Apps, tablets και μάθηση: Πως μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτυχτούν;


ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΛΕΒΕΝΤΗ*  

Ipads…tablet…applications!!! Λέξεις που ακούμε καθημερινά και κυρίως από μικρά παιδάκια. Πλέον οι κινητές συσκευές βρίσκονται για τα καλά στην ζωή μας και στην καθημερινότητα μας, τις συναντάμε και τις χρησιμοποιούμε για τις προσωπικές μας διευκολύνσεις. Οι συσκευές – ταμπλέτες  αξιοποιούν τις τεχνολογίες της πληροφορίας και των επικοινωνιών προσφέροντας επικοινωνία και συνδεσιμότητα. Οι συσκευές  έχουν μικρές διαστάσεις με οθόνες από 4’ έως 10’ και διαθέτουν λειτουργικό σύστημα (IOS, Android, Windows Phone) και ποικίλα λογισμικά (apps).

Οι ταμπλέτες μπορούν να μας συνοδεύουν παντού εφόσον είναι εύχρηστες  φορητές και ασύρματες. Μπορούν να εμπεριέχουν υπολογιστικά συστήματα και επιτελούν διαφορές διεργασίες επεξεργασίας της πληροφορίας. Σε αντίθεση με τους προσωπικούς υπολογιστές, που είναι περίπλοκοι και δύσχρηστοι, οι φορητές υπολογιστικές συσκευές, αναδεικνύοντας την έννοια του πανταχού παρόντα υπολογιστή, θα μπορούσαν να είναι μια μελλοντική προοπτική για τη θέση των ΤΠΕ στις διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες και ειδικότερα στην εκπαίδευση.

Βασικό πλεονέκτημα των κινητών υπολογιστικών συσκευών είναι ακριβώς η φορητότητα τους και συνακόλουθα η απεξάρτηση από το χώρο και τους περιορισμούς που αυτός επιβάλει για τη σύνδεση στο Διαδίκτυο ή με άλλες παρόμοιες συσκευές ή υπολογιστές σε τοπικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ξεκινήσει οι ερευνητικές προσπάθειες για τη χρήση των φορητών συσκευών στην εκπαίδευση.

Η ταμπλέτα – υπολογιστής είναι ένας φορητός  υπολογιστής με μέγεθος μεγαλύτερο από ένα κινητό τηλέφωνο. Η συσκευή είναι ενιαία και διαθέτει μια οθόνη αφής που λειτουργεί και ως συσκευή εισόδου δεδομένων και αλληλεπίδρασης με τις εφαρμογές. Οι ταμπλέτες προσφέρονται συνήθως σε δύο εκδόσεις: με ή χωρίς σύνδεση 3G. Πολλές ταμπλέτες παρέχονται με σταθμό σύνδεσης (βάση φόρτισης και/ή εξωτερικό πληκτρολόγιο και σύνδεση με οθόνη υπολογιστή).

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια  αύξηση σε ερευνητικό επίπεδο  που αφορά τις εφαρμογές των κινητών υπολογιστικών συσκευών στην εκπαίδευση.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες υπάρχουν σημαντικές επιστημονικές δημοσιεύσεις σε περιοδικά που σχετίζονται με την κινητή μάθηση (mobile learning) και την πιθανή αξιοποίησή του στην εκπαιδευτική διαδικασία. Οι έρευνες αυτές, στην πλειοψηφία τους από το 2003 και μετά, μελετούν την αποτελεσματικότητα και αξιολογούν τις προσπάθειες αξιοποίησης των κινητών υπολογιστικών συσκευών στη μάθηση.

Οι δημοσιεύσεις έχουν ως κατάληξη σε θετικά αποτέλεσμα των εφαρμογών των κινητών υπολογιστικών συσκευών στη μαθησιακή και τη διδακτική διαδικασία. Οι κυριότεροι πυλώνες  αφορούν  ζητήματα σχεδίασης κινητών υπολογιστικών συσκευών και εφαρμογών, στη συνέχεια, ζητήματα αποδοχής της τεχνολογίας  και ζητήματα διαχείρισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας εντός και εκτός σχολείου από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές (Goodwin, 2012), και τέλος, ζητήματα αποτελεσματικότητας  και εφαρμογής σε πιλοτικές ή πραγματικές συνθήκες σχολικής πρακτικής για την ενίσχυση της διδασκαλίας και της μάθησης (Goodwin, 2012; Lehner & Nosekabel, 2002).

Κύριο ερώτημα της γνωστικής περιοχής είναι μεθοδολογικά να ακολουθούνται ποικίλες προσεγγίσεις  στους τρόπους χρήσης (εντός και εκτός σχολείου, δυνατότητες ενσωμάτωσης στην καθημερινή σχολική πρακτική) των κινητών συσκευών, στην αποτελεσματικότητά τους ως γνωστικά εργαλεία, στα αποτελέσματα τους στη διδακτική και μαθησιακή διαδικασία επιμέρους γνωστικών αντικειμένων και στη συμβολή τους στη βελτίωση της ικανότητας χρήσης των ΤΠΕ γενικότερα.

Επιπρόσθετα ένα  σημαντικό κομμάτι των ερευνών με τις κινητές συσκευές εστιάζεται στις δυνατότητες που προσφέρουν για συνεργατική μάθηση.  Η συνεργατική μάθηση μέσα από «κοινωνικές εφαρμογές» διαμοίρασης περιεχομένου φαίνεται να συντελεί στην ουσιαστική μάθηση.

Επιπλέον, οι ασύρματες υπηρεσίες και η φορητότητα που παρέχουν θεωρείται ότι μπορεί να επιλύσουν ένα σημαντικό αριθμό από τις τεχνολογικές αδυναμίες των συμβατικών υπολογιστικών συστημάτων καθώς διαμορφώνουν ένα πιο φυσικό κινητό συνεργατικό περιβάλλον.

 Πραγματικά, ενώ η κινητικότητα στο φυσικό χώρο αποτελεί ένα βασικό εργαλείο για την εγκαθίδρυση κοινωνικού διαλόγου, αυτή αναιρείται λόγω της δέσμευσης από το υπολογιστικό περιβάλλον για την ολοκλήρωση εργασιών στον επιτραπέζιο υπολογιστή.

Επιπλέον, οι κινητές συσκευές δεν μετασχηματίζουν το περιβάλλον μάθησης μεταφέροντας τη διδασκαλία σε ένα εργαστήριο υπολογιστών ή μπροστά σε έναν επιτραπέζιο υπολογιστή αλλά ενσωματώνονται και εμπλουτίζουν τα  περιβάλλοντα μάθησης στο χώρο της τάξης, ενώ με τη χρήση τους διαφοροποιείται η σχέση των μαθητών με την τεχνολογία καθώς το επίκεντρο δεν είναι ο υπολογιστής αλλά ο μαθητής. Παράλληλα, η ροή της πληροφορίας αντιστρέφεται καθώς σε ένα προσωποποιημένο τεχνολογικό περιβάλλον όπως των ασύρματων κινητών συσκευών, η πληροφορία έχει κατεύθυνση στον μαθητή και όχι ο μαθητής σε αυτή και στην αναζήτησή της.

*Πτυχιούχος Δημοτικής Εκπαίδευσης,, μεταπτυχιακοί τίτλοι σε  Μαθηματική Παιδεία και Εκπαιδευτική  Ηγεσία και Διοίκηση.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










873