Εσπερίδα για τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο στο Σπίτι της Κύπρου


Την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022, το Σπίτι της Κύπρου, με τη στήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, πραγματοποίησε αφιερωματική εκδήλωση για τον ποιητή, βιβλιογράφο, μελετητή της λογοτεχνίας, Δημήτρη Δασκαλόπουλο.

Χαιρετισμό απευθύνε ο ποιητής, κριτικός, Ομότιμος Καθηγητής Θεωρίας και Κριτικής της Λογοτεχνίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Νάσος Βαγενάς.

Για την προσφορά και το έργο του διακεκριμένου βιβλιογράφου και μελετητή, στα Ελληνικά Γράμματα μίλησαν:

-    Ελένη Αντωνιάδου, Φιλόλογος, πρ. Μορφωτική Ακόλουθος Πρεσβείας Κυπριακής Δημοκρατίας, «Δημήτρης Δασκαλόπουλος, 'Τα εις εαυτόν'».

-    Γιώργος Γεωργής, Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, πρ. Πρέσβης Κυπριακής Δημοκρατίας, «Θεμελιωτής έρευνας και σπουδών: Οι Βιβλιογραφίες του Δημήτρη Δασκαλόπουλου».

-   Αλέξης Ζήρας, κριτικός, γραμματολόγος, «Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, η σχέση του με τη λογοτεχνία και ο κριτικός πολυτροπισμός του».

-    Κυριάκος Ιωάννου, νεοελληνιστής, μεταδιδακτορικός ερευνητής Α.Π.Θ., «Η συγγραφική παρουσία του Δημήτρη Δασκαλόπουλου στο κυπριακό περιοδικό ‘Μικροφιλολογικά’».

-   Μανώλης Στεργιούλης, Διδάκτωρ Φιλολογίας, «Η συμβολή του Δημήτρη Δασκαλόπουλου στις σεφερικές σπουδές».

-    Ανδρέας Χατζηθωμάς, φιλόλογος, κριτικός, εκδότης του περιοδικού ΔΙΟΡΑΜΑ, «Περιδιάβαση στη ζωή και το έργο του Κ.Π. Καβάφη».

-     Στέλλα Αλεξίου, διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας, «Για τη γνωριμία μου με τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την αντιφώνηση του Δημήτρη Δασκαλόπουλου.

Συντονισμός: Δρ Στέλλα Αλεξίου

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος (Πάτρα 1939), ποιητής και βιβλιογράφος, σπούδασε νομικά στην Αθήνα. Έχει εκδώσει έντεκα ποιητικές συλλογές, δεκαπέντε βιβλία με μελετήματα για πρόσωπα, θέματα και περιοδικά της λογοτεχνίας μας. Δημοσίευσε, αυτοτελώς ή σε περιοδικά, βιβλιογραφίες για τους: Γιώργο Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Άγγελο Σικελιανό, Γ.Κ. Κατσίμπαλη, Κ.Π. Καβάφη, Ζήσιμο Λορεντζάτο, Ρόδη Ρούφο, Αλέξανδρο Κοτζιά, Μανόλη Αναγνωστάκη, Νόρα Αναγνωστάκη κ.ά. Ασχολείται ιδιαίτερα με την ποίηση και το έργο του Κ.Π. Καβάφη και του Γ. Σεφέρη. Επίτιμος Διδάκτωρ Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2006) και του Πανεπιστημίου Πατρών (2010). Έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου του (2016) και με το Μεγάλο Βραβείο του περιοδικού Αναγνώστης (2021).

 

 

Σύνδεσμος παρακολούθησης: https://diavlos.grnet.gr/room/1607?eventid=12824




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1387