Πρόγραμμα «Σχολείο Πρεσβευτής του EPAS»


Διευθυντές/ντριες
Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολείων
Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και Μέσης Τεχνικής
και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Λυκειακός Κύκλος)

  Θέμα: Πρόγραμμα «Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - European Parliament Ambassador School (EPAS)»

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, πληροφορείστε ότι το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοινώνουν τη συνέχιση του Προγράμματος με τίτλο: «Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΣΠΕΚ) - European Parliament Ambassador School (EPAS)».

Το Πρόγραμμα, το οποίο διοργανώνεται ταυτόχρονα και στα 27 Κράτη Μέλη της Ε.Ε., αποσκοπεί στην προώθηση της ιδέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωπαϊκής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας από τους νέους, παρέχοντάς τους σημαντικές γνώσεις σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και, ιδίως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό συνεπάγεται όχι μόνο την παροχή γνώσεων σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την τριβή τους με θέματα ευρωπαϊκής ιθαγένειας: Τι σημαίνει η Ε.Ε. για την καθημερινή ζωή και τι μπορεί να κάνει κάποιος, για να διασφαλίσει ότι στο μέλλον η Ευρώπη θα είναι όπως την επιθυμεί; Οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί που θα ολοκληρώσουν το πρόγραμμα θα αποκτήσουν επίγνωση του ρόλου που διαδραματίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γενικότερα, στην ευρωπαϊκή διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Σημειώνεται ότι οι δράσεις του Προγράμματος τη φετινή σχολική χρονιά (2024-2025), θα πλαισιωθούν από τις θεματικές:

  • Τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών στην Ε.Ε. με έμφαση στις ευκαιρίες για τη νέα γενιά
  • Η Ε.Ε. ως πολιτικό σχέδιο για την Ειρήνη στην Ευρώπη
  • Η πολιτική ψηφιακού μετασχηματισμού της Ε.Ε. και τι σημαίνει για την Κύπρο
  • Η Πράσινη Συμφωνία για την Ε.Ε. και τι σημαίνει για την Κύπρο
  • Ανθρώπινα Δικαιώματα
  • ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα
  • Ισότητα των φύλων
  • Το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο στην Ε.Ε.

Στο πρόγραμμα αυτό καλείται να συμμετάσχει η σχολική μονάδα στην ολότητά της προκειμένου στο τέλος της σχολικής χρονιάς να της απονεμηθεί ο τίτλος: «Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» και θα πρέπει να αποτελεί πρότυπο για τα άλλα σχολεία. Η σχολική μονάδα, η οποία θα βραβευθεί, θα μπορεί να διατηρήσει τον τίτλο αυτό για μία ακαδημαϊκή χρονιά, ενώ παράλληλα θα τοποθετηθεί σχετική πινακίδα στην πρόσοψη του σχολικού της κτηρίου. Τιμητικά διπλώματα θα απονεμηθούν στους/στις μαθητές/τριες και στους/στις εκπαιδευτικούς που θα λάβουν ενεργά μέρος σε όλες τις σχετικές δραστηριότητες που θα διοργανώσει η σχολική μονάδα.

Μετά από σχετική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων που θα ολοκληρώσουν το Πρόγραμμα, αυτές που θα εκπληρώσουν όλες τις υποχρεωτικές δράσεις, θα λάβουν θέσεις συμμετοχής σε Σύνοδο της Ευρωβουλής των Νέων, γνωστή ως EUROSCOLA, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, κατά τη σχολική χρονιά 2025-2026. H επιλογή των μαθητών/τριών, καθώς και των εκπαιδευτικών, θα γίνει από τη σχολική μονάδα, με κριτήριο την αποδεδειγμένα ενεργότερη συμμετοχή τους στις δράσεις, όπως αυτές αναγράφονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πιο πάνω πρόγραμμα έχουν μαθητές/τριες της Α΄ και Β΄ Λυκείου.

Σημειώνεται ότι δυνατότητα συμμετοχής σε Ημερίδα της Euroscola δίδεται κυρίως μέσα από αυτό το Πρόγραμμα.

  Όροι, προϋποθέσεις και χρονοδιάγραμμα για απονομή του τίτλου:

Όροι

Κάθε σχολική μονάδα, η οποία επιθυμεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, θα πρέπει να υποβάλει «Δήλωση Συμμετοχής», συμπληρώνοντας το έντυπο που επισυνάπτεται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β και να την αποστείλει, μέχρι την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024, στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία nektarios.nicolaides@europarl.europa.eu και euaffairs@moec.gov.cy. Στην περίπτωση που οι δηλώσεις δεν αποσταλούνκαι στα δύο πιο πάνω ηλεκτρονικά ταχυδρομεία ήαποσταλούν εκπρόθεσμα, δεν θα λαμβάνονται υπόψη.

Στη «Δήλωση Συμμετοχής» θα πρέπει να αναγράφεται το όνομα του/της εκπαιδευτικού - συντονιστή/τριας (Ανώτερος Πρέσβυς - Senior Ambassador) που θα είναι υπεύθυνος για το Πρόγραμμα και θα συντονίζει τις δράσεις του. Επιπλέον, θα έχει τη δυνατότητα να έρχεται σε επικοινωνία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το Γραφείο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του ΥΠΑΝ για τυχόν πληροφορίες ή και διευκρινίσεις.

 Προϋποθέσεις:

Κατά τη φετινή σχολική χρονιά έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα τριάντα σχολεία (30).

Σημειώνεται ότι :

Ι    οι δεκαπέντε (15) θέσεις θα διατεθούν σε Τεχνικές Σχολές και μη αστικά σχολεία απομακρυσμένων περιοχών,

ΙΙ    στην περίπτωση που οι δεκαπέντε (15) θέσεις δεν συμπληρωθούν από Τεχνικές Σχολές και μη αστικά σχολεία απομακρυσμένων περιοχών, τότε θα συμπληρωθούν από σχολεία που αιτήθηκαν συμμετοχής και συμμετείχαν και κατά την περσινή σχολική χρονιά στο Πρόγραμμα. Τονίζεται ότι η επιλογή των σχολείων που τυχόν να συμπληρώσουν έναν αριθμό θέσεων από το σύνολο των δεκαπέντε (15), θα γίνει με κλήρωση.

ΙΙΙ.   Οι υπόλοιπες 15 θέσεις θα διατεθούν: (α) τρεις (3) στο Λύκειο Ιδαλίου, στο  Περιφερειακό  Λύκειο  Κουτσόφτα-  Παναγίδη  Παλαιομετόχου  και  στο Λύκειο Κύκκου Α΄,γιατί ενώ πληρούσαν τα περσινά κριτήρια για συμμετοχή στο Πρόγραμμα, κατά τη σχολική χρονιά 2023-2024, αποκλείστηκαν με κλήρωση. (β) Οι υπόλοιπες  δώδεκα  (12)  θέσεις  θα  διατεθούν  σε  σχολεία  που  δεν  συμμετείχαν  στο  Πρόγραμμα κατά την περσινή σχολική χρονιά ή και δεν ξανασυμμετείχαν ποτέ.

IV    Στην περίπτωση που υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για τις δώδεκα (12) θέσεις, τότε θα γίνει κλήρωση ανάμεσα στα σχολεία που αιτούνται συμμετοχής, ενώ θα γίνει προσπάθεια ισόρροπης αντιπροσώπευσης από όλες τις επαρχίες.

  Οι εκπαιδευτικοί που θα αναλάβουν τον ρόλο του Ανώτερου Πρεσβευτή- Senior Ambassador θα προσκληθούν (ένας/ μία από κάθε σχολείο) να συμμετάσχουν είτε σε εκπαιδευτικό ταξίδι στις Βρυξέλλες, είτε σε Σύνοδο της Ευρωβουλής των Νέων (Euroscola) στο Στρασβούργο, με τα έξοδα πληρωμένα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι εκπαιδευτικοί που θα προσκληθούν σε Σύνοδο Euroscola θα έχουν την υποχρέωση να συντονίσουν, με τη βοήθεια του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τη συγκεκριμένη αποστολή των μαθητών/τριών στο Στρασβούργο. Σε περίπτωση που δοθούν περισσότερες θέσεις, τότε ο/η δεύτερος/η εκπαιδευτικός θα έχει τη δυνατότητα να επιλεγεί με κλήρωση για να συμμετάσχει στο εκπαιδευτικό ταξίδι.

VI.  Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν ως Ανώτεροι Πρεσβευτές τρεις ή και περισσότερες φορές στο πρόγραμμα ΣΠΕΚ δεν έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν κατά τη φετινή σχολική χρονιά αλλά έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν εθελοντικά τον ρόλο του μέντορα, στηρίζοντας και καθοδηγώντας τους εκπαιδευτικούς που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον να συμμετέχουν ως συντονιστές για πρώτη φορά στο Πρόγραμμα. Ως μέντορες μπορούν να συνεισφέρουν στον συντονισμό των δράσεων του Προγράμματος και έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στο σεμινάριο επιμόρφωσης. Ο/η μέντορας δεν έχει το δικαίωμα συμμετοχής στα εκπαιδευτικά ταξίδια στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, αλλά θα λάβει δίπλωμα για τη συνεισφορά του/της.

 Χρονοδιάγραμμα

Ι  Κάθε σχολική μονάδα θα πρέπει να εκπονήσει και να εφαρμόσει «Σχέδιο Δράσης», όπως φαίνεται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α.

ΙΙ   Μετά την ολοκλήρωση όλων των δραστηριοτήτων, Επιτροπή Αξιολόγησης, την οποία θα έχει ορίσει το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, θα προγραμματίσει είτε επί τόπου επισκέψεις στα σχολεία είτε τηλεδιασκέψεις. Κατά την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, η Επιτροπή Αξιολόγησης θα έχει συνάντηση/συνομιλία τόσο με τον/την Ανώτερο/η Πρέσβυ - Senior Ambassador - συντονιστή/τρια όσο και με τον/την Δόκιμο Πρέσβυ - Junior Ambassador.

ΙΙΙ  Στη συνέχεια, η Επιτροπή Αξιολόγησης θα εξαγάγει αποτελέσματα στη βάση κριτηρίων, τα οποία πρόκειται να ανακοινωθούν στο σεμινάριο επιμόρφωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου 2024 στο Συνεδριακό Κέντρο Λευκάρων. Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τον Μάιο του 2025, ούτως ώστε μέχρι τα τέλη Ιουνίου να απονεμηθεί ο τίτλος: «Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» σε όλες τις σχολικές μονάδες που θα πληρούν τα κριτήρια, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (κα Μαρίλια Γιορδαμλή) στο τηλ. 22809573 και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο myiordamli@moec.gov.cy ή και στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίουστην Κύπρο (κ. Νεκτάριο Νικολαΐδη) στο τηλ. 22870500 και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

nektarios.nicolaides@europarl.europa.eu.

 Δρ Ηλίας Μαρκάτζιης

 Δρ Ειρήνη Ροδοσθένους

Διευθυντής Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

Αν. Διευθύντρια Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης

 Κοιν. : ΓΕΜΓΕ, ΓΕΜΤΕΕΚ, ΓΕΔΕ
ΠΛΕ Επαρχιακών Γραφείων Παιδείας (Μέσης Εκπαίδευσης)
 ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










444