Χρονοδιαγράμματα σχολικής χρονιάς 2024-2025 και οδηγίες για την ομαλή λειτουργία των σχολείων


Διευθυντές/Διευθύντριες Σχολείων
Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και
Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

Θέμα: Χρονοδιαγράμματα σχολικής χρονιάς 2024-2025 και οδηγίες για την ομαλή λειτουργία των σχολείων

Η έναρξη κάθε νέας σχολικής χρονιάς αποτελεί πρόκληση για την ομαλή μετάβαση από την περίοδο του καλοκαιριού στη σχολική ζωή, μια καινούρια αρχή με όραμα και στόχους για όλους/όλες τους/τις εκπαιδευτικούς και για όλους/όλες τους/τις μαθητές/μαθήτριες. Οι προτεραιότητες που τίθενται από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) σε κάθε νέο σχολικό/ακαδημαϊκό έτος, αναδεικνύουν τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η εκπαίδευση στη διαμόρφωση εγγράμματων, κριτικά σκεπτόμενων και ενεργών πολιτών, με ικανότητες και δεξιότητες για επιτυχή πορεία στη ζωή τους και στη διασφάλιση ενός καλύτερου αύριο για τα ίδια τα παιδιά και την κοινωνία μας. Στο πλαίσιο αυτό, τόσο η δική σας αγάπη και ο ζήλος όσο και της διευθυντικής ομάδας και όλων των εκπαιδευτικών του σχολείου σας για το λειτούργημα που επιτελείτε, η παιδαγωγική κατάρτιση, ο επαγγελματισμός και η μεθοδικότητά σας, θα αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη για την επίτευξη του οράματος του Υπουργείου, Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για ένα σύγχρονο, ανθρωποκεντρικό, συμπεριληπτικό σχολείο. Ένα σχολείο, μέσα από το οποίο θα αναδεικνύονται πολίτες με δεξιότητες, υπευθυνότητα, δημοκρατικό ήθος, ιστορική ταυτότητα και σεβασμό στη διαφορετικότητα, πολίτες που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του μέλλοντος και θα συνεισφέρουν δημιουργικά στην ανάπτυξη της κοινωνίας, αλλά και στη δημιουργία μιας δικαιότερης και δημοκρατικότερης Ευρώπης.

Η σχολική χρονιά 2024-2025 αρχίζει τη Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου 2024 για τους/τις  εκπαιδευτικούς και την Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2024 για όλους/όλες τους/τις μαθητές/μαθήτριες Μέσης Εκπαίδευσης. Περισσότερες πληροφορίες για τα χρονοδιαγράμματα και την οργάνωση της νέας σχολικής χρονιάς 2024-2025 παρουσιάζονται στο Παράρτημα.

Οι Διευθυντές/Διευθύντριες, των οποίων ο ρόλος είναι κομβικός για την υλοποίηση των προτεραιοτήτων που τίθενται από το ΥΠΑΝ, καλούνται να διασφαλίσουν την ετοιμότητα των 

σχολικών μονάδων για την υποδοχή των μαθητών/μαθητριών και  να  σχεδιάσουν  εποικοδομητικά την αναπτυξιακή πορεία των σχολείων τους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην παιδαγωγική και συναισθηματική ανάπτυξη όλων των παιδιών. Επιπρόσθετα, οι Διευθυντές/Διευθύντριες προτρέπονται όπως  προχωρούν  σε  άμεση  αναφορά  προβλημάτων  που πιθανόν να προκύψουν στις σχολικές μονάδες προς τις Διευθύνσεις Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, και όπως, επίσης, βρίσκονται συνεχώς σε συνεργασία και συντονισμό με τις τοπικές αρχές και την Αστυνομία, για την αντιμετώπιση πιθανών ανεπιθύμητων συμπεριφορών και περιστατικών.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι Διευθύνσεις Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην επιμόρφωση, καθώς και στην ενδυνάμωση/στήριξη όλων των εκπαιδευτικών. Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια της νέας σχολικής χρονιάς θα προγραμματίζονται επιμορφώσεις που θα καλύπτουν ανάγκες των εκπαιδευτικών τόσο σε θέματα γνωστικού αντικειμένου όσο και σε οριζόντια θέματα.

Από τις 2 μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου 2024, θα πραγματοποιηθούν Επιμορφωτικά Σεμινάρια για τους/τις εκπαιδευτικούς από τους/τις Επιθεωρητές/Επιθεωρήτριες (οδηγίες και σχετικό Πρόγραμμα έχουν αποσταλεί ξεχωριστά). Επίσης, η Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2024, και η Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2025, ορίζονται ως «Ημέρες Εκπαιδευτικού» και θα αξιοποιηθούν για στοχευμένες επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών. Τις ημέρες αυτές οι μαθητές/μαθήτριες δεν θα προσέλθουν στα σχολεία. Για την καλύτερη οργάνωση και προγραμματισμό της ενδοσχολικής επιμόρφωσης, στο πλαίσιο της «Ημέρας Εκπαιδευτικού», το κάθε σχολείο θα πρέπει να προβεί σε ειδικές διευθετήσεις για επιλογή εισηγητών/εισηγητριών και θεμάτων επιμόρφωσης που να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες της σχολικής μονάδας. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τους περί Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Κανονισμούς του 2017 έως 2023, τα προγράμματα επιμόρφωσης που διοργανώνονται από τη σχολική μονάδα πρέπει να τύχουν της έγκρισης του/της οικείου/ας επαρχιακού/ής Π.Λ.Ε. ή του Διευθυντή Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ανάλογα με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Με βάση το ως άνω πλαίσιο και με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας της εκπαίδευσης, οι Διευθύνσεις Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ενισχύουν ήδη υφιστάμενες δράσεις και προγράμματα και δρομολογούν την εφαρμογή νέων αναπτυξιακών πολιτικών. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι ακόλουθες πολιτικές/δράσεις και προγράμματα:

1. Επικαιροποίηση και εκσυγχρονισμός των Αναλυτικών Προγραμμάτων σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα όλων των τάξεων

Το ΥΠΑΝ έχει προχωρήσει στην πρώτη φάση επικαιροποίησης και εκσυγχρονισμού των Αναλυτικών Προγραμμάτων, με έμφαση στον εξορθολογισμό του περιεχομένου τους, τη μείωση της ύλης και τη διασφάλιση ενός επαρκούς και συνεκτικού σώματος γνώσεων και την προαγωγή των ικανοτήτων και δεξιοτήτων των μαθητών/μαθητριών. Τα επικαιροποιημένα Αναλυτικά Προγράμματα θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται με την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2024-2025.

2. Υιοθέτηση Ενιαίου Σχεδίου Βελτίωσης για την Αυτοαξιολόγηση των Σχολικών Μονάδων

Σύμφωνα με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου (ypp15942, ημερ. 6/9/23), η διαδικασία αυτοαξιολόγησης και ανάπτυξης Ενιαίου Σχεδίου Δράσης Βελτίωσης (ΕΣΔΒ) της σχολικής μονάδας θεσμοθετείται και η εφαρμογή της περιλαμβάνει σειρά ενεργειών σε επίπεδο σχολικής μονάδας και εκπαιδευτικών, με στόχο τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου που επιτελείται στις σχολικές μονάδες. Προκειμένου να δοθεί πλήρης καθοδήγηση και στήριξη, η θεσμοθέτηση της αυτοαξιολόγησης και της ανάπτυξης ΕΣΔΒ της σχολικής μονάδας και η επιτυχής εισαγωγή της στα σχολεία θα γίνει σταδιακά, στη βάση κατευθυντήριων οδηγιών που θα ακολουθήσουν.

3. Αξιολόγηση Μαθητή/Μαθήτριας

Το ΥΠΑΝ προχωρεί με την πλήρη εφαρμογή του αναθεωρημένου συστήματος Αξιολόγησης Μαθητή/Μαθήτριας, στη βάση παιδαγωγικών αρχών και κριτηρίων και με σχεδιασμό στοχευμένων προγραμμάτων επιμόρφωσης. Ανάμεσα στα βασικά χαρακτηριστικά του αναθεωρημένου συστήματος περιλαμβάνονται: (α) η διαμορφωτική αξιολόγηση  ως  αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής διδασκαλίας και μάθησης, (β) η έμφαση σε πολλαπλές μορφές και τεχνικές αξιολόγησης, (γ) η αυθεντική διδασκαλία, μάθηση και αξιολόγηση, και (δ) η διαφοροποίηση της διδασκαλίας και της αξιολόγησης.

4. Λειτουργία Ολοήμερων Γυμνασίων Διαθεματικής – Διεπιστημονικής Μάθησης

Τη φετινή σχολική χρονιά 2024-2025, συνεχίζεται η λειτουργία του Ολοήμερου Γυμνασίου Διαθεματικής - Διεπιστημονικής Μάθησης στο Παγκύπριο Γυμνάσιο στη Λευκωσία, στο Λανίτειο Γυμνάσιο στη Λεμεσό, στο Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο στη Λάρνακα, στο Γυμνάσιο Παραλιμνίου στην Αμμόχωστο και στο Νικολαΐδειο Γυμνάσιο στην Πάφο, ενώ, επιπλέον, ο θεσμός επεκτείνεται στο Γυμνάσιο Αρχαγγέλου στη Λευκωσία και στο Γυμνάσιο Ύψωνα στη Λεμεσό. Η λειτουργία Ολοήμερου Γυμνασίου είναι συμπληρωματική προς τη λειτουργία του τακτικού Γυμνασίου και δεν αποτελεί επέκταση των πρωινών μαθημάτων. Κατά τον απογευματινό χρόνο, δίνεται η δυνατότητα να αναπτυχθεί ένα ξεχωριστό πρόγραμμα με παράλληλη λειτουργία δύο κατευθύνσεων – Κατεύθυνση «STEAM» και Κατεύθυνση «Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμός». Η φοίτηση των μαθητών/μαθητριών, κατά τον πρωινό χρόνο, πραγματοποιείται βάσει του υφιστάμενου ωρολογίου προγράμματος των Γυμνασίων, ενώ οι απογευματινές συναντήσεις πραγματοποιούνται μεταξύ των ωρών 14:15 – 15:45 (Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή).

5. Ομαλή Μετάβαση των Παιδιών από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο

Ιδιαίτερα σημαντική προτεραιότητα ανάμεσα στις πολιτικές του ΥΠΑΝ εξακολουθεί να αποτελεί η ομαλή μετάβαση των παιδιών από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο (ypp14295, ημερ. 24/8/2022).   Για τη σχολική χρονιά 2024-2025, έχουν προγραμματιστεί στοχευμένα σεμινάρια για διδάσκοντες/διδάσκουσες στα αντικείμενα των Νέων Ελληνικών και των Μαθηματικών, καθώς, επίσης, και για Υπεύθυνους Τμημάτων της Α΄ τάξης Γυμνασίου. Πρόσθετα, προγραμματίζονται ημερίδες με θέμα την Ομαλή Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο και την Έγκαιρη Αναγνώριση και Αντιμετώπιση Συναισθηματικών Δυσκολιών για τις Διευθυντικές Ομάδες και τους Υπεύθυνους Τμημάτων Α΄ τάξης Γυμνασίου, από λειτουργούς της Υπηρεσίας  Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας (ΥΕΨ) και της Υπηρεσίας Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΥΣΕΑ).

6. Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Σχολικής Βίας και Παραβατικότητας

Με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου (1/11/2023), υιοθετούνται μέτρα ολιστικής/συστημικής προσέγγισης για την αντιμετώπιση και πρόληψη της βίας και παραβατικότητας στα σχολεία και στην ευρύτερη κοινότητα. Η εν λόγω Απόφαση προνοεί, ανάμεσα σε άλλα:

-   μέτρα πρόληψης της βίας και παραβατικότητας, στο πλαίσιο του Σχεδίου Βελτίωσης της Σχολικής Μονάδας,

-   επιμόρφωση εκπαιδευτικών σε θέματα αντιμετώπισης προβλημάτων εκφοβισμού και σχολικής βίας και ενίσχυση του ρόλου του Υπεύθυνου Τμήματος ως πυρήνα πρόληψης της ενδοσχολικής βίας και παραβατικότητας,

-   επιμόρφωση γονέων/κηδεμόνων σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας στην οικογένεια και ενδυνάμωση της σχέσης σχολείου και οικογένειας με την αξιοποίηση των Συνδέσμων Γονέων/Κηδεμόνων των σχολείων.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τους περί Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Κανονισμούς του 2017 έως 2023 και με βάση σχετική εγκύκλιο του ΥΠΑΝ (ypp4464, ημερ. 30/8/2016), οι Διευθυντές/Διευθύντριες των σχολείων οφείλουν να συστήνουν Επιτροπή Αγωγής Υγείας και Πρόληψης της Ενδοσχολικής Βίας, η οποία εκπονεί Σχέδιο Δράσης μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Το Σχέδιο Δράσης στοχεύει στην πρόληψη της αντικοινωνικής και παραβατικής συμπεριφοράς και στη βελτίωση και προαγωγή της σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας των μαθητών/μαθητριών. Πρόσθετα, το σχολείο λαμβάνει όλα τα κατάλληλα διοικητικά και παιδαγωγικά μέτρα, προκειμένου να προστατεύει τους/τις μαθητές/μαθήτριες από οποιαδήποτε μορφή βίας. Το Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει δραστηριότητες των οποίων η υλοποίηση δεν εξαντλείται στην τάξη, αλλά επεκτείνεται στο σύνολο της σχολικής μονάδας µε την εμπλοκή μαθητών/μαθητριών, γονέων, εκπαιδευτικών, κυβερνητικών υπηρεσιών, ή/και οργανισμών/ατόμων της ευρύτερης κοινότητας, καθώς και με αξιοποίηση θεσμών όπως ο/η Καθηγητής/Καθηγήτρια Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΣΕΑ), ο/η Υπεύθυνος/η Τμήματος και Υπηρεσίες του ΥΠΑΝ (ΠΑΒΙΣ, ΥΣΕΑ, ΥΕΨ, ΟΑΠ, ΕΑΥΠ).

Σημειώνεται ότι, σε συνέχεια της ψήφισης από την ολομέλεια της Βουλής του περί της Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Ενδοσχολικής Βίας (Τροποποιητικού) Νόμου του 2024, ο οποίος τροποποιεί τον περί της Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Ενδοσχολικής Βίας Νόμο του  2020,  οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης θα προχωρήσουν στην ανάπτυξη επιμέρους στρατηγικού σχεδιασμού, με βάση τις προτεραιότητες και τις ανάγκες τους, στο πλαίσιο ανάπτυξης του κεντρικού στρατηγικού σχεδιασμού του ΥΠΑΝ.

7. Δημιουργία Αρχείου Ιστορίας της Ελληνικής Κυπριακής Εκπαίδευσης

Στο πλαίσιο της δημιουργίας Αρχείου Ιστορίας της Ελληνικής Κυπριακής Εκπαίδευσης, συνεχίζεται η διαδικασία συγκέντρωσης, καταγραφής και ψηφιοποίησης του αρχειακού υλικού των σχολείων (ypp14710, ημερ. 10/11/2022 και ypp16780, ημερ. 27/2/2024). Για το θέμα αυτό, ήδη έχει πραγματοποιηθεί επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που εμπλέκονται, ενώ πρόσθετες πληροφορίες θα αποσταλούν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

8. Πιλοτικό πρόγραμμα εκμάθησης Γερμανικών, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σχολεία: Μαζί χτίζουμε το μέλλον» (PASCH)

Τη νέα σχολική χρονιά 2024-2025, θα συνεχιστεί η εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος εκμάθησης της Γερμανικής Γλώσσας σε σχολεία των επαρχιών Λευκωσίας και Λεμεσού, ενώ, επιπλέον, το πρόγραμμα επεκτείνεται και σε σχολεία της επαρχίας Πάφου. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα θα λειτουργήσει για την Α΄ και Β΄ τάξη στο Γυμνάσιο Αρχ. Μακαρίου Γ΄ (Πλατύ) και στο Λύκειο Αρχ. Μακαρίου Γ΄ (Δασούπολη) στη Λευκωσία, για την Α΄ και Β΄ τάξη στο Γυμνάσιο και Λύκειο Λινόπετρας στη Λεμεσό και για την Α΄ τάξη στο Νικολαΐδειο Γυμνάσιο και στο Λύκειο Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ στην Πάφο. Τα μαθήματα θα διεξάγονται δύο ώρες εβδομαδιαίως, μετά τη λήξη των πρωινών μαθημάτων.

9. Παρεμβατικό Πρόγραμμα Χρηματοοικονομικής Παιδείας και Αλφαβητισμού στη Γ΄ τάξη Γυμνασίου

Από τη σχολική χρονιά 2024-2025, στην Γ΄ τάξη Γυμνασίου θα προσφέρεται παρεμβατικό Πρόγραμμα Χρηματοοικονομικής Παιδείας και Αλφαβητισμού, από καθηγητές/καθηγήτριες Εμπορικών/Οικονομικών, διάρκειας έξι (6) διδακτικών περιόδων για κάθε τμήμα ετησίως, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο που θα ακολουθήσει με περισσότερες πληροφορίες. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση των νέων με χρηματοοικονομικές δεξιότητες, έτσι ώστε να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα προσωπικά ή οικογενειακά τους χρηματοοικονομικά και να βελτιώσουν τη χρηματοοικονομική τους ευημερία.

10. Δράσεις για την προώθηση της Ελληνικής Γλώσσας

Η αναβάθμιση της διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας ως μητρικής, καθώς επίσης και της διδασκαλίας της ως δεύτερης Γλώσσας, έχει τεθεί από το ΥΠΑΝ ως προτεραιότητα. Ανάμεσα στις δράσεις που προωθούνται περιλαμβάνεται η ενδυνάμωση όλων των εκπαιδευτικών  όλων  των βαθμίδων στην ορθή χρήση της Ελληνικής και στην υιοθέτηση καλών πρακτικών καλλιέργειάς της, η στοχευμένη επικαιροποίηση των Αναλυτικών Προγραμμάτων, ο εμπλουτισμός του διδακτικού υλικού, καθώς επίσης και δράσεις για την ανάδειξη των δυνατοτήτων της διαχρονικότητας και της οικουμενικότητας της Ελληνικής Γλώσσας, όπως η διοργάνωση και διεξαγωγή μαθητικών διαγωνισμών, ημερίδων, σεμιναρίων κ.λπ.

11. Δράσεις για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τα τραγικά γεγονότα του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του 1974, προωθείται, κατά την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2024, η υλοποίηση επιπρόσθετων δράσεων από τα σχολεία, με σκοπό να διατηρηθεί ζωντανή η εθνική και ιστορική μνήμη. Βασικός στόχος είναι να γνωρίσουν οι νέες γενιές τον τόπο μας, να καλλιεργήσουν την αγάπη για τα κατεχόμενα μέρη μας και να συμβάλουν, με τις δικές τους δυνάμεις, στις προσπάθειες που καταβάλλονται για διατήρηση άσβεστου του πόθου για απελευθέρωση της πατρίδας μας και επιστροφή στις πατρογονικές μας εστίες.

12. Αξιοποίηση εκπαιδευτικού υλικού από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και σχετική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών

Η διαφοροποιημένη διδασκαλία και μάθηση αποτελεί βασική προτεραιότητα του ΥΠΑΝ και μέρος της προσπάθειας που καταβάλλεται για τη μετάβαση από την Ειδική στην  Ενιαία Εκπαίδευση  και τη διαμόρφωση του συμπεριληπτικού σχολείου (ypp16907, ημερ. 27/3/2024 και ypp17168, ημερ. 6/6/2024). Ήδη πραγματοποιήθηκε σειρά επιμορφώσεων, με στόχο την αξιοποίηση του υλικού που έχει δημιουργηθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής της Ελλάδας. Παράλληλα προγραμματίζονται περαιτέρω δράσεις ενδυνάμωσης των εκπαιδευτικών επί του θέματος, μέσω προγραμμάτων επιμόρφωσης.

13. Αύξηση των θέσεων των σχολικών βοηθών/συνοδών και συστηματική επιμόρφωσή τους

Με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου (8/7/2024) έχει αυξηθεί ο αριθμός των σχολικών βοηθών/συνοδών. Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της Ειδικής Εκπαίδευσης και της μετάβασης στην Ενιαία Εκπαίδευση, όλοι οι σχολικοί βοηθοί/συνοδοί αναμένεται να συμμετέχουν σε προγράμματα επιμόρφωσης, με στόχο την ορθή και ωφέλιμη επιτέλεση των καθηκόντων τους.

14. Σύστημα Ηλεκτρονικής Διοίκησης Εκπαίδευσης και Αγωγής eΔΕΑ

Κατά τη σχολική χρονιά 2023-2024, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πιλοτική φάση του συστήματος eΔΕΑ για τις ηλεκτρονικές εγγραφές της Α΄ Λυκείου σε τρία σχολεία. Αναμένεται η σταδιακή εφαρμογή των ηλεκτρονικών εγγραφών και των υπόλοιπων διοικητικών λειτουργιών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και σε όλες τις τάξεις των δημόσιων σχολείων, με στόχο την ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης τόσο σε επίπεδο ΥΠΑΝ όσο και σε επίπεδο  σχολικών μονάδων. Το έργο θα αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα  ηλεκτρονικής  διακυβέρνησης στον τομέα της εκπαίδευσης, το οποίο περιλαμβάνει αυτοματισμό των διοικητικών διαδικασιών και βελτίωση της επικοινωνίας, της συνεργασίας και της ορθής διαχείρισης πληροφοριών.

15. Πρόγραμμα ΔΡΑ.Σ.Ε.+ Μέσης Εκπαίδευσης

Κατά τη σχολική χρονιά 2024-2025, στο πλαίσιο του Προγράμματος ΔΡΑ.Σ.Ε.+ Μέσης Εκπαίδευσης, τα προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας και τα Προγράμματα Εκμάθησης της Ελληνικής ως δεύτερης Γλώσσας θα προσφέρονται σε πρωινό χρόνο, ενώ τα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης θα προσφέρονται σε απογευματινό χρόνο, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο που θα ακολουθήσει.

16. Πρόγραμμα «Αριστοτέλης - CyFIT»

Το Πρόγραμμα «Αριστοτέλης - CyFIT» στοχεύει στην αξιολόγηση των σημαντικών παραμέτρων της φυσικής κατάστασης και των δεικτών σωματικής σύστασης παιδιών και εφήβων σχολικής ηλικίας Μέσης Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας. Κατά τη σχολική χρονιά 2024-2025, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί παγκύπρια σε όλα τα Σχολεία Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Για κάθε μία από τις πολιτικές/δράσεις/προγράμματα που υλοποιούνται έχουν ήδη αποσταλεί ή θα αποσταλούν προσεχώς στα σχολεία περαιτέρω πληροφορίες/οδηγίες, ενώ προγραμματίζονται, παράλληλα, ανάλογες επιμορφωτικές δράσεις και ενημερώσεις.

Τέλος, στο πλαίσιο της προώθησης της αποκέντρωσης και της αυτονομίας της  σχολικής  μονάδας, οι στόχοι της σχολικής χρονιάς καθορίζονται από τη σχολική μονάδα μέσα από διάλογο και δημοκρατική διαδικασία, με γνώμονα τις ιδιαίτερες ανάγκες και τη φυσιογνωμία της. Επιπλέον, συστήνεται όπως τεθεί ως στόχος  η ενδυνάμωση των  μαθητών/μαθητριών ως  προς την καλλιέργεια των γλωσσικών τους δεξιοτήτων και κυρίως ως προς την ορθή χρήση της Ελληνικής Γλώσσας, όπως επίσης και η περιβαλλοντική εκπαίδευση, με έμφαση στην ευαισθητοποίηση για την κλιματική κρίση και τις συνέπειές της, οι οποίες έχουν διαφανεί έντονα τα τελευταία χρόνια και ταλανίζουν ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο διαχρονικός στόχος «Δεν Ξεχνώ και Αγωνίζομαι», όπως αναλύεται σε σχετικές εγκυκλίους, παραμένει ως ένας από τους στόχους της σχολικής χρονιάς 2024-2025, ειδικότερα φέτος που συμπληρώνονται 50 χρόνια από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974. Ως στόχος για τη νέα σχολική χρονιά, τίθεται και η διοργάνωση δράσεων σχετικών με τα 70 χρόνια από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-59.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ-ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΔΩ

 Δρ  Ειρήνη Παρασκευά Ροδοσθένους                                   Δρ Ηλίας Μαρκάτζιης

 Αναπλ. Διευθύντρια                                                                    Διευθυντής Μέσης Τεχνικής και 
Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης                                                     Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

Κοιν.: Σχολικές Εφορείες Ο.Ε.Λ.Μ.Ε.Κ.
Ο.Λ.Τ.Ε.Κ.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter