Επιμορφωτικές δράσεις που υποστηρίζουν την επαγγελματική μάθηση των φιλολόγων


Που διδάσκουν την Ελληνική ως δεύτερη Γλώσσα (Α΄ Τετράμηνο)

Διευθυντές/Διευθύντριες Δημόσιων Σχολείων Μέσης Γενικής και
Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

 Θέμα: Επιμορφωτικές δράσεις που υποστηρίζουν την επαγγελματική μάθηση των φιλολόγων που διδάσκουν την Ελληνική ως δεύτερη Γλώσσα (Α΄ Τετράμηνο)

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα και στο πλαίσιο της υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης της Διατμηματικής Επιτροπής για την ένταξη μαθητών/μαθητριών με μεταναστευτική βιογραφία (ΜΜΕΒ) στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, θα συνεχίσει και φέτος την ενδυνάμωση των φιλολόγων που διδάσκουν την Ελληνική ως δεύτερη Γλώσσα με σειρά δράσεων επαγγελματικής μάθησης.

1.  Επιμορφωτικά σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια

Μέρος Α΄ - Επιμορφωτικό σεμινάριο: Βασικές αρχές διδασκαλίας της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας

Μέρος Β΄ - Βιωματικό εργαστήριο: Σχεδιασμός μαθήματος για τη διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης Γλώσσας.

Ημερομηνία

Ώρα

Χώρος

Συμμετέχοντες/Συμμετέχουσες

 

  8:30 – 10: 30           

 

Φιλόλογοι που

Τρίτη

          Μέρος Α΄

Παράρτημα

διδάσκουν στις

10/9/2024

10:30 – 11:00         

Παιδαγωγικού

επαρχίες Λεμεσού

 

          Διάλειμμα

Ινστιτούτου,

και Πάφου

 

 

            Λεμεσός

 

      11:00 – 13:00

 

           Μέρος Β΄

 

 

 

 

 

 

 

 

     8:30 – 10: 30        

 

Φιλόλογοι που

Πέμπτη

Μέρος Α΄

Παιδαγωγικό

διδάσκουν στις

12/9/2024

      10:30 – 11:00          

Ινστιτούτο,

επαρχίες

 

Διάλειμμα

Λατσιά, Αίθουσα

Λευκωσίας,

 

 

         Π212-213

Λάρνακας και

11:00 – 13:00

 

Μέρος Β΄

 

ελεύθερης

 

 

 

Αμμοχώστου

 Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν από Λειτουργούς του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική για τους/τις φιλολόγους που διδάσκουν στα Προγράμματα εκμάθησης της Ελληνικής ως δεύτερης Γλώσσας σε Γυμνάσια, Λύκεια και Τεχνικές και Επαγγελματικές Σχολές Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Η δήλωση συμμετοχής θα γίνει μέσω του διαδικτυακού περιβάλλοντος εγγραφών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (https://www.pi-eggrafes.ac.cy) από τον/την κάθε φιλόλογο, αφού προηγηθεί ενημέρωση του/της Διευθυντή/Διευθύντριας του Σχολείου στην κατηγορία Εξειδικευμένα Σεμινάρια, από τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024 μέχρι και την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024. Υπενθυμίζεται ότι, για τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής στο διαδικτυακό περιβάλλον εγγραφών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, είναι απαραίτητη η επικαιροποίηση των προσωπικών στοιχείων. Σχετικές οδηγίες μπορούν να εντοπιστούν στην ιστοσελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου («Διαχείριση προφίλ»: https://myprofile.pi.ac.cy). Κατάλογος των φιλολόγων που θα λάβουν μέρος θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (Ανακοινώσεις) στις 9 Σεπτεμβρίου 2024.

 2. Λειτουργία μικρών δικτύων σχολείων

Συνεχίζοντας την καλή πρακτική που ακολουθήθηκε και την περσινή σχολική χρονιά, θα δημιουργηθούν μικρά δίκτυα 2 – 4 σχολείων, όπου λειτουργούν Προγράμματα εκμάθησης της Ελληνικής ως δεύτερης Γλώσσας σε όλες τις επαρχίες. Λειτουργοί του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και της Διεύθυνσης Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης θα επικοινωνούν με τα σχολεία, για να ρυθμίζεται ημέρα και ώρα για δύο συναντήσεις με τους/τις φιλολόγους. Οι συναντήσεις αυτές θα έχουν ως στόχο (1) τον σχεδιασμό ενός κοινού μαθήματος (2 διδακτικές περίοδοι) και (2) την αλληλοπαρακολούθηση διδασκαλίας ή/και συνδιδασκαλία με τη μεθοδολογία του Quality teaching rounds/Κύκλοι Ποιοτικής Διδασκαλίας και τον αναστοχασμό (3 διδακτικές περίοδοι). Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν στα σεμινάρια Σεπτεμβρίου. Οι Διευθυντές/Διευθύντριες των σχολείων θα ενημερώνονται για τις συναντήσεις που αφορούν στο σχολείο τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και παρακαλούνται να προβαίνουν στις απαραίτητες διευθετήσεις, ώστε οι φιλόλογοι που εμπλέκονται να μπορούν να συμμετέχουν.

 3.  Δίκτυo φιλολόγων που διδάσκουν την Ελληνική ως δεύτερη γλώσσα (Moodle)

Η λειτουργία του Δικτύου φιλολόγων που διδάσκουν την Ελληνική ως δεύτερη Γλώσσα θα συνεχιστεί και φέτος διαδικτυακά -σύγχρονα και ασύγχρονα- μέσω της πλατφόρμας Moodle του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Οι φιλόλογοι που συμμετέχουν στο Δίκτυο έχουν την ευκαιρία για:

  • άμεση ενημέρωση για επιμορφωτικές και άλλες δράσεις που αφορούν στη διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας και στην υποδοχή και ένταξη ΜΜΕΒ,
  • πρόσβαση σε επιμορφωτικές δράσεις που οργανώνονται μέσω διαδικτύου,
  • αλληλεπίδραση, αλληλοενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και ιδεών,
  • ανταλλαγή διδακτικού υλικού.

Συγκεκριμένα, οι φιλόλογοι που συμμετέχουν στο Δίκτυο μπορούν, εάν και όποτε επιθυμούν, να αναρτήσουν μια διδακτική πρόταση, μια δραστηριότητα με τη μορφή φύλλου εργασίας ή με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων, μια ιδέα που έχουν εφαρμόσει και επιθυμούν να τη μοιραστούν κ.ο.κ. Στη συνέχεια, ο κάθε συμμετέχων και η κάθε συμμετέχουσα ειδοποιείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ανάρτηση, και μπορεί να εισέλθει στην πλατφόρμα όποτε ο ίδιος/η ίδια επιθυμεί, για να προσθέσει μια δική του πρόταση ή απλώς να μελετήσει ή/και να αποθηκεύσει/εκτυπώσει το υλικό και να το αξιοποιήσει στη διδασκαλία του/της με αναφορά στον/στη δημιουργό.

Σημειώνεται ότι δικαίωμα εγγραφής στην πλατφόρμα Moodle έχουν όλοι/όλες οι φιλόλογοι που διδάσκουν την Ελληνική ως δεύτερη Γλώσσα, καθώς και ο/η ΒΔ Συντονιστής/Συντονίστρια υποδοχής και ένταξης παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία του κάθε σχολείου. Τα άτομα που αναλαμβάνουν για πρώτη φορά φέτος παρακαλούνται να στείλουν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο mmev@cyearn.pi.ac.cy, ώστε να τους σταλούν οδηγίες εγγραφής.

 4.  Επιπλέον επιμορφωτικές δράσεις από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για σχολεία και εκπαιδευτικούς που διδάσκουν μαθητές και μαθήτριες με μεταναστευτική βιογραφία

Σεμινάρια σε σχολική βάση: πραγματοποιούνται κατά τον χρόνο λειτουργίας των σχολείων κατόπιν σχετικού αιτήματος από τον Διευθυντή/Διευθύντρια του σχολείου στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Τα σεμινάρια σε σχολική βάση για τη σχολική χρονιά 2024 - 2025 θα ανακοινωθούν μέσω σχετικής εγκυκλίου τις προσεχείς ημέρες και περιλαμβάνουν θεματικές που σχετίζονται τόσο με τη διδασκαλία της Ελληνικής ως

δεύτερης Γλώσσας όσο και με θέματα συμπεριληπτικής και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέχετε στην ιστοσελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Σεμινάρια σε σχολική βάση - Οικοσελίδα (pi.ac.cy)

Προαιρετικά Σεμινάρια: πραγματοποιούνται σε απογευματινό χρόνο και η δήλωση παρακολούθησης γίνεται από τον/την κάθε ενδιαφερόμενο/η εκπαιδευτικό, μέσω της ιστοσελίδας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Τα προαιρετικά σεμινάρια για τη σχολική χρονιά 2024 - 2025 θα ανακοινωθούν μέσω σχετικής εγκυκλίου τις προσεχείς ημέρες. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέχετε στην ιστοσελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Προαιρετικά Σεμινάρια Επιμόρφωσης - Οικοσελίδα (pi.ac.cy)

Μάθημα ανοικτής πρόσβασης «Ελληνομάθεια και πολυγλωσσία»: οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν ΜΜΕΒ έχουν την ευκαιρία για επιμόρφωση στον δικό τους χρόνο με επιμορφωτικό υλικό για εξ αποστάσεως εκπαίδευση που είναι διαθέσιμο μέσω της πλατφόρμας Moodle του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Μάθημα: Ενίσχυση Ελληνομάθειας και Πολυγλωσσίας (pi.ac.cy) Το υλικό αυτό δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης 4: Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών για ενίσχυση Ελληνομάθειας και πολυγλωσσίας του έργου με τίτλο «Μέτρα για βελτίωση της κοινωνικής και εκπαιδευτικής ένταξης παιδιών τρίτων χωρών στην Κύπρο», το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και την Κυπριακή Δημοκρατία και συντονίστηκε από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Για οποιεσδήποτε διευκρινίσεις, μπορείτε να επικοινωνείτε με τους λειτουργούς του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Μαρία Πιτζιολή (pitzioli.m@cyearn.pi.ac.cy) και Παναγιώτη Σάββα (savva.p@cyearn.pi.ac.cy) ή στο mmev@cyearn.pi.ac.cy, όπως και με την κ. Χρυσάνθη Δημητρίου στον Τομέα Μεταναστευτικής Βιογραφίας της Διεύθυνσης Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης (dme-metanasteftiki-viografia@schools.ac.cy).

Παρακαλούμε για ενημέρωση και για τις ενέργειές σας.

Δρ Ειρήνη Παρασκευά Ροδοσθένους
Αναπλ. Διευθύντρια Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης

Δρ Ηλίας Μαρκάτζιης
Διευθυντής Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

Δρ Έλενα Χατζηκακού
Διευθύντρια Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











585