Πως διαχειριζόμαστε τον φόβο στην Πανδημία


ΤΗΣ ΡΙΤΣΑΣ ΜΙΧΑΗΛ*

Ακούμε σήμερα ολόκληρο τον πλανήτη να μιλά για μια πανδημία, όπου στο άκουσμα και μόνο της λέξης πάρα πολλοί άνθρωποι κατακλύζονται απο αρνητικά συναισθήματα όπως  φόβο, ανυσηχία,άγχος, αβεβαιότητα κ.λ.π. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να κυριαρχεί ο φόβος και η αγωνία και θα ήταν ψέμα κάποιος να λέει οτι δεν ανησυχεί καθόλου για την κατάσταση. Το θέμα είναι πως μπορούμε να διαχειριστούμε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα και να έχουμε στην ζωή μας περισσότερη ηρεμία και λιγότερο άγχος.

  Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τον φόβο μας είναι να αναγνωρίσουμε την πραγματική κατάσταση. Οτιδήποτε πιστέυει ο καθένας για την πανδημία, είτε οτι είναι μια απλή γρίπη, είτε κάτι πιο σοβαρό, είτε γίνεται για πολιτικο-οικονομικούς σκοπούς ή για παγκοσμιοποίηση(όπως κάποιες φορές ακούγετε),  δεν παύει απο το να είναι μια πραγματική, δύσκολη, περίεργη κατάσταση που όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με μέτρα και περιορισμούς. Η αλήθεια είναι οτι η κατάσταση υπάρχει και είναι δύσκολη και οτι εμείς δεν μπορούμε να την ελέξουμε ή να την εξαφανήσουμε (αν μπορούσαμε θα το είχαμε κάνει). Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους ανθρώπους και την ροή της πανδημίας. Αυτό που εμείς μπορούμε να αλλάξουμε είναι το πως εμείς αντιμετωπίζουμε την κατάσταση, που εμείς επικεντρώνουμε τις σκέψεις μας. Η κύρια πηγή της αγωνίας μας είναι οι ίδιες  οι σκέψεις μας, όχι η πανδημία, το οτι δεν μπορούμε να αλλάξουμε την ροή της δεν σημαίνει οτι γινόμαστε απόλυτα θύματα της.

   Για να έχουμε ηρεμία λοιπόν, εστιάζουμε σε οτι εμείς μπορούμε να ελέξουμε και όχι σε αυτά που δεν μπορούμε. Αν συνειδητοποιήσουμε για παράδειγμα οτι οι ειδήσεις μας προκαλούν άγχος και φόβο, τότε απενεργοποιούμε την τηλεόραση. Επιλέγουμε συνειδητά να μην βλέπουμε ειδήσεις, δεν είναι υποχρεωτικό. Μπορούμε να επιλέξουμε μια κωμική σειρά που να μας προκαλεί ευφορία και γέλοιο. Παρατηρήστε συνειδητά τι είναι αυτό που σας ηρεμεί και σας γαληνεύει τις σκέψεις, τις επιλογές που κάνετε, τους ανθρώπους, τις δραστηριότητες και καλλιεργήστε την τάση αυτή. Άλλο παράδειγμα είναι μια βόλτα στη φύση και σχολαστηκά να παρατηρήσουμε και να επικεντρωθούμε στην ομορφιά γύρω μας. Επικοινωνούμε ουσιαστικά με αγαπημένα πρόσωπα, ή πιο απλά απολαμβάνουμε ένα καφέ, ζώντας όμως στην στιγμή με όλες μας τις αισθήσεις (στο άρωμα, χρώμα, γεύση του καφέ), χωρίς να αφήνουμε το μυαλό μας να ταξιδεύει σε ακόμα πιο καταστροφικά σενάρια απο αυτά που ήδη υπάρχουν. Άλλες πηγές ηρεμίας και ευχαρίστησης για πολλούς   είναι η κηπουρική, μαγειρική, βιβλία, προσευχή κ.λ.π.

   Επίσης, μια άλλη τεχνική που χρησιμοποιούμε στο Coaching είναι η αναδρομή σε θετικές στιγμές της ζωή σας ή και δύσκολες στιγμές. Σκεφτείτε κάποιες δύσκολες στιγμές στο παρελθόν και πώς τις αντιμετωπίσατε και τις ξεπεράσατε τότε. Όταν αισθάνεστε συνδεδεμένοι με τις δυνατότητες που έχετε τότε ενισχύετε την αυτοπεποίθηση σας.

Τέλος, όλοι οι άνθρωποι είμαστε φτιαγμένοι με αποθέματα ψυχικής αντοχής. Όλοι έχουμε μια εσωτερική δύναμη που οσο την εντοπίζουμε τόσο προχωρούμε με επιτυχία. Απο εκατομύρια χρόνια πριν ο κόσμος χαρακτηρίζεται απο μεταβλητότητα και αβεβαιότητα, έχουν γίνει πολέμοι, ανατραχή, λιμός ή λοιμοί στον πλανήτη, οι ανθρώποι όμως συνεχίζουν την πορεία τους  στον χρόνο. Δεν είναι σήμερα η πρώτη φορά ή η εξαίρεση. Ας αναγνωρίσουμε λοιπόν την εσωτερική μας δύναμη που θα μειώσει τον φόβο και θα φέρει γαλήνη στην ζωή μας.

*Παιδαγωγός BSc, M.Ed

Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης

(LifeandKidsCoach)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1467