Αντιδράσεις για το άνοιγμα σχολείων στην Κροατία, εντός Μαϊου επιστρέφουν οι μαθητές στη Γερμανία


 Την αντίθεσή τους στην επαναλειτουργία των σχολείων στις 11 Μαΐου εκφράζουν, σε επιστολή τους προς τον Κροάτη Πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς, οι εκπαιδευτικοί της χώρας, υπογραμμίζοντας πως δεν έχουν διασφαλιστεί οι απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλείας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

"Οι βασικές προϋποθέσεις για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στο σχολείο δεν έχουν διασφαλιστεί και τα προβλεπόμενα προστατευτικά μέτρα δεν είναι δυνατά, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία των μαθητών και τον χώρο στον οποίο θα βρίσκονται", αναφέρεται στην επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε στην Υπουργό Παιδείας Μπλαζένκα Ντίβιακ και τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Κρούνοσλαβ Τσαπάκ.

"Γονείς σε όλη την Κροατία καλούνται να υπογράψουν μια δήλωση ότι στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο με δική τους ευθύνη. Πολλοί από αυτούς είναι δυσαρεστημένοι με την επιλογή των παιδιών που μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο", επισημαίνεται στην ίδια επιστολή.

"Η επιστροφή των παιδιών στο σχολείο δεν μπορεί να είναι ευθύνη των γονέων και τα άτομα (η κυβέρνηση και το υπουργείο) που αποφασίζουν να ανοίξουν ξανά τα σχολεία θα πρέπει να είναι υπεύθυνα για αυτό. Οι γονείς πρέπει να είναι σίγουροι ότι έχουν διασφαλιστεί όλες οι προϋποθέσεις ασφάλειας καθώς και ότι θα δοθεί ο απαραίτητος προστατευτικός εξοπλισμός", προστίθεται.

Όλα τα καταστήματα και τα σχολεία στη Γερμανία θα ανοίξουν μέσα στον Μάιο, σύμφωνα με προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κυβερνήσεων των κρατιδιών, με το Βερολίνο να προχωρά σε γρήγορη άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν υιοθετηθεί λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.

Τα μέτρα αυτά είναι εφικτό να εφαρμοστούν, διότι μετά τα πρώτα στάδια της χαλάρωσης, η οποία ξεκίνησε στις 20 Απριλίου, "ο αριθμός των νέων κρουσμάτων" της cocid-19 "παρέμεινε μικρός" και δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής "ένα δεύτερο κύμα" της επιδημίας, υπογραμμίζεται στο προσχέδιο.

Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων συμφώνησαν να ανοίξουν όλα τα καταστήματα και να επιτραπούν τα ερασιτεχνικά αθλήματα σε υπαίθριους χώρους υπό κάποιους όρους, ενώ τα κρατίδια θα αποφασίζουν από μόνα τους για το σταδιακό άνοιγμα άλλων δραστηριοτήτων, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Το έγγραφο αυτό, που έχει ημερομηνία 5 Μαΐου, προετοιμάστηκε από τον προσωπάρχη της καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν σε συνεργασία με τους ομολόγους του των κρατιδίων και θα αποτελέσει τη βάση της τηλεδιάσκεψης που θα έχει η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ αργότερα σήμερα με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων.

Σε 165 αυξήθηκε ο αριθμός των ασθενών που υπέκυψαν στην COVID-19 το τελευταίο 24ωρο στη Γερμανία, με το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας να ανέρχεται πλέον σε 6.996, δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το Robert Koch-Institut, το οποίο είναι ειδικευμένο στις μολυσματικές ασθένειες.

Ο ημερήσιος απολογισμός των θυμάτων κατέγραψε αύξηση στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Παράλληλα, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 αυξήθηκε κατά 947 στα 164.807, κατά τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ.

Η εξάπλωση του ιού μπήκε ξανά σε ανοδική τροχιά σε σύγκριση με το προηγούμενο διήμερο, κατά το οποίο καταγράφηκαν λιγότερα από 700 κρούσματα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










739