Η τεχνολογική επανάσταση έχει ήδη ξεκινήσει και η εκπαίδευση τρέχει να προλάβει


 ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΠΕΤΡΟΥ*

Ζούμε στο  2020, μια νέα εποχή, μια εποχή καινοτομίας και ανάπτυξης. Πολλά έχουν αλλάξει στον τομέα της εκπαίδευσης  και βελτιωθεί κατά τη διάρκεια των ετών, αλλά μια πτυχή παρέμεινε η ίδια. Αν κοιτάξετε πίσω, όταν οι παππούδες μας φοιτούσαν στο σχολείο και το συγκρίνατε με τα παιδιά μας που πηγαίνουν τώρα στο σχολείο, δεν άλλαξαν πολλά στη διαχείρηση της τάξης, εκτός από την αντικατάσταση πινάκων κιμωλίας με λευκούς πίνακες. Ναι, τo εκπαιδευτικό μας  σύστημα έχει βελτιωθεί και διαφοροποιηθεί με την πάροδο του χρόνου, αλλά δεν έχει ένα σημαντικό στοιχείο, την καινοτομία. Η τεχνολογία είναι ο δρόμος προς τα εμπρός. Παρέχει ευκαιρίες για να κάνει το μάθημα πιο διασκεδαστικό και ευχάριστο όσον αφορά τη διδασκαλία του μαθήματος με νέους τρόπους.

Λόγοι για την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην τάξη.

1)   Ενεργή συμμετοχή:

 Μπορούμε να αυξήσουμε την ενεργή συμμετοχή των μαθητών  μέσω διαδικτυακών κουίζ ή διαδικτυακών δημοσκοπήσεων. Οι μαθητές είναι αχώριστοι με τα τηλέφωνά τους, οπότε γιατί να μην τους ζητήσουμε να τα χρησιμοποιήσουν στην τάξη; Μπορούν να συνδεθούν στο διαδίκτυο και να ψηφίσουν για διάφορα  θέματα, να παίξουν μεταξύ τους με διαδικτυακά κουίζ και να αποθηκεύσουν και να μοιραστούν διαφορετικές ιδέες. Όλα αυτά σε ένα  εικονικό  περιβάλλον.

2)  Aνταποκρίνεται στις ανάγκες των μαθητών:

 Κάθε μαθητής είναι μοναδικός και κανείς δεν μαθαίνει με τον ίδιο τρόπο, γι 'αυτό είναι απαραίτητες οι διαφορετικές προσεγγίσεις για τους μαθητές. Οι εκπαιδευτικοί έχουν έναν αγχωτικό ρόλο για να καλύψουν την εκπαιδευτική ύλη και μερικές φορές «απαιτείται»  να επιταχύνουν το ρυθμό της διδασκαλίας τους. Αυτή η αλλαγή του ρυθμού μπορεί να έχει κρίσιμο αντίκτυπο, οπότε απαιτείται προσαρμόσιμος ρυθμός και τρόπος μελέτης προσαρμοσμένος στις προσωπικές ικανότητες των μαθητών. Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τους αδύνατους μαθητές και μαθητές με ειδικές ικανότητες να αφομοιώσουν τη γνώση με τους δικούς τους χρόνους, να αναθεωρήσουν δύσκολες έννοιες και να τους βοηθήσει στην επανάληψη μιας επερχόμενης αξιολόγησης. Σε μια έρευνα 1.400 εκπαιδευτικών, η πλειοψηφία πιστεύει  ότι οι τάξεις του μέλλοντος θα επικεντρώνονται στις ανάγκες κάθε παιδιού (Jones, 2020).

3) Προετοιμάζει τους μαθητές για τον πραγματικό κόσμο:

 Νέες ευκαιρίες και τρόποι ενσωμάτωσης της τεχνολογίας στη μαθησιακή διαδικασία δημιουργούνται καθημερινά. Ωστόσο, οι σχέσεις της δια βίου μάθησης με τον ταχύτατα μεταβαλλόμενο κόσμο των πληροφοριών και των εκπαιδευτικών τεχνολογιών και με διάφορες αντιλήψεις αλληλεπίδρασης που είναι κεντρικές σε αυτές τις τεχνολογίες, έχουν εξεταστεί πολύ λίγο (Friesen, N. & Anderson, T., 2004) . Η εκπαίδευση των μαθητών πως να χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να μάθουν, να ερευνήσουν, να συνεργαστούν και να λύσουν προβλήματα από μικρή ηλικία θα τους προετοιμάσουν για τη μελλοντική τους σταδιοδρομία

Ως εκπαιδευτικοί  η ενσωμάτωση της τεχνολογίας στο πρόγραμμα σπουδών είναι το κλειδί. Η τεχνολογική επανάσταση έχει ήδη ξεκινήσει και η εκπαίδευση πρέπει να προσαρμοστεί. Από την άλλη πλευρά, οι παραδοσιακές διαδικασίες διδασκαλίας, όπως διαλέξεις, γραπτές εργασίες και αναλογικές δοκιμές, δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν. Όταν η τεχνολογία συνδυάζεται αποτελεσματικά με τις μεθόδους που χρησιμοποιούμε  μπορεί να αποτελέσει ένα σπουδαίο εργαλείο για να εκτοξεύσει την απόδοση των μαθητών μας.
*Λέκτορας Aθλητικών – Wolverhampton College

Reference:

Jones, K., 2020. How Technology Is Shaping The Future Of Education. [online] Visual Capitalist. Available at: <https://www.visualcapitalist.com/how-technology-is-shaping-the-future-of-education/> [Accessed 1 July 2020].

Friesen, N. & Anderson, T. (2004). Interaction for lifelong learning. British Journal of Educational Technology, 35(6), 679-687.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1454