Λίγα χρόνια πριν την τουρκική εισβολή του 1974 η Σχολή Κωφών μεταφέρεται σε σύγχρονα κτήρια κοντά στον Γερόλακκο. Ελπίδες, στόχοι, όραμα ... όλα μοιάζουν να αποκτούν βαθύτερες ρίζες και να θεριεύουν. Τον Ιούλιο, όμως, του 1974 η υποσχόμενη πορεία της Σχολής στον Γερόλακκο ανατρέπεται. Η μοίρα της ταυτίζεται αναπόφευκτα με αυτή χιλιάδων άλλων Κυπρίων που εγκαταλείπουν βίαια τα σπίτια τους. Η Σχολή Κωφών και οι άνθρωποί της βρίσκουν καταφύγιο σε ένα χωράφι στην Ανθούπολη και πετυχαίνουν αυτό που στην αρχή φάνταζε ακατόρθωτο. Να αναστήσουν ξανά τη Σχολή Κωφών.
Τη λειτουργία της «Προσφυγικής Σχολής Κωφών» για σχεδόν δύο χρόνια στην Ανθούπολη μέσα σε αντίσκηνα, περιγράφει το ντοκιμαντέρ της Σχολής Κωφών με τίτλο «Εκεί που οι ήχοι του θανάτου ήταν μόνο εικόνες» στο πλαίσιο του Προγράμματος «Καταγράφοντας τη Μνήμη» του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας. Η ταινία επιλέγηκε στις έξι ταινίες που προβλήθηκαν στις 6/11/2024 στο 7ο Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου.
Μεγάλη επιτυχία αποτελεί και η πρόσφατη διάκριση της ταινίας μας με το 1ο Βραβείο Τεκμηρίωσης στον 15ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους «Cinema διάβασες;». Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί για την παραγωγή της ταινίας ήταν η κα Ελπίδα – Μαρία Παπαλαζάρου, η κα Ιωάννα Ιακώβου, η κα Αθηνά Νεοφύτου, η κα Άντρεα Ξενοφώντος και ο κύριος Πραξιτέλης Πραξιτέλους. Διερμηνείς: η κα Παναγιώτα Θεμιστοκλέους και η κα Θέκλα Ελευθερίου. Τα παιδιά που συμμετείχαν ήταν η Γαβριέλλα Τιμοθέου, η Αριάνα-Μαρία Φλορέσκου, η Νίκη-Ελπίδα Σταγκούλη, η Χαραλαμπία Σιάτη, ο Χαλίλ Αλτζεπάουι, και ο Γρηγόρης Σαμαρτζίδης.
Ευχαριστίες επεκτείνουμε στον κύριο Πανίκο Χαραλάμπους, Επίκουρο Καθηγητή στη Σχολή Τεχνών, Επικοινωνίας και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Frederick και τον μεταπτυχιακό φοιτητή του, κύριο Kenan Almassri που στήριξε τα παιδιά κατά τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ. Θερμές ευχαριστίες και προς τις λειτουργούς του Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, κυρία Άννα Τσιάρτα και κυρία Μαριάννα Ιωάννου. Παράλληλα, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για τη συμμετοχή τους στο ντοκιμαντέρ προς τον πρώην δάσκαλο κωφών και Πρόεδρο της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, κύριο Γιώργο Παπαγεωργίου, τον πρώην δάσκαλο κωφών και πρώην Επιθεωρητή Ειδικής Εκπαίδευσης, κύριο Παντελή Μακρή, και τους κωφούς απόφοιτους, κύριο Γιάννη Χατζηγιάννη, κύριο Αντώνη Αντωνίου, κυρία Νίτσα Πέτσα και κυρία Σοφία Κωνσταντίνου.
Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά και τις/τους εκπαιδευτικούς για τη σημαντική αυτή διάκριση!
Ακολουθεί ο σύνδεσμος της ταινίας: