Η δικτατορία της μαντήλας, ο Λοΐζος Σέπος και η κακόγουστη παράσταση


ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΣΑΒΒΑ ΣΕΠΟΥ*

Τις τελευταίες δεκαετίες τα ευρωπαϊκά σχολεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τις μαθήτριες να απορρίπτουν τη μαθητική στολή και να επιλέγουν τη μουσουλμανική δηλ. μαντήλα, καλύπτρα προσώπου, ποδήρη χιτώνα, burga, hijab και άλλα μουσουλμανικά σύμβολα, ων ουκ έστιν αριθμός. Αυτή η τάση επικρατεί σε όλη την Ευρώπη και εκπορεύεται από τις πολυπλόκαμες τρομοκρατικές οργανώσεις που εξαναγκάζουν μουσουλμανικές οικογένειες να επιβάλλουν στα κορίτσια τους τη μουσουλμανική ενδυμασία.  Δυστυχώς η Ευρώπη με εξαίρεση τη Γαλλία και την Αγγλία, και την N U.T. National Union of Teachers, καμία άλλη χώρα δεν έχει καταλήξει σε εθνική πολιτική στο θέμα της μαντήλας στα σχολεία.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε έξι προσφυγές κατά της Γαλλίας που γονείς μαθητριών κατέθεσαν, υπογραμμίζοντας ότι οι σχολικοί κανονισμοί, η τάξις και η πειθαρχεία είναι “condicio sine qua non”, θεμέλιος λίθος για κάθε εκπαιδευτικό σύστημα. Οι διευθυντές των σχολείων και το πειθαρχικό τους συμβούλιο μαζί με τον οικείο Επαρχιακό λειτουργό στηριζόμενοι στη δικαστική απόφαση απαγόρευσαν τη μαντήλα και εισηγήθηκαν στους γονείς ότι εάν επιμένουν να μαντηλοφορούν τα παιδιά τους να συνεχίσουν τα μαθήματά τους δι΄ αλληλογραφίας. Το δικαστήριο επεσήμανε περαιτέρω ότι ο σεβασμός στους σχολικούς κανονισμούς προϋποθέτει μια μορφή οικειοθελούς συμβιβασμού χάριν του κοινού καλού και της επίρρωσης των αρχών και των αξιών της δημοκρατίας. Στην Αγγλία η της Αυτής Μεγαλειότητος ανώτατη επιθεωρήτρια παιδείας και πρόεδρος του OFSTED, Office for Standards in Education, Amanda Spielman στήριξε την απόφαση μεγάλης ομάδας διευθυντών να εκδιώξουν μαντηλοφορούσες αν δεν προσαρμοστούν στη σχολική ενδυμασία και αν δεν κρύψουν κάτω από αυτή τα θρησκευτικά, εθνικά και πολιτισμικά τους σύμβολα. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η σθεναρή στάση της Γαλλικής κυβέρνησης και η εκπαιδευτική σύμβουλος της Βασίλισσας της Αγγλίας, Amanda Spielman με τη σθεναρή τους στάση έχουν απαλλάξει χιλιάδες μαθήτριες από την καταπίεση, τη δικτατορία της μαντήλας και τα τρομοκρατικά παρακλάδια που κρατάνε νέους ανθρώπους στο πλατωνικό σπήλαιο της άγνοιας και των μεσαιωνικών αντιλήψεων.

Τελευταία βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα ο λυκειάρχης Λοΐζος Σέπος. Το σχολείο είχε δώσει έγκαιρα γραπτές οδηγίες περί της μαθητικής στολής σε γονείς και μαθητές. Την πρώτη μέρα των μαθημάτων ο λυκειάρχης βρέθηκε στο χώρο κοινής συγκέντρωσης μπροστά σε ένα πολύχρωμο μπουλούκι με ενδυμασίες σε όλα τα χρώματα της ίριδος, μαλλιά του κομμωτηρίου, βαμμένα χείλη και νύχια, μίνι φούστες, λογής χαϊμαλιά και χαλκάδες στ΄ αυτιά, τη γλώσσα, τα χείλη, τα φρύδια και όπου αλλού ήθελε αποφασίσει η αισθητικός. Προεξάρχουσα του πολύβοου μπουλουκιού η Αλάα με τη μουσουλμανική μαντήλα, τον ποδήρη χιτώνα, ίδιο μανεκέν να προκαλεί διδάσκοντες και διδασκόμενους.

Ο λυκειάρχης έστειλε τους παραβάτες να φορέσουν τη μαθητική τους στολή και την Αλάα με τον πατέρα της στο Υπουργείο για τα περαιτέρω. Ο δασκαλοϋπουργός που ποτέ δεν έχει διοικήσει εφήβους, άπειρος, ευθυνόφοβος κατέφυγε στα φώτα των ανωτάτων του λειτουργών. Η άλλη πηγή φωτός για τον άπειρο υπουργό είναι οι διάφοροι σύμβουλοι, επαΐοντες με ειδικές γνώσεις τις οποίες ο φορολογούμενος πληρώνει με χρυσάφι.

Όταν ο υπουργός δεν είδε φως από λειτουργούς και συμβούλους απέβαλε τον Αχιλλέα και ενεδύθη τον πονηρό Οδυσσέα που κάθε Κύπριος κρύβει μέσα του. Προσπάθησε να κατατρομάξει τον λυκειάρχη μεγαλοποιώντας τα πράγματα και επιρρίπτοντας του βαριές ευθύνες για μαθητικές συγκρούσεις που θα ξεσπούσαν με πολλά θύματα. Στη συνέχεια επικαλούμενος τον πατριωτισμό του Λούη τον πειθανάγκασε να ζητήσει ο ίδιος μετάθεση από το σχολείο του, τον έσυρε σε μια παράσταση και τον εξανάγκασε με εκφοβισμούς να απολογηθεί δημόσια ενώπιον της Αλάα, του πατέρα της και του προέδρου των γονέων που γιόρτασε τον εξευτελισμό του λυκειάρχη και της ελληνικής παιδείας σφιχταγκαλιάζοντας και ασπαζόμενος περιπαθώς τον πατέρα Χαράρα.

Η κακόγουστη παράσταση, αποκορύφωμα της υπουργικής ελαφρότητας εξευτέλισε έναν λαμπρό λυκειάρχη και στο πρόσωπο του την ελληνική μας παιδεία.

Ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες των σχολείων μας στη μουσουλμανική μαντήλα, μαθήτριες του σχολείου χριστιανές ορθόδοξες απείλησαν ότι θα φορέσουν κι αυτές μουσουλμανικές μαντήλες εις ένδειξιν συμπαράστασης προς τη συμμαθήτριά τους. “O tempora, o mores”. Οποία κατάντια της κυπριακής νεολαίας!

Επί λυκειαρχίας Γκλόριας Σέπου είχα την ευθύνη της επιθεώρησης και καθοδήγησης των φιλολόγων και ως οικείος διοικητικός στη γενικότερη στήριξη της σχολικής μονάδας. Θυμάμαι με πόση περηφάνια μαθητές, γονείς και καθηγητές συνήθιζαν να αποκαλούν το πολυβραβευμένο τους σχολείο “Harvard της Μεσογείου”.

Ο Λοΐζος Σέπος ως επιστήμων και ως Έλληνας δάσκαλος είχε την τόλμη, το θάρρος και την παρρησία, να προσπαθήσει να ανοίξει ένα παράθυρο για να φωτίσει το σκοτάδι του ραγιαδισμού και του μουσουλμανικού μεσαίωνα, δυστυχώς όμως σκόνταψε στην ευθυνοφοβία και τον κυπριώτικο ραγιαδισμό. Εάν ο υπουργός και οι ιχθύος αφωνότεροι διευθυντές στήριζαν τον ρηξικέλευθο λυκειάρχη θα είχαμε λύσει όπως οι Γάλλοι και οι ΄Αγγλοι ένα σοβαρό και επικίνδυνο πρόβλημα με προεκτάσεις κοινωνικές, πολιτικές και εθνικές.

Τελειώνω επεκτείνοντας τη δήλωση του Υπουργού “Ο άνθρωπος αυτός έχει αξιόλογη ιστορία στον εκπαιδευτικό τομέα, είναι από τους καλύτερους διευθυντές μας”. ΄Αλλωστε ο ίδιος επέλεξε τον Σέπο για να ανορθώσει το Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα.

Ως επιθεωρητής και αργότερα ως επαρχιακός έχω παρακολουθήσει την εκπαιδευτική του πορεία τόσο στο Λύκειο Ιδαλίου που παρέλαβε χάος και σε δύο χρόνια μέσα παρέδωσε καλοκυβερνημένο σχολείο, όσο και στο Λύκειο Ακροπόλεως όπου μέσα σε εννιά χρόνια συνέταξε εσωτερικούς κανονισμούς, εισήγαγε θεσμούς ρηξικέλευθους και καινοτόμους και το κατέστησε καμάρι της Μέσης μας Εκπαίδευσης. Οσάκις το επισκεπτόμουν απολάμβανα συζήτηση και είχα την αίσθηση ότι δεν βρισκόμουν σε κυπριακό σχολείο αλλά σε πρότυπο Φινλανδέζικο.

* Ο Κυριάκος Σάββα Σέπος είναι φιλόλογος εταίρος του LondonInstituteofEducation

*πρ. Γυμνασιάρχης, Λυκειάρχης, Επιθεωρητής και Επαρχιακός Μέσης Εκπαίδευσης

 




Comments (12)

  1. Πέτρος Μπέκλης:
    Sep 19, 2019 at 04:56 PM

    Την ίδια μέρα που περιγράφει ο κ. Σέπος όμως, το πρωί έγινε ο αγιασμός από κληρικούς που όχι μόνο επέβαλλαν μια θρησκεία σε χώρο του σχολείου, αλλά και φορούσαν οι ίδιοι την ενδυμασία που κατακρίνεται. Και οι εικόνες της Παναγίας που έχει το κεφάλι καλυμμένο με μαντίλα είναι αποδεχτό, αλλά όχι αν είναι μουσουλμάνοι. Ύστατη η μορφή ρατσισμού με δυσμενή διάκριση και μεροληπτικό διαχωρισμό ενάντια στη διαφορετικοτητα. Ρατσισμός είναι και πρέπει να λέγεται με το σωστό όνομα.

  2. Lou Eftechiou:
    Sep 20, 2019 at 12:20 AM

    We need more people like κυριο, Κυριάκος Σάββα Σέπος!!

  3. Λουκια Ευτυχιου Γουλιελμου:
    Sep 20, 2019 at 12:22 AM

    Χρειαζονται ανδρες οπως ο κυριος Κυριάκος Σάββα Σέπος! Λυπαμαι που δεν συμπαρασταθηκαν στον λυκειαρχη!

  4. Demetrakis Hadjidemetriou:
    Sep 20, 2019 at 10:27 AM

    Kυριε Σεππο, ορθώς έπραξες. Και λίγος σεβασμός στους σχολικούς κανονισμούς δεν βλάπτει.

  5. Μάριος Σεστίδης :
    Sep 20, 2019 at 01:49 PM


    Κυριε Μπέκλη θαυμάζω το αντιχριστιανικό μένος σας. Μας μιλάτε για την μαντήλα της Παναγίας που έζησε πριν από 2.020 χρόνα πριν. Εκεί θέλετε να μας πάτε. Το επόμενο που περιμένουμε από εσάς είναι να καλέσετε τις μαθήτριες μας να φορέσουν μαντήλα ή και τα αγόρια να φορούν χιτώνα. Οπισθοδρομικά μυαλά. Όμως πρέπει να ξέρετε ότι βάσei του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας η παιδεία της Ελληνοκοκυπριακής Κοινότητας είναι Ελληνική Ορθόδοξη. Αυτό είτε σας αρέσει είτε όχι. Ο κ. Σέπος έπεσε θύμα μιας κομματικής πλεκτάνης λόγω της σύγκρουσης του με το ΑΚΕΛ, που ο Χαμπιαούρης έκανε γαργάρα.

  6. Rebecca Kitromilidou:
    Sep 20, 2019 at 09:22 PM

    Καθόλου ρατσισμός δεν είναι. Η στολή υπάρχει για να τηρείται και πολύ ορθά έπραξε ο διευθυντής, που ξαφνικά έγιναν όλοι υπέρ άνω και έσπευσαν να τον κρίνουν. Υπάρχει μια θρησκεία στην χώρα μας και ναι οφείλει το σχολείο να κάνει και αγιασμό και να διδάξει την θρησκεία μας, αν κάποιος δεν επιθυμεί να ακολουθήσει δικαίωμα του. Ο κάθε ξένος έχει την θρησκεία του και καλά κάνει οφείλει όμως να σέβεται την θρησκεία της χώρας που τον φιλοξενεί, τους κανόνες, τους νόμους κλπ

  7. Μιχάλης Εγγλεζάκης:
    Sep 22, 2019 at 07:35 AM

    Τα δημόσια σχολεία της Κύπρου υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας που είναι διάδοχη κατάσταση της Ελληνικής Κοινοτικής Συνέλευσης του 1960. Τα ελληνικά δημόσια σχολεία ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΌΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΕΠΙΣΗΜΗ ΘΡΗΣΚΕΊΑ ΕΙΝΑΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ. ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΑ ΑΝΕΧΟΝΤΑΙ ΞΕΝΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΝΔΗΛΑ! ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΤΕΛΛΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!

  8. Παύλος Χριστίδης:
    Sep 22, 2019 at 07:03 PM

    Στην γειτονική κοσμική Τουρκική Δημοκρατία με ένα μουσουλμανικό πληθυσμό της τάξης του 95%, η χρήση της μουσουλμανικής μαντίλας απαγορεύτηκε στις δεκαετίες του 80 και 90 σε δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων και των πανεπιστημίων (δημόσιων και ιδιωτικών), δικαστηρίων, κυβερνητικών γραφείων και άλλων επίσημων ιδρυμάτων, και απευθυνόταν σε φοιτητές, εργαζόμενους και δημόσιους υπαλλήλους.
    Ο Μουσταφά Κεμάλ Αταττούρκ αν και δεν απαγόρευσε τη μαντίλα, αποθάρρυνε όμως ενεργά τη χρήση της σε δημόσιους χώρους.
    Με τη συνταγματική αρχή του κοσμικού κράτους, η τουρκική κυβέρνηση απαγόρευσε παραδοσιακά στις γυναίκες που φορούν μαντίλες να εργάζονται στον δημόσιο τομέα. Η απαγόρευση ίσχυε για τις εκπαιδευτικούς, τις δικηγόρους, βουλευτές και άλλες που εργάζονταν σε κρατικές εγκαταστάσεις. Η απαγόρευση της μαντίλας στη δημόσια υπηρεσία και τα εκπαιδευτικά και πολιτικά ιδρύματα επεκτάθηκε για να καλύψει μη κρατικούς θεσμούς. Οι γυναίκες δικηγόροι και οι δημοσιογράφοι που αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την απαγόρευση αποπέμπονταν από δημόσια κτίρια όπως δικαστήρια και πανεπιστήμια. Για παράδειγμα το 1999, γυναίκα βουλευτής που φορούσε μαντίλα αποπέμφθηκε από το κοινοβούλιο.
    Σε αριθμό χωρών στην Αφρική (Μαρόκο και Τυνησία) με κυρίως μουσουλμανικούς πληθυσμούς τα πέπλα και οι μαντίλες αποθαρρύνονται.
    Η Συρία απαγόρευσε το πέπλο που καλύπτει πλήρως το πρόσωπο για τις φοιτήτριες το 2010 - αλλά ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ αναίρεσε την απαγόρευση το επόμενο έτος, όταν προσπάθησε να κατευνάσει τους θρησκευτικούς συντηρητικούς με την έναρξη του εμφυλίου πόλεμου και των τζιχατιστών.
    Η άρση της χρήσης της μαντίλας σε δημόσιους χώρους επανήλθε με την άνοδο των ισλαμιστών και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία.

  9. Μιχάλης Α. Πόλης:
    Sep 23, 2019 at 05:27 PM

    Όταν κάποιος είναι συνταξιούχος μπορεί να κάνει σκλήρη κριτική εκ του ασφαλούς, πράγμα που για ευνόητους λόγους οι εν υπηρεσία δεν μπορούν να πράξουν.
    Σε 20 μήνες από σήμερα μπορεί να κάνω και εγώ το ίδιο...

  10. Μιχάλης Α. Πόλης:
    Sep 23, 2019 at 07:06 PM

    Παρεπιπτόντος γιατί ο κ. Σέπος αποκαλεί τον Υπουργό Παιδείας " δασκαλοϋπουργό"; Τι υπονοεί; Ότι οι προερχόμενοι από τη Δημοτική Εκπαίδευση είναι δεύτερης ποιότητας εκπαιδευτικοί επειδή είναι δάσκαλοι; Και εσείς δάσκαλοι είστε. Δάσκαλοι Μέσης Εκπαίδευσης όπως και εμείς Δάσκαλοι Δημοτικής. Παρεπιπτόντως δεν υποτιμώ το εξαιρετικά δύσκολο έργο να διδάσκει κανείς εφήβους. Νομίζετε όμως ότι η ζωή ενός δασκάλου Δημοτικής είναι στρωμένη με ροδοπέταλα επειδή διδάσκει μικρότερα παιδιά; Έχεις διδάξει ποτέ σε πρωτάκια κ. Σέπο; Ξέρω ότι δεν θα με πιστέψεις όμως είναι η πιο δύσκολη τάξη της Δημοτικής Εκπαίδευσης.
    Ένας υπουργός δεν κρίνεται από το κλάδο εκπαίδευσης από τον οποίο προέρχεται αλλά από το έργο του. Η αποτίμηση πρέπει να γίνει στο τέλος της Υπουργικής Θητείας.

  11. Γλαύκος Θεοδότου:
    Sep 26, 2019 at 08:52 AM

    Στα σχολεία στην Νορβηγία φορούν στολή? Δεν νομίζω. Ούτε νομίζω να απαγορεύονται τα σκουλαρίκια οι κότσοι ή μακριά μαλλιά στα αγόρια κ.λ.π. Δείτε επιτέλους πως λειτουργούν τα σχολεία στην υπόλοιπη Ευρώπη και πάρτε παραδείγματα. Η στολή είναι το πρώτο στάδιο φασισμού. Γι αυτό καταργήθηκε στην Γερμανία μετά την πτώση του Χίτλερ και στην Ελλάδα μετά την διχτατορία των συνταγματαρχών. Στην Αγγλία η στολή δείχνει την ανωτερότητα της κοινονικής τάξης για αυτό υπάρχει στα ιδιωτικά σχολεία. Βασικά θέλουν να ξεχωρίζουν από τον λαό. Αφήστε τα παιδιά να εκφράζονται ελεύθερα ώστε να μπορούν να αναπτίξουν τον δικό τους χαραχτίρα.

  12. paideia:
    Sep 26, 2019 at 08:23 PM

    Προς Γλαύκο Θοδότου. Πολλές ασυναρτησίες με φαντάσματα του φασισμού. Όποιοι δεν είναι της ιδεολογίας σας είναι φασίστες. Αναφέρεστε για τη στολή στην Αγγλία που δεν είναι υποχρεωτική, αλλά κατά τύχη ….ξεχνάτε να μας γράψετε ότι υπάρχουν περιορισμοί όπως η μαντήλα. Σας απαντώ επειδή γράφετε κάτω από το κείμενο για τη μαντήλα. Και κάτι τελευταίο. Τι θα λέγατε αν μια μέρα πήγαιναν όλοι στο σχολείο με τα φλι-φλό; Αυτό που υποστηρίζετε είναι η αναρχία και όχι η δημοκρατία. Η δημοκρατία έχει και νόμους που εσείς δεν φαίνεστε να πολυενδιαφέρεστε.


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










7109