Απλά βήματα για σωστη επικοινωνία με τα παιδιά


ΤΗΣ ΡΙΤΣΑΣ ΜΙΧΑΗΛ*

   Η σχέση γονέα παιδιού είναι μια απο τις πιο αποδοτικές και ευχάριστες εμπειρίες, ταυτόχρονα όμως μπορεί να είναι δύσκολη και περίπλοκη. Κανένας γονιός δεν έχει εκπαιδευτεί για το πως να είναι σωστός γονέας, αλλά και τι χρειάζεται για την ανάπτυξη υγειών προσωπικοτήτων.

   Η μορφή επικοινωνίας που έχουμε με τα παιδιά μας μπορεί να στείλει μυνήματα σεβασμού, κατανόησης και τρυφερότητας. Μπορεί όμως να φέρει και τα αντίθετα μηνύματα. Η γλώσσα του σώματος μας, οι λέξεις, ο τόνος της φωνής μας, η έκφραση του προσώπου μας ασκούν δυναμική επιρροή στη ζωή ενος παιδιού.

   Τρείς βασικοί τρόποι για σωστή επικοινωνία και σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά  είναι η ενεργητική ακρόαση, η ενθάρυνση των παιδίων και η επιβράβευση με χρήση θετικής περιγραφικής γλώσσας.

   Ενεργητική ακρόαση είναι ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο στην ανθρώπινη επικονωνία, όχι μόνο με τα παιδιά αλλά γενικά. Για να αναπτύξετε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας χρειάζεται να θυμάστε οτι το παιδί θέλει απλά να το ακούτε,  να το αντιμετωπίζετε με σοβαρότητα, να το αγαπάτε και να το δέχεστε χωρίς όρους. Πρέπει να αφιερώνουμε χρόνο σε αυτό που μας λένε και να μην «προσποιούμαστε» ότι το ακούμε, ούτε να έχουμε  έτοιμη την απάντηση επειδή «ως μεγαλύτεροι ξέρουμε τα πάντα». Είναι σημαντικό η επικοινωνία να είναι στο ίδιο επίπεδο, να βεβαιωνόμαστε οτι έχουμε κατανοήσει αυτο που μας λένε και οτι και εκείνα έχουν κατανοήσει τον δικό μας λόγο. Αν δεν υπάρχει ενεργητική ακρόαση στα θέλω των παιδιών τότε πιθανόν να βρούν άλλους τρόπους να τραβήξουν την προσοχή μας, όπως αντικοινωνική συμπεριφορά, ζήλεια, επιθετικότητα κ.λ.π.

      Ενθάρρυνση.  Ενθαρρύνετε τα παιδιά να αναπτύσσουν τη σκέψη τους, να μιλάνε για το σχολείο, τους φίλους, τα συναισθήματα, τα παράπονα τους χωρίς περιστολές και φόβους επιπτώσεων. Αφήνετε τα παιδιά να ολοκληρώνουν οτι θέλουν να πούν. Επιπλέον, μπορείτε να ενθαρρύνετε το παιδί να βρίσκει τις δικές του λύσεις στα προβλήματα του, στηρίζοντας την προσπάθεια του αν χρειαστεί. Δείξτε στα παιδιά σας εμπιστοσύνη μέσα απο την ανάληψη πρωτοβουλιών και δώστε τους χώρο και χρόνο να αποδείξουν τι θέλουν να πετύχουν. Καλό θα ήταν στην επικοινωνία μας με τα παιδιά να χρησιμοποιούμε παροτρύνσεις και όχι προστακτικες αρνήσεις π.χ «σε παρακαλώ κλείσε απαλά την πόρτα» αντί για την φράση «μην χτυπάς την πόρτα».

   Επιβράβευση. Επιβραβεύστε τα παιδιά σας και αναγνωρίστε ο,τι πετυχαίνουν δίνοντας μεγάλη αξία στην προσπάθεια και όχι απαραίτητα στο αποτέλεσμα. Ακόμα και στην αποτυχία βρείτε κάτι θετικό και δώστε τους κίνητρο να είναι ακόμα καλύτεροι την επόμενη φορά, αποφεύγοντας όμως τους διφορούμενους επαίνους όπως «το έκανες καλά, αλλά....».

    Η σωστή επικοινωνία ενηλίκων με τα παιδιά αποτελεί πρότυπο για τα παιδιά στο μέλλον, πως να επικοινωνούν με τους άλλους, να επιλύουν προβλήματα, να είναι σίγουροι για τον εαυτό τους και να ακούν με κατανόηση και ευαισθησία.

*Παιδαγωγός BSc, M.Ed

Προσωπική Σύμβουλος (LifeandKidsCoach)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1659