ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ**
Η εξάπλωση παγκοσμίως της νόσου COVID-19, κινητοποίησε ερευνητές για να βρουν έναν τρόπο διαχείρισης του ιού και των συνεπειών του (Fortier, 2020). Έτσι, ερευνητές από το Μόντρεαλ δημιούργησαν μια παγκόσμια διαδικτυακή έρευνα η οποία διεξάγεται για έξι μήνες (Lejtenyi, 2020). Εξετάζει τις παγκόσμιες στάσεις των χωρών και των πολιτών τους για τη νόσο COVID-19. Επίσης διερευνά εάν τα μέτρα από τις κυβερνήσεις μπορούν να επηρεάσουν την ευαισθητοποίηση και τη συμπεριφορά των ανθρώπων απέναντι στην ασθένεια. Οι βασικοί ερευνητές της μελέτης είναι: ο Simon Bacon, ο οποίος είναι καθηγητής υγείας, κινησιολογίας και εφαρμοσμένης φυσιολογίας στη Σχολή Τεχνών και Επιστημών και η Kim Lavoie, καθηγήτρια ψυχολογίας στο UQAM (Lejtenyi, 2020).
Ο Bacon (2020) εξήγησε πως όσο περισσότεροι συμμετέχοντες ακολουθούν τις κυβερνητικές οδηγίες, μειώνουν την εξάπλωση του ιού. Παρ 'όλα αυτά, η κόπωση είναι μια σημαντική αρνητική συνέπεια της κοινωνικής απόστασης, της εξ αποστάσεως εργασίας και της χρήσης μάσκας αφού αυτά ισχύουν για περίπου μισό χρόνο. Οι συμμετέχοντες συνήθως ακολουθούν τα κυβερνητικά μέτρα που είναι λιγότερο αυστηρά. Επιπλέον, υπάρχει ένα 12-25% των ερωτηθέντων που δεν απομονώνονται ακόμη και όταν υπάρχει μεγάλη περίπτωση να συναντήθηκαν με άτομο που μπορεί να έχει τη νόσο COVID-19.
Ένας σημαντικός συντελεστής της τήρησης των μέτρων είναι οι διαφορές μεταξύ των ανησυχιών των ανθρώπων, για παράδειγμα σχετικά με οικονομικές, κοινωνικές και υγειονομικές πτυχές. Επομένως, είναι σημαντικό οι προσπάθειες που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση σχετικά με την τήρηση των μέτρων, να προσαρμοστούν ανάλογα με την ομάδα στην οποία έχουν σχεδιαστεί να απευθύνονται (Lejtenyi, 2020).
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για την τήρηση των μέτρων είναι ο τύπος των μηνυμάτων. Συγκεκριμένα, τα μηνύματα που εστιάζουν στις αρνητικές συνέπειες της παράβλεψης των μέτρων για την υγεία, όπως για παράδειγμα ένας θάνατος ηλικιωμένου ατόμου. Είναι λιγότερο αποτελεσματικά από αυτά που δίνουν έμφαση στα θετικά αποτελέσματα (Lejtenyi, 2020). Για παράδειγμα, «ακολουθώντας τα μέτρα, θα βοηθήσουμε τους άλλους να παραμείνουν ασφαλείς» (Lejtenyi, 2020).
Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου διαρκεί 20 λεπτά και είναι διαθέσιμη σε σχεδόν 40 γλώσσες για να αποδώσει διαφορετικές απόψεις που θα οδηγήσουν σε μια σαφέστερη κατανόηση των παγκόσμιων στάσεων απέναντι στην πανδημία (Lejtenyi, 2020). Επιπλέον, σχεδόν 70.000 άτομα από 143 χώρες έχουν ήδη συμμετάσχει. Η έκτη έκδοση είναι τώρα διαθέσιμη στον ιστότοπο του MBMC. Η μεγαλύτερη συμμετοχή σε αυτή τη μελέτη, θα βοηθήσει στην κατανόηση της σχέσης μεταξύ της συμπεριφοράς και της τήρησης των μέτρων. Επομένως, αυτό θα μπορούσε να αυξήσει την ικανότητα των κυβερνήσεων να προσαρμόσουν τα μέτρα σύμφωνα με τη συμπεριφορά υγείας των ατόμων για να βελτιώσουν την τήρηση των μέτρων.
Πρόσκληση συμμετοχής:
Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη μελέτη iCARE μπορείτε να συμμετάσχετε στην έρευνα, ακολουθώντας τον σύνδεσμο του Κέντρου Ιατρικής Συμπεριφοράς του Μόντρεαλ (Montreal Behavioural Medicine Centre’s website).
Βιβλιογραφία:
https://www.concordia.ca/news/stories/2020/09/15/global-covid-19-study-finds-a-strong-link-between-health-messaging-and-behaviour.html
Ερευνητικοί Συνεργάτες Κύπρου
*Πανεπιστήμιο Κύπρου
**Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου