Σκέψεις για το εκπαιδευτικό μας σύστημα


ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ* 

Σε ό,τι αφορά το εκπαιδευτικό μας σύστημα, πιστεύω πως είναι λάθος, τόσο ο μηδενισμός των πάντων και μάλιστα με ένα συνεχή καταγγελτικό λόγο, όσο βέβαια και η εκ του πονηρού, συχνά ωραιοποίησή του. Και τα δύο λάθος είναι!

Πράγματι, υπάρχουν και γίνονται σωστά πράγματα και αυτά πρέπει να έχουμε το θάρρος και τη δύναμη να τα αναγνωρίζουμε. Αυτά αφορούν, τόσο τους εκπαιδευτικούς - μισθοί, απολαβές, σημαντική μείωση διδακτικού χρόνου σε σχέση με το απώτερο παρελθόν κλπ. - όσο και τους μαθητές - μείωση αριθμού μαθητών σε σχέση με τα απώτερο παρελθόν, καινούργια βιβλία, εισαγωγή των Η.Υ., έστω και με ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή κλπ.

Υπάρχουν όμως, δυστυχώς, και τα αρνητικά, που ούτως ή άλλως, έχουν σοβαρό αντίκτυπο στους εκπαιδευτικούς και συνακόλουθα στα παιδιά. Αυτό είναι κάτι που γίνεται συνήθως σταδιακά και δεν είναι πάντα φανερό. Αυτά αφορούν πρώτ' απ' όλα στα προβλήματα της καθημερινότητας: μη κατάλληλο για τα σημερινά δεδομένα ωράριο, αυξημένη παραβατική συμπεριφορά μερίδας μαθητών, ατέρμονη και αχρείαστη, εν πολλοίς, ηλεκτρονική γραφειοκρατία, που ταλαιπωρεί αδικα όλο το προσωπικό και πρώτ' απ' όλα τις διευθυντικές ομάδες - διευθύνσεις και Β. διευθυντές/τριες - τεράστα διδακτική ύλη, κυρίως στη Μέση Εκπαίδευση, έλλειψη ισχυρού νομικού πλαισίου προστασίας των εκπαιδευτικών από αδικαιολόγητες παρεμβάσεις αλλά και διασυρμούς στα ΜΜΕ και τα ΜΚΔ κλπ. Αυτό το λέω γιατί, χωρίς αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, τα υπόλοιπα, όσο καλά κι αν είναι, δεν θα έχουν το απαιτούμενο όφελος ούτε για τους εκπαιδευτικούς, ούτε για τα παιδιά μας αλλά, μακροπρόθεσμα, ούτε για την κοινωνία ως σύνολο.

Στόχος όλων μας λοιπόν, εκπαιδευτικών, γονέων, ΥΠΠΑΝ και Πολιτείας γενικότερα είναι, όχι μόνο να αναγνωρίζουμε τα θετικά, τα όποια καλά τελοσπάντων του εκπαιδευτικού μας συστήματος, αλλά και να βελτιώσουμε, ή και να εξαλείψουμε, κατά το δυνατόν, τα όποια αρνητικά του στοιχεία, με στοχευμένες όμως παρεμβάσεις και επιχειρήματα που θα εκπέμπουν αυτοπεποίθηση. Ιδιαίτερα εμείς οι εκπαιδευτικοί πρέπει να εκπέμπουμε μια αυτοπεποίθηση συνυφασμένη με την ήρεμη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας! Δεν χρειάζεται ο συνεχής καταγγελτικός λόγος που, δυστυχώς, εκπέμπει μιζέρια και απόγνωση!

   * Τέως Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου και γονιός




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1279