Λες η χαραμάδα να γίνει πόρτα ελπίδας για την εκπαίδευση και την κοινωνία;


ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ ΣΟΒΟΛΟΥ*

Να λοιπόν που εκεί που όλα μαυρίζουν στην εκπαίδευση, γονείς και δάσκαλοι, στο Γ’ Δημοτικό Δαλιού, ανοίγουν μια χαραμάδα να μπει λίγο φως.  Τώρα μένει να δούμε αν οι ηγεσίες θα καταφέρουν να ανοίξουν την πόρτα της ελπίδας.

Την Τρίτη, 19 του Νοέμβρη, ο Σύνδεσμος Γονέων του Γ’ Δημοτικού Σχολείου Δαλιού πραγματοποίησε εκδήλωση διαμαρτυρίας για το περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή.  Είναι περικυκλωμένη από ρυπογόνες βιομηχανικές μονάδες, με αποτέλεσμα τα παιδιά και οι κάτοικοι ν’ αναπνέουν μολυσμένο αέρα, με ότι συνεπάγεται αυτό για την υγεία τους.  Η εκδήλωση έτυχε της σχετικής δημοσιότητας από τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.  Όμως δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία σε μια παράλληλη ενέργεια.

Συγχρόνως έγινε και ένα γεγονός πρωτοποριακό, ελπιδοφόρο και πρωτοπόρο για τα εκπαιδευτικά πράγματα στην Κύπρο.  Οι δάσκαλοι του σχολείου, με τη στήριξη της ΠΟΕΔ, κατέβηκαν σε απεργία και συμπαραστάθηκαν στον αγώνα των γονιών και των παιδιών.  Νομίζω, από όσο θυμάμαι, είναι η πρώτη φορά στην Κύπρο που οι δάσκαλοι ενός σχολείου απεργούν και συμπαραστέκονται σε αγώνα των γονιών και των παιδιών του σχολείου.  Θα ήταν ενδιαφέρον η ΠΟΕΔ να μας ενημερώσει αν υπήρχε παρόμοιο προηγούμενο γεγονός.

Όταν ήμουν Γενικός Αντιπρόσωπος, σε Γενικές Συνελεύσεις της ΠΟΕΔ, προσπαθούσα μάταια να πείσω τους συναδέλφους ότι η ΠΟΕΔ έπρεπε πιο δυναμικά και αποφασιστικά να σταθεί και να αγωνιστεί στο πλευρό αγωνιζόμενων, εργαζόμενων γονιών.  Θα έπρεπε με κάθε τρόπο να επιδιωχθεί οι δάσκαλοι να δώσουν έμπρακτα τη στήριξή τους στους εργαζόμενους γονείς, που βίωναν και βιώνουν απελπιστικές εργασιακές και άλλες συνθήκες.  Δυστυχώς ελάχιστα έχουν γίνει σ’ αυτή την κατεύθυνση.  Έστω, ας ευχηθούμε αυτή η χαραμάδα που άνοιξε, να γίνει πόρτα ελπίδας για τον κοινό αγώνα γονιών και δασκάλων.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο Σύνδεσμο Γονέων του Γ’ Δημοτικού Δαλιού για την πρωτοβουλία τους να έχουν συμπαραστάτες και συναγωνιστές τους δασκάλους των παιδιών τους.  Θερμά συγχαρητήρια και στους δασκάλους του σχολείου, οι οποίοι με τη στάση τους έδωσαν το καλύτερο μάθημα στα παιδιά, μπήκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα και άνοιξαν αυτή την ελπιδοφόρα χαραμάδα στον τρόπο της συνεργασίας γονιών και δασκάλων.  Συγχαρητήρια στην ηγεσία της ΠΟΕΔ που επιτέλους δείχνει ποιο πρέπει να είναι το μέλλον της συνεργασίας με τους γονείς.

Τις τελευταίες δεκαετίες από τις ηγεσίες των οργανωμένων γονιών πέρασαν πολλά λαμπρά παραδείγματα προσφοράς.  Δυστυχώς όμως πέρασαν και πολλοί που προτιμούσαν να «γλείφουν» στα πατώματα της εκάστοτε εξουσίας περιμένοντας για ανταπόδοση κάποια ψίχουλα προσωπικής δημοσιότητας ή εξυπηρέτησης.  Ας ελπίσουμε ότι οι νέες ηγεσίες των γονιών θα παραδειγματιστούν από το Σύνδεσμο Γονέων του Γ’ Δαλιού και θα βρεθούν στο ίδιο μέτωπο με τους δασκάλους των παιδιών.  Θα σταματήσουν να σπαταλούν το χρόνο τους στους διαδρόμους της οποιασδήποτε εξουσίας, θα κοιτάξουν κατάματα τα πραγματικά προβλήματα που ταλαιπωρούν τους γονείς και τα παιδιά τους και θα αγωνιστούν, μαζί με τους δασκάλους, για την επίλυσή τους.

Για την ουσία του περιβαλλοντικού προβλήματος που ανέδειξαν οι γονείς του Γ’ Δημοτικού Σχολείου Δαλιού:  Ελπίζουμε η πολιτεία να δράσει άμεσα και αποφασιστικά για να μη βρεθεί μπροστά σε μια νέα υπόθεση «ASTRASOL» και να χρειαστεί να πληρώσει σοβαρές αποζημιώσεις.  Κυρίως όμως να μη χρειαστεί να πληρώσουν τα παιδιά και οι κάτοικοι της περιοχής με την υγεία τους ή τη ζωή τους.

ονιός και πρώην Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου




Comments (4)

  1. Μιχάλης Α. Πόλης:
    Nov 24, 2019 at 05:35 PM

    Η αλληλοστήριξη γονιών και δασκάλων πρέπει να είναι αμοιβαία.

  2. Κυριάκος Κυριάκου :
    Nov 24, 2019 at 05:53 PM

    Πολύ σωστά όσα αναφέρετε στο άρθρο σας. Ως γονείς που αγωνιζόμαστε για τα παιδιά μας και τη διαφύλαξη της υγείας τους, το πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ως συμπαραστατες τους δασκάλους τους. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας και την ηγεσία της ΠΟΕΔ για την απόφαση τους να συμμετάσχουν ενεργά στον αγώνα μας για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών μας.

  3. Αντώνης Παπακυριακού:
    Nov 24, 2019 at 09:00 PM

    Φίλε Μανόλη
    Παρόλο που αφυπηρέτησες, παραμένεις ένας γνήσιος μαχητής δάσκαλος και παιδαγωγός!
    Όταν υπάρχει συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών, γονέων και οργανωμένων συνόλων που δρουν για το καλό της κοινωνίας, τότε να είσαι σίγουρος ότι θα έχουμε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον για τα παιδιά μας.

  4. Μιχάλης Α. Πόλης:
    Nov 26, 2019 at 06:32 PM

    Καλή αφυπηρέτηση φίλε Μανόλη!


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1428