιδευτικού σκοπού που θα επιλέξει το σχολείο.

 Παράρτημα 

Δρ Κυπριανός Δ. Λούης                  Δρ Ηλίας Μαρκάτζιης
Διευθυντής Μέσης                              Διευθυντής Μέσης Τεχνικής,
Γενικής Εκπαίδευσης                          Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

                

 

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










4381