Υπέρτατη ανάγκη η επαναφορά των Αρχαίων Ελληνικών στα σχολεία


Πρόταση στα υπουργεία Παιδείας  Κύπρου – Ελλάδας

ΤΟΥ ΞΕΝΗ Χ. ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ *                          

Ελληνική, η  Γλώσσα  των Γλωσσών. Αποτελεί  το τελειότερο εργαλείο πολυεπίπεδης επικοινωνίας στον πλανήτη καθώς  σμιλεύτηκε επί 25 και πλέον αιώνες στην έκφραση λεπτών εννοιών της φιλοσοφίας, της επιστήμης, του πολιτικού λόγου και των πολιτειακών θεσμών, σύνθετων εννοιών του ευαγγελικού λόγου και της πατερικής θεολογίας καθώς και βαθέων στοχαστικών εννοιών του αρχαίου δράματος, της πεζογραφίας και της ποίησης με τεράστιες επιδράσεις σε ολόκληρη την οικουμένη.  Απαριθμεί 4.000 χρόνια προφορικής παράδοσης και 3.500 γραπτής ενώ το αλφάβητό της, το λεξιλόγιό της, το συντακτικό της, τα λογοτεχνικά  της είδη  είναι παρόντα σε όλες τις γλώσσες.

Η Ελληνική γλώσσα διακρίνεται από αρτιότητα, μουσικότητα, πλαστικότητα καθώς αποτελεί τη μόνη γλώσσα που μέσω των λέξεων αποδίδει με αξιοθαύμαστη ευκρίνεια την ουσία όλων των δημιουργημάτων του στοχασμού των ανθρώπων. Η οικουμενικότητά της τεκμηριώνεται με το κύρος που απέκτησε ως η γλώσσα της Καινής Διαθήκης, ενώ συνδέεται με την ελληνική μετάφραση της Παλαιάς Διαθήκης.  από τους Εβδομήκοντα για τις ανάγκες των Ιουδαΐκών κοινοτήτων της Ανατολής που εκείνη την εποχή ήταν ελληνόφωνες. Η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας διασώζει τον αρχαίο ελληνικό κόσμο στο Βυζάντιο  ενώ  άρχισε  να διδάσκεται στη Δύση από τους λογίους του Βυζαντίου που κατέφυγαν εκεί λίγο πριν και μετά την πτώση της Βασιλεύουσας, γεγονός που αποτέλεσε το εφαλτήριο της Αναγεννησιακής εποχής στη Δύση. Έτσι, το αθάνατο Ελληνικό πνεύμα γίνεται πανανθρώπινο κτήμα!  

Με την ευκαιρία της 9ης Φεβρουαρίου - Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, λαμβανομένης σοβαρά  υπόψιν της κρίσης αξιών που μαστίζει την κοινωνία μας,  καλούμε το  Κυπριακό υπουργείο Παιδείας σε συνεννόηση με το αντίστοιχο υπουργείο της Ελλάδας, να επαναφέρουν την αρχαία Ελληνική στα σχολεία, Γυμνάσιο και Λύκειο.                                                                                                                                                Για στήριξη της πρότασης μας επισημαίνουμε τις εξής παραμέτρους: 

1 Η καλή γνώσης της αρχαίας ελληνικής αποτελεί θεμέλιο για στέρεη γνώση της νέας ελληνικής και ενίσχυση της κριτικής σκέψης του ανθρώπου
2 Η αρχαία ελληνική υπήρξε οικουμενική γλώσσα.  Πλήθος ελληνικών λέξεων έχουν επιβιώσει αυτούσιες στις σύγχρονες ευρωπαϊκές με αιχμή την επιστημονική ορολογία ιδιαιτέρως των θετικών επιστημών

3 Στην Ευρώπη του σήμερα, τα αρχαία ελληνικά διδάσκονται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ στην Αγγλία διδάσκονται πειραματικά και στην Πρωτοβάθμια.

4 Η Αρχαία Ελληνική Γλώσσα είναι μαζί με την Λατινική οι δύο κατ’ εξοχήν παγκόσμιες γλώσσες της Αρχαιότητας και του Μεσαίωνα, στις οποίες συγγράφηκαν πάμπολλα από τα σημαντικότερα αριστουργήματα της παγκόσμιας σκέψεως όλων των εποχών και σχεδόν το σύνολο των πνευματικών δημιουργημάτων που έθεσαν τις βάσεις για την δημιουργία του σημερινού δυτικού πολιτισμού. Οι Έλληνες μαθητές έχουν την σπάνια ευκαιρία να μελετήσουν έξοχα δημιουργήματα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από το πρωτότυπο καταβάλλοντας ένα μικρό μόνο τμήμα του μόχθου που καταβάλλουν οι μαθητές των υπολοίπων χωρών Δύσης και Ανατολής, αφού τα κείμενα είναι γραμμένα σε μια πρωιμότερη μορφή της ίδιας της μητρικής τους γλώσσας. Το όφελος από την μικρή αυτή επένδυση χρόνου και κόπου είναι τεράστο. Η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αξιοποιώντας διάφορα διδακτικά αντικείμενα, μπορεί μέσω των αρχαίων ελληνικών  να εμφυσήσει στον μαθητή κριτική ικανότητα, πειθαρχία στην σκέψη και τον λόγο και μνημονική ικανότητα επιστρατευμένη στις ανάγκες της δημιουργικής σκέψης, και  παρατηρητικότητας

5 Η δυνατότητα κατανόησης στοιχείων της Αρχαίας Ελληνικής από το πρωτότυπο είναι ταυτόχρονα απαραίτητη για το σύνολο σχεδόν των συγχρόνων επιστημών, της Φιλοσοφίας, της Ψυχολογίας, της Ιστορίας, της Αρχαιολογίας, της Θεολογίας, της Νομικής, της Ιατρικής, των Μαθηματικών, της Φυσικής, της Χημείας, της Βιολογίας και τόσων άλλων επιστημονικών κλάδων.

6 Οι ειδικοί θεωρούν ότι η αρχαία ελληνική είναι ζώσα γλώσσα της οποίας η πλούσια γραμματειακή παραγωγή γεμίζει τις βιβλιοθήκες, πανεπιστημιακές και μη, όλου του κόσμου και η οποία επηρέασε και επηρεάζει την πορεία του ευρωπαϊκού και παγκοσμίου πολιτισμού. *πρόεδρος ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού iep.org.cy

*Πρόεδρος Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού

 




Comments (1)

  1. Νίκος Νικολάου:
    Feb 14, 2020 at 03:22 PM

    Είναι σημαντικό να μπεί ο επιστημονικός αντίλογος Σχόλιο του κου Σπύρου Αρμοστή, ακαδημαϊκο΄θ Γλωσσολόγου. Παρόμοια με τα σχόλια του κου Αρμοστή έχουν κατα καιρούς εκφραστεί και απο άλλου σύγχρονους γλωσσολόγους όπως απο τον κο Ευθύβουλο Παναγιωτίδη και άλλους
    ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ:
    Επαναφορά των αρχαίων ελληνικών στα σχολεία εισηγούνται. Δεν θα σταθώ στις πολλές ανακρίβειες μέχρι και αντιεπιστημονικές απόψεις που γράφονται στο κείμενο αυτό. Θα σχολιάσω τα κεντρικά ιδεολογήματα αυτού του κειμένου:
    Η ελληνική γλώσσα είναι "το τελειότερο εργαλείο πολυεπίπεδης επικοινωνίας στον πλανήτη". Η ισοτιμία των γλωσσών είναι από τις βασικότερες αρχές της γλωσσολογίας. Δεν υπάρχουν λιγότερο ή περισσότερο εκφραστικές, πλούσιες, όμορφες γλώσσες. Η ιδέα ότι η δική μας γλώσσα είναι η τελειότερη (που δεν την έχουμε μόνο οι ελληνόφωνοι) είναι γλωσσικός ελιτισμός, κάτι που δεν θα έπρεπε να είχε χώρο στα σχολεία μας.
    "Η καλή γνώσης της αρχαίας ελληνικής αποτελεί θεμέλιο για στέρεη γνώση της νέας ελληνικής". Όχι, γλωσσολογικά μιλώντας, η καλή γνώση μιας γλώσσας δεν απαιτεί γνώση προηγούμενων μορφών της γλώσσας. Τα λόγια στοιχεία μιας γλώσσας μαθαίνονται κάλλιστα και εντός του γλωσικού μαθήματος της σύγχρονης γλώσσας. Το ιδεολόγημα που θέλει τη νέα ελληνική "κουτσή" και να χρειάζεται τη στήριξη της αρχαίας αντίκειται στις βασικότερες αρχές της επιστήμης της γλωσσολογίας.
    "Η δυνατότητα κατανόησης στοιχείων της Αρχαίας Ελληνικής από το πρωτότυπο είναι ταυτόχρονα απαραίτητη για το σύνολο σχεδόν των συγχρόνων επιστημών...". Ο υπόλοιπος πλανήτης που δεν ξέρει ούτε αρχαία ούτε καν νέα ελληνικά μια χαρά κατανοεί το σύνολο των σύγχρονων επιστημών.
    "Η καλή γνώσης της αρχαίας ελληνικής αποτελεί θεμέλιο για [...] ενίσχυση της κριτικής σκέψης του ανθρώπου". Άλλο τεράστιο αντιεπιστημονικό ιδεολόγημα. Δεν υπάρχουν γλώσσες που οξύνουν την κριτική ικανότητα και γλώσσες που δεν το κάνουν. Το να έχουν γραφτεί μεγαλειώδη κείμενα στα αρχαία ελληνικά δεν κάνει τη γλώσσα εκείνη μεγαλειώδη. Και ούτε ήταν η αιτία για τη συγγραφή αυτών των κειμένων. Θα μπορούσαν να είχαν γραφτεί σε οποιαδήποτε γλώσσα μιλούσε η διανόηση της εποχής.
    Αφήνω στο τέλος μια απορία που θα έπρεπε να ήταν πρώτη: τι εννοούν με "επαναφορά" των αρχαίων σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που διδάσκει αρχαία τόσο στο γυμνάσιο όσο και στο λύκειο; Ακόμη περισσότερα αρχαία;


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










3088