Τα κινητά και το ακίνητο υπουργείο χαραμίζουν τον μόχθο δασκάλων και καθηγητών


ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΣΑΒΒΑ ΣΕΠΟΥ*

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα δάσκαλοι και καθηγητές είναι η κακή συμπεριφορά μιας διαρκώς αυξανόμενης ομάδας μαθητών. Μαθητές και μαθήτριες στην αίθουσα διδασκαλίας παίζουν με τα κινητά τους, μετακινούνται, τσακώνονται, βρίζονται, δέρνονται, κουβαλάνε τούρτες και γιορτάζουν ανύπαρκτα γενέθλια και προκαλούν ευθέως την εξουσία του εκπαιδευτικού και του σχολείου παραπέμποντας αντί σε σχολείο σε συνοικιακό σφαιριστήριο.

Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί τους κρατάνε με τα δόντια στην τάξη. ΄Ενα όμως συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό που έχει φτάσει ήδη στο 4%, είτε λόγω χαρακτήρος είτε λόγω ελλιπούς κατάρτισης από πανεπιστήμια και παιδαγωγικά ινστιτούτα αδυνατούν να επιβάλουν τάξη και πειθαρχία και κανένα μάθημα δεν διεξάγεται.

Γι΄ αυτή τη διάλυση των σχολείων ευθύνη φέρουν οι γονείς, ο υπουργός και η πλημμελής προετοιμασία των νεοδιοριζομένων, η οποία “όζει ελλυχνίων” και πόρρω απέχει από τη σημερινή σχολική πραγματικότητα.

Οι γονείς, θύματα και αυτοί της βαθιάς διαφθοράς, υπερεπιτρεπτικοί, ανεπαρκείς και ανεύθυνοι, αδυνατούν να θέσουν κάποια όρια στα παιδιά τους που τελικά οδηγούνται στην καταστροφή.

Υπουργείο και κόμματα έχουν υποχρέωση να προωθήσουν νομοσχέδια και προτάσεις νόμου ώστε οι γονείς που δεν ασκούν τα γονεϊκά τους καθήκοντα να τιμωρούνται με τη στέρηση προνομίων, την αποκατάσταση σχολικής ζημιάς, τα εκπαιδευτικά πρόστιμα και την υποχρέωση να κρατάνε σπίτι τον αποβεβλημένο κανακάρη τους επ΄ αγαθώ παιδείας και πολιτείας.

΄Ερευνα ενός από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, το London School of Economics and Political Science απέδειξε ότι η απαγόρευση του κινητού στην αίθουσα διαλέξεων βελτιώνει την απόδοση των φοιτητών, ενώ η πλήρης απαγόρευση του κινητού στο σχολικό χώρο συμβάλλει στην προσοχή των μαθητών, την πειθαρχία, τη βελτίωση των επιδόσεων, την καταπολέμηση της δολίευσης στις εξετάσεις, τον περιορισμό bullying και cyberbullying καθώς και την αδιάκριτη παράνομη καταγραφή προσωπικών στιγμών και στοιχείων συμμαθητών, δασκάλων και καθηγητών.

Το πρόβλημα του κινητού στο σχολείο απασχολεί σοβαρά εκπαιδευτικούς και πολιτικούς σ΄ όλο τον πλανήτη μας.

Κάποιες χώρες έχουν επιτύχει ριζική λύση του προβλήματος με την απαγόρευση μεταφοράς κινητού στο σχολικό χώρο, κάποιες άλλες προσπάθησαν με ημίμετρα και όταν απέτυχαν προχώρησαν σε άλλες ριζικές λύσεις.

Η Γαλλία από το 2010 απαγόρευσε τη μεταφορά κινητού στην τάξη με πενιχρά όμως αποτελέσματα. Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, σύζυγος εξαίρετης καθηγήτριας λυκείου στην προεκλογική του καμπάνια υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους πλήρη απαγόρευση του κινητού με στόχο την αποκατάσταση της σχολικής πειθαρχίας, τον περιορισμό της δολίευσης, τον περιορισμό bullying και cyberbullying και κυρίως την απαλλαγή των σοβαρά εθισμένων μαθητών από τον ολέθριο “εθισμό της οθόνης”.

Ο ρηξικέλευθος νεαρός πρόεδρος επεσήμανε σε διδάσκοντες και διδασκόμενους ότι “το σχολείο δεν είναι για τηλεφωνικό κουτσομπολιό αλλά για σκληρή δουλειά και μόρφωση” και ότι τον προβληματίζει και η περίπτωση να ισχύσει η ίδια απαγόρευση και για τους εκπαιδευτικούς.

Ούτω και εγένετο, και τα σχολεία της Γαλλίας με νόμο που πέρασε τόσο από τη Βουλή όσο και από τη Γερουσία είχαν απαλλαγεί από την κατάρα του κινητού.

Δεν ξέρω αν αυτό το θεωρείτε υπερβολικό, υπάρχουν όμως επαγγέλματα που αυτό εφαρμόζουν και δεν νομίζω να διαφωνούσατε αν βλέπατε βίντεο σε αίθουσα Χημείας με τον καθηγητή επί ενενήντα λεπτά να παζαρεύει οικόπεδα την εποχή των παχιών αγελάδων, χωρίς ν΄ ανταλλάζει ούτε μια κουβέντα με τους μαθητές του.

Η ανώτατη επιθεωρήτρια παιδείας του Η.Β. και διευθύντρια του OFSTED Office for Standards and Education Amanda Spielman θεώρησε το θέμα του κινητού εσωτερικό θέμα του αυτόνομου σχολείου και επέτρεψε στους διευθυντές την απαγόρευσή του με τη σύμφωνο γνώμη του Καθηγητικού τους Συλλόγου.

Ο David Henderson διευθυντής του πιο φημισμένου σχολείου του κόσμου, του Eton College που σύμφωνα με τον Νίκο Καζαντζάκη “στην κοσμοξάκουστη σχολή σπουδάζει η αριστοκρατία της Αγγλίας και παίρνει δίπλωμα ανθρώπου”, απαγόρευσε το κινητό και κάλεσε όλους τους διευθυντές ιδιωτικών σχολείων “να μη φοβούνται και να κάνουν το ίδιο για την υγεία και την ευημερία των μαθητών τους”.

Ο μαθητής μέσα από το απεριορίστων δυνατοτήτων smartphone βιώνει έναν κόσμο ψεύτικο, κοινωνικοποιείται ανορθόδοξα και επικίνδυνα αντί να επιδιώκει την απόκτηση πραγματικών κοινωνικών δεξιοτήτων μέσα από την ενεστώσα κοινωνική πραγματικότητα. 

Οι περισσότερες χώρες σε Ευρώπη και Αμερική οδεύουν προς την απαγόρευση του κινητού για ν΄ ανεβάσουν εκπαιδευτικά επίπεδα, να μορφώσουν πραγματικά τη καινούρια γενιά και να περιορίσουν την πορνοθέαση. Εμείς δυσκολευόμαστε, γιατί τον Λοΐζο Σέπο τον μοναδικό διευθυντή που θα τολμούσε να προχωρήσει σε απαγόρευση των κινητών στο σχολείο του, τον έφαγε η μαρμάγκα στο πρόσωπο της μουσουλμανοφορούσας, του ευθυνόφοβου υπουργού και του πολυπράγμονος τέως αρχιγονέως.

* ΦιλόλογοςεταίροςτουLondon University InstituteofEducation

πρ. Γυμνασιάρχης, Λυκειάρχης, Επιθεωρητής και Επαρχιακός Μέσης Εκπαίδευσης

 

 

 

 

 

 

 

 




Comments (1)

  1. Λειβαδιώτης Παύλος:
    Nov 05, 2019 at 08:38 AM

    Πολύ εύστοχες παρατηρήσεις σε ωτα μη ακουώντων ....μετριότητα και ευθυνοφοβία η μέγιστη αξία για να επιβιώσει κάποιος σήμερα στην κυπριακή πραγματικότητα


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











2909