Η έλλειψη Παιδείας και Πολιτισμού αιτίες της σημερινής ανηθικότητας και διαφθοράς


ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΠΑΡPΗ*

Έμελλε λοιπόν να το ζήσουμε κι αυτό!  Την ώρα που Τούρκικα πλοία σεργιανίζουν και τρυπούν τις θάλασσες μας χωρίς να μας ρωτούν, την ώρα που βιάζουν την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ενώ οι πρόσφυγες με κατακερματισμένη την ψυχή διαμαρτύρονται επί των ερειπίων, οι αξιωματούχοι τους κράτους μας είχαν και έχουν άλλες έγνοιες.  Ελάχιστα χιλιόμετρα από την Αμμόχωστο συμμετέχοντες σε ακριβό δείπνο με το κρασί στο χέρι, καθοδηγούν και διαβεβαιώνουν υποτιθέμενους μελλοντικούς επενδυτές στην ουσία απατεώνες και εγκληματίες, ότι θα κάνουν το παν επιτρεπτόν και μη, ηθικό και ανήθικο επιτρεπτόν και μη, για να τους εξυπηρετήσουν και γρήγορα να τους παραχωρήσουν υπηκοότητα, να τους δώσουν διαβατήρια, να τους πουλήσουν πατρίδα.

Να μην έχουν καμιά έγνοια, τους καθησυχάζουν καθώς ελέγχουν τα πάντα, ξέρουν κόσμο, επηρεάζουν καταστάσεις, έχουν εξουσία.  Αυτά υπόσχονταν ανερυθρίαστα εκλελεγμένοι άρχοντες, πολιτειακοί αξιωματούχοι μας, πίνοντας το κρασί τους, κλείνοντας πονηρά το μάτι και ψιθυρίζοντας με περηφάνεια ότι « This is Cyprus» όπου όλα γίνονται, όλα πουλιούνται.

Αυτά ζήσαμε κυρίες και κύριοι και δεν ήταν έκπληξη ούτε κεραυνός εν αιθρία.  Ίσως ήταν συνεπακόλουθο και αναμενόμενο μιας σήψης, μιας μακροχρόνιας ηθικής κατάπτωσης που μας έδωσε και τεράστια άλλα σημάδια και καταστροφικά αποτελέσματα.  Εδώ και χρόνια βιώνουμε τις συνέπειες της ανηθικότητας και διαφθοράς ιδιαίτερα αξιωματούχων, αρχόντων.  Μια κοινωνία χωρίς αρχές και αξίες με υπέρτατο στόχο το κέρδος με κάθε τρόπο, χωρίς ηθική, χωρίς Παιδεία και Πολιτισμό.  Ας μη διερωτόμαστε πώς φθάσαμε ως εδώ, πως απομακρυνθήκαμε τόσο από παραδοσιακές αξίες και συμπεριφορές που μας χαρακτήριζαν.

Συνειδητοποιούμε τώρα πια ότι οι γενιές των σωστών και ατόφιων Κυπρίων έχουν πεθάνει ή πεθαίνουν τώρα.  Χάθηκαν μαζί με την τιμιότητα και την ανθρωπιά, μαζί με την βράκα και την παραδοσιακή τους ενδυμασία.

Οι τίμιοι Κύπριοι, οι πρόγονοί μας, δεν μηχανεύονταν απάτες, δεν ονειρεύονταν καταθέσεις, μακρινά ταξίδια, πύργους και Σεϋχέλλες.  Τους αρκούσε μια ταπεινή και αξιοπρεπής ζωή στα στενά όρια τους, τους αρκούσε να θρέψουν, να αναγιώσουν, να σπουδάσουν να παντρέψουν τα παιδιά τους και ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους. Δεν είχαν ανάγκη από μίζες και μαύρο χρήμα. Το καλό όνομα προσδοκούσαν, ένα μέτωπο καθαρό και ν΄αξιωθούν να τους πούνε προκομμένους, τίμιους και «αδδρώπους».

Δεν πουλούσαν πατρίδες μέσω διαβατηρίων. Μοχθούσαν για τη φτωχή πατρίδα και με περηφάνεια έστελλαν τα παιδιά τους να θυσιαστούν για την πατρίδα. Δε μηχανεύονταν τρόπους να τους απαλλάξουν από τη στρατιωτική θητεία επινοώντας ψυχολογικά προβλήματα.

Χάθηκαν όμως όλα αυτά σήμερα. Εκλέγουμε ηγέτες και αντιπροσώπους χωρίς κριτήρια επάρκειας και εντιμότητας, έτοιμοι να το εξαργυρώσουμε με εξυπηρετήσεις και ρουσφέτια.

Από παππού μέχρι εγγονό προσκυνάμε και «γλύφουμε» προσδοκώντας να μας περιλάβουν στον κατάλογο των «ημετέρων» για να μας εξυπηρετήσουν και να μας επιλέξουν κοροϊδεύοντας όλους τους άλλους, αφού θα το διαφημίζουν ότι επιλέγουν τους άριστους των αρίστων. Όλοι λοιπόν ευχαριστημένοι σ΄ένα συνεχές πάρε-δώσε μέσα από τις πελατειακές σχέσεις, καλύπτοντας ο ένας τις αμαρτίες των άλλων.

Τεράστια και καθοριστική η ευθύνη των κομμάτων που αιχμαλωτίζουν την χωρίς Παιδεία και Πολιτισμό πλειοψηφία του Κυπριακού λαού. Κάνοντας όλοι το άσπρο μαύρο τυφλώνουν τον κόσμο που χωρίς κρίση τους ακολουθεί ελπίζοντας ότι θα τους ανταμείψει για τη δουλοπρέπεια τους.

Καταστροφική είναι στην Κύπρο η επίδραση των κομμάτων κι ας λέμε για τους αφελείς ότι είναι το κύτταρο της Δημοκρατίας. Με ανεπαρκείς και αβέβαιης ηθικής ηγέτες, ευάλωτους στη διαφθορά πορευόμαστε στον αυτόματο πιλότο χάνοντας τη μια πατρίδα μετά την άλλη πουλώντας και ότι απέμεινε.

Χωρίς ηγέτες, χωρίς ηθική, χωρίς Παιδεία και Πολιτισμό είμαστε στην πρώτη θέση σε απάτες και διαφθορά και στην τελευταία σε επιτυχίες, εκπαιδευτικές κατακτήσεις και διεθνείς διαγωνισμούς.

Απογοητευμένη η μειοψηφία των περήφανων, αξιοπρεπών, προσοντούχων και έντιμων Κυπρίων μένουν στο περιθώριο, δεν συμμετέχουν και αποστασιοποιούνται για να μη λερωθούν.

Ποιος μπορεί να τους αδικήσει ή να τους κατακρίνει; Είναι πράξη αυτοάμυνας, αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού.

Πως αλήθεια φτάσαμε ως εδώ; Να πηγαίνουμε στο εξωτερικό και να παρακαλούμε να μη μας ρωτήσουν από ποια χώρα καταγόμαστε, καθώς ντρεπόμαστε να το ομολογήσουμε.

Ήταν όμως τόσο περήφανοι οι Βασίλης Μχαηλίδης, Δημήτρης Λιπέρτης, Θεοδόσης Πιερίδης, Κώστας Μόντης, Αδαμάντιος Διαμαντής, Μιχαήλ Κάσιαλος, Θεόδουλος Καλλίνικος, Κυριάκος Χατζηιωάννου, ο Παύλος Λιασίδης, ο Τεύκρος Ανθίας και τόσοι άλλοι.

Με περηφάνεια ζουν και δημιουργούν «ωραίοι» Κύπριοι όπως ο Νίκος Χαραλάμπους η Δέσποινα Μπεμπεδέλη, η Χαρίτα Μάντολες, ο Χαμπής ο Χαράκτης, ο Μιχάλης ο Πασιαρδής, ο Βλαδίμηρος ο Καυκαρίδης, ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης, ο Μιχάλης ο Ττερλικκάς η Ρήνα η Κατσελλή, ο Λεύκιος Ζαφειρίου, η Μόνα Σαββίδου-Θεοδούλου, η Μαρία Κοκαράκη και τόσοι άλλοι.

Περήφανοι γ΄αυτή την μικρή πατρίδα έπεσαν για τη λευτεριά της λεβέντες όπως ο Γρηγόρης Αυξεντίου, ο Κυριάκος Μάτσης, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ο Τάσος Μάρκου, ο Τάσος Ισαάκ, ο Σολωμός και τόσοι άλλοι.

Για μας αυτή είναι η Κύπρος και το λέμε με περηφάνεια στα Ελληνικά αποφεύγοντας το εμετικό κι εξευτελιστικό εκείνο “This is Cyprus” ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με κρασί και πονηρό κλείσιμο του ματιού.

Τι έγινε αυτή η παράδοσή μας; Πως καταντήσαμε έτσι;

Κανείς σήμερα δεν εκτιμά τους αγωνιστές, τους ανθρώπους του Πολιτισμού και της Τέχνης. Πρόσφατα με την Πανδημία τους δώσαμε (η Πολιτεία) 900 ευρώ για να περάσουν 3 ολόκληρους μήνες και τους αφήσαμε νηστικούς.

Ποιος νοιάζετε σήμερα για τους ανθρώπους της Παιδείας, του Πολιτισμού του Θεάτρου της Ποίησης, των Τεχνών;

Που είναι η Εκπαίδευση; Τα Σχολεία μας ιδρύματα παροχής γνώσεων, προθάλαμοι Παν/μίων. Ετοιμάζουμε πολίτες χωρίς αρχές, χωρίς ηθική, φτάνει μόνο να έχουν γνώσεις. Λείπει η διαπαιδαγώγηση η δημιουργία του σωστού, ενάρετου και «αγαθού» πολίτη. Εδώ και δεκαετίες πρώτιστος στόχος κάθε Σχολικής Χρονιάς η ανάπτυξη της Επιχειρηματικότητας. Ορίστε τώρα τα αποτελέσματα. Από την Ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας είχαμε πάντα Υπουργούς διαχείρισης της Σχολικής Εκπαίδευσης, ποτέ και κανένας δεν υπήρξε «και πολιτισμού». Πώς περιμένουμε να τα σκεφτεί όλα αυτά;

Δέστε τι προβάλλουν τα ΜΜΕ και θα καταλάβετε ποια πρότυπα προβάλλουν στους νέους ποιες αρχές και αξίες υπηρετούν. Ερευνήστε αν υπάρχουν εκπομπές που προβάλλουν τον πολιτισμό και τις πανανθρώπινες αξίες. Υπάρχουν σοβαρές εκπομπές; Ελάχιστες οι εξαιρέσεις.

Υπερτερούν οι ανοησίες, οι αθλιότητες, οι ανηθικότητες, οι προστυχιές, τα τηλεσκουπίδια.

Δέστε τι προβάλουν τα κανάλια μας και θα καταλάβετε τι προτείνουν στους νέους μας να κυνηγήσουν στη ζωή τους. Υπέρτερη αξία η λάμψη και η γοητεία που καλύπτει την απουσία εσωτερικού περιεχομένου. Πως θα ντυθούν οι κοπέλες, ποια ρούχα πρέπει να αφαιρέσουν, τι πρέπει να δείξουν για να γίνουν ελκυστικές, ποιες οι τεχνικές για την «ανόρθωση» του στήθους, το σφίξιμο του κώ..ου, την ενίσχυση των χειλιών.

Ανόητοι διαγωνισμοί, χαμηλού επιπέδου συζητήσεις και τηλεπαιχνίδια.

Υπάρχουν εκπομπές που παραδίδουν μαθήματα πως ο κάθε bachelor θα «πηδήξει» τις κοπέλες ή πως οι κοπέλες θα τον «πηδήξουν». Αυτός είναι ο υπέρτατος στόχος.

Τι περιμένουμε λοιπόν από ένα λαό που κατακουρασμένος από τη δουλειά ή τις δουλειές που κάνει για να τα βγάλει πέρα, αποσβολωμένος παρακολουθεί από τον καναπέ του όλες αυτές τις ανοησίες, αγωνιώντας την ίδια ώρα για τον ασταμάτητο κορονοϊό που εισβάλλει, απειλεί τη ζωή μας και περιορίζει τη σκέψη για κάτι σημαντικότερο.

Παρόλα αυτά υπάρχει ελπίδα, φτάνει να κοιτάξουμε μπροστά αναλαμβάνοντας ο καθένας τις προσωπικές του ευθύνες, κάνοντας το καθήκον του, καλλιεργώντας τον εσωτερικό του κόσμο, αναπτύσσοντας τον πολιτισμό του, διατηρώντας την ηθική του και κάνοντας τις σωστές του επιλογές την ώρα που πρέπει.

*Φιλόλογος

Επίτιμος Πρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων

  Δ/ντών Μέσης Εκπαίδευσης 




Comments (1)

  1. Αστερω Χατζησαββα:
    Oct 24, 2020 at 06:30 PM

    Εξωφρενικό είναι ακόμα που ενώ έγινε με το χειρότερο τρόπο ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ έρχεται η πολιτεία και οι θεσμοί να ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΟΥΝ όσους καταχράστηκαν ΚΑΘΕ ΙΕΡΟ ΚΑΙ ΟΣΙΟ :( αμαύρωση ονόματος δημοκρατίας, αμοιβή-προμήθεια για δικό τους όφελος, σπατάλη δημοσίου χρήματος . ξεπούλημα πατρίδας σε κάθε καρυδιάς καρύδι κτλ)
    Πώς επιβραβεύει το κράτος ? Με εφάπαξ υπέρογκο 285 χιλ. ευρώ (185 παλιά +100 τώρα) , σύνταξη 5000 ευρώ, λιμουζίνες και δωρεάν καύσιμα αυτών , μισθό 3000 ευρώ για γραμματέα( αλήθεια ποιά γραμματέας αμοίβεται τόσο .) ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΙ... ΚΑΤΟΧΟΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΩΝ, ΜΕ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΚΤΛ ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ, ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ .
    Για όσους δεν γνωρίζουν είναι ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ με καθαρότατο Ποινικό μητρώο που θα αφυπηρετήσουν ΧΩΡΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ αν και θα δουλέψουν στο δημόσιο δεκαετίες!
    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ? ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ? ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΣΤΑΘΕΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ?


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










3081