Tet-a-tet με τον καθηγητή ή δάσκαλο του παιδιού σου


ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΣΑΒΒΑ ΣΕΠΟΥ* 

Η γιαγιά Φωτώ, με ρίζες από το Μπαϊντίρι της Σμύρνης, που ένα τοιχαράκι χωρίζει τη μοναδική της δίχωρη από το πατρογονικό μου “σώσπιτο” στο Δάλι, με φανερή αγωνία με κάλεσε για καφέ και συζήτηση για το μεγάλο “κακό” που την βρήκε, την πρόσκληση της φιλολόγου της πεντάρφανης Φωτεινούλας για επίσκεψη στο σχολείο. ΄Οσα είπαμε μεταξύ καφεδακίου και σμυρνάϊκου παξαμαδακίου τα καταγράφω για όλους τους γονείς που, πιστέψτε με, δεν έχουν λιγότερη αγωνία από τη γιαγιά Φωτώ.

Ο πιο αδύναμος κρίκος του εκπαιδευτικού μας συστήματος είναι η προβληματική έως ανύπαρκτη συνεργασία σπιτιού – σχολείου.

Ο σχολικός κανονισμός που ζητά από τον καθηγητή να ορίσει μια περίοδο τη βδομάδα για επικοινωνία με τους γονείς χωλαίνει γιατί ο μεροκαματιάρης είναι αδύνατο να εξασφαλίσει άδειες για να συναντήσει τους καθηγητές των έξι κυριοτέρων μαθημάτων του παιδιού του.

Η εξηντάχρονη πείρα μου στα σχολεία με έχει διδάξει ότι η καλή συνεργασία γονιού – καθηγητή ενισχύει τόσο την επίδοση όσο και τη γενικότερη συμπεριφορά του μαθητή.

Ως επαρχιακός ζητούσα από τους διευθυντές να ολοκληρώνουν τις κατανομές και να δέχονται τους γονείς την τελευταία εργάσιμη ημέρα πριν από την κανονική έναρξη των μαθημάτων. Αυτό το πρώτο tet-a-tet είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνεται προτού υπάρξουν τα πρώτα παράπονα από πλευράς καθηγητή για αμέλεια ή κακή συμπεριφορά και από πλευράς μαθητή για προκατάληψη και σκόπιμη βαθμολογική αδικία.

Η μετά την έναρξη των μαθημάτων πρώτη συνάντηση γονιού – καθηγητή στοχεύει στην αλληλοενημέρωση με ένα παιδαγωγικό δούναι και λαβείν που σχηματίζει το παιδαγωγικό προφίλ του μαθητή και στη συνέχεια θέτει τις βάσεις για μια παραγωγική συνεργασία επ΄ αγαθώ της σχολικής ευημερίας του μαθητή.

Αυτή τη συνάντηση έχεις ως γονιός την υποχρέωση να την προετοιμάσεις κατάλληλα για να αποτελέσει την απαρχή μιας άνετης, φιλικής, χαλαρής και δημιουργικής συνεργασίας για το καλό του δικού σου παιδιού.

Οι πιο κάτω παραγγελιές που δεν είναι θέσφατα αλλά το απόσταγμα της ειδικής γνώσης ενός έμπειρου δασκάλου μπορεί να σε βοηθήσουν.

1)  Κλείσε ραντεβού με τον καθηγητή υπηρεσιακά μέσω της σχολικής γραμματείας, σεβόμενος τον χρόνο του καθηγητή και το σχετικό χρονοδιάγραμμα.

2)  Συζήτησε με το παιδί σου το θέμα και όσα εκείνο θα ήθελε να εγείρει προς τον καθηγητή.

3)  Κατάγραψε με σαφήνεια τις ερωτήσεις σου αναφορικά με την πρόοδο και τη γενικότερη συμπεριφορά του παιδιού σου για να εκμαιεύσεις σαφείς, περιεκτικές και όχι γενικόλογες και αόριστες απαντήσεις.

4)  Ζήτα διευκρινίσεις για παιδαγωγικούς όρους (δυσλεξία, υπερκινητικότητα, ελλειμματική προσοχή, καταναγκαστικό επεισόδιο, συναισθηματική διαταραχή άγχος, τραυλισμός κ.α) για να τους αντιληφθείς πλήρως γιατί διαφορετικά δεν θα μπορείς να βοηθήσεις αποτελεσματικά το παιδί συ.

5)  Βεβαιώσου ότι οι δυο σας έχετε καταλήξει σε σωστή διάγνωση των προβλημάτων και συγκεκριμένη θεραπεία.

6)  Ζήτα λεπτομέρειες για συγκεκριμένα παραδείγματα αμέλειας ή κακής συμπεριφοράς του παιδιού σου καθώς και τρόπους αντιμετώπισης.

7)  Ο καθηγητής είναι ουσιαστικά ένα καινούριο και σημαντικό μέλος της οικογένειάς σου και μπορείς να του εμπιστευθείς στοιχεία του χαρακτήρα του παιδιού σου, ιδιαιτερότητες, ευαισθησίες, ανασφάλειες και προβλήματα υγείας που μπορεί να επηρεάζουν τη σχολική του ζωή.

8) Εμπιστέψου στον καθηγητή προβλήματα που νομίζεις ότι επηρεάζουν την απόδοση και τη συμπεριφορά του παιδιού σου (γενετικά προβλήματα, σοβαρή ασθένεια στην οικογένεια, χρόνια προβλήματα υγείας, υπερευαισθησία, υπερπροστατευτική αγωγή, διαλυμένη, δυσλειτουργική, μονογονεϊκή, εν διαστάσει οικογένεια, μοναχοπαίδι κ.ο.κ)

9) Μην αγχώνεσαι υπερβολικά, και πίστεψέ με, ότι το άγχος του καθηγητή δεν είναι λιγότερο από το δικό σου.

10) Προσπάθησε να είσαι ο εαυτός του, ήρεμος, σεμνός, ωραίος και ταπεινός και απόφυγε τον αυτοέπαινο απαριθμώντας τις διακρίσεις του παιδιού σου στο προηγούμενο του σχολείο και τις αμφιλεγόμενες ευρωπαϊκές διακρίσεις.

11) Κράτησε θετική στάση με τα λόγια, το ύφος, τον τόνο της φωνής, τις χειρονομίες (body language) και με την έκφραση του προσώπου σου δείξε ότι αντιλαμβάνεσαι και συμμετέχεις στα τεκταινόμενα.

12) Μην αντιπαρατίθεσαι και μην παίρνεις αμυντική στάση ακόμα και στην περίπτωση που ο συνομιλητής σου σαφώς παρουσιάζει καθ΄ υπερβολήν τις μικροαταξίες του παιδιού σου.

13) Δεν θα αποφύγω τον πειρασμό να διατυπώσω εκ πείρας και τη δέκατη τρίτη εντολή. Συμπεριφέρτου στον καθηγητή όπως εσύ θα ήθελες εκείνος να συμπεριφέρεται στο παιδί σου γιατί κι΄ αυτός δεν είναι άγγελος αλλά άνθρωπος με ανθρώπινες αδυναμίες.

Τελειώνοντας ευχαρίστησε τον καθηγητή, καθόρισε δίαυλο επικοινωνίας και φρόντισε για το επόμενο tet-a-tet.

14) Περίγραψε με κάθε λεπτομέρεια στο παιδί σου τη συνάντηση και κυρίως τις αδυναμίες που εντόπισε ο καθηγητής και μαζί προγραμματίστε τρόπους αντιμετώπισης.

Είμαι σίγουρος ότι η επικοινωνία γονιού καθηγητή αποτελεί θέμα παιδαγωγικής συνεδρίας του Καθηγητικού Συλλόγου αλλά αν έπρεπε να πω κάτι για τον δάσκαλο και τον καθηγητή, τούτο μόνο θα΄ λεγα.

Ποτέ μην βομβαρδίζεις τον γονιό με τα αρνητικά του παιδιού του, ξεκίνα με κάτι θετικό έστω κι αν αυτό είναι ένα κομπλιμέντο για την καινούρια κόμμωση ή για την απαλλαγή από τα υπερμεγέθη ενώτια και τα αηδιαστικά γλωσσικά τζοβαΐρια.

* Φιλόλογος εταίρος του London University Institute of Education

πρ. Γυμνασιάρχης, Λυκειάρχης, Επιθεωρητής και Επαρχιακός Μέσης Εκπαίδευσης




Comments (1)

  1. Μιχάλης Α. Πόλης:
    Nov 29, 2019 at 04:53 PM

    Οι γονιοί την εποχή που ήσουν μάχιμος εκπαιδευτικός ήταν πολύ διαφορετικοί από τους σημερινούς γονιούς φίλτατε κ Σέπο.
    Επέτρεψε μου σε παρακαλώ μια απορία: Έχεις γνώση της σημερινής κατάστασης στα σχολεία και του γεγονότος ότι η πιο συχνή λέξη που βγαίνει από το στόμα του μέσου γονιού είναι η "καταγγελία";


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1223