Τα νέα περιοριστικά μέτρα και η Εκπαίδευση Ενηλίκων


TΟΥ ΗΛΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ*

Το ΥΠΠΑΝ έχει ανακοινώσει ότι από την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου μέχρι τη διακοπή των μαθημάτων για τις αργίες των Χριστουγέννων τα Λύκεια και οι Τεχνικές σχολές θα συνεχίσουν τα μαθήματα με τηλεκπαίδευση ενώ σε άλλη ανακοίνωση διευκρινίζει ότι από τη Δευτέρα 14/12 αναστέλλεται η λειτουργία όλων των εγκεκριμένων Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Κέντρων , όλων των βαθμίδων (Δημοτικής, Μέσης εκπαίδευσης και για ενήλικες)

Με βάση τα πιο πάνω έχουν διακοπεί και τα Βραδινά Μαθήματα Τεχνικών Σχολών για ενήλικες. Εδώ φαίνεται μια δυσμενής διάκριση απέναντι των σπουδαστών των Βραδινών Μαθημάτων που θα έπρεπε να είχαν την δυνατότητα  να συνεχίσουν τα μαθήματα τους με τηλεκπαίδευση. Σκοπός των Βραδινών Προγραμμάτων των Τεχνικών Σχολών είναι να καταρτίσουν άτομα στα τεχνικά επαγγέλματα. Αυτά είτε είναι άτομα τα οποία ήδη εξασκούν το επάγγελμα και θέλουν να αποκτήσουν μια πιο επαγγελματική κατάρτιση, είτε είναι απόφοιτοι Μέσης Εκπαίδευσης  που επιθυμούν να αποκτήσουν ένα επαγγελματικό προσόν. Συχνά υπάρχουν και απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που αντιλαμβάνονται ότι το πτυχίο τους σε ένα θεωρητικό τομέα τους έχει περιορίσει στην ανεργία και θέλουν να αποκτήσουν ένα επαγγελματικό προσόν για να μπορούν να επιβιώσουν.

Οι πλείστοι  ως ενήλικες, έχουν οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις τις οποίες έχουν διευθετήσει έτσι ώστε να μπορούν να έχουν τον χρόνο να παρακολουθούν τα μαθήματα. Έχουν επίσης πληρώσει δίδακτρα για αυτά τα μαθήματα.

Το θέμα που θέλω να θίξω είναι ότι με αυτό τον περιορισμό η πολιτεία υποτιμά τα τεχνικά επαγγέλματα: Υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ψυκτικούς, οικοδόμους, ξυλουργούς κ.α.  Για χρόνια τώρα η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού  προσπαθεί να καθιερώσει τον θεσμό των επαγγελματικών προσόντων. Αν το κράτος το ίδιο δυσκολεύει όσους επιθυμούν να αποκτήσουν τις αναγκαίες γνώσεις για να αποκτήσουν ένα επαγγελματικό προσόν  τότε δεν μπορούμε να ελπίζουμε στην δημιουργία προσοντούχου εργατικού δυναμικού σε όλες τις βαθμίδες και σε όλους του κλάδους της βιομηχανίας μας.

Αν μια από τις δικαιολογίες για τη μη διεξαγωγή των τεχνικών μαθημάτων διαδικτυακά, είναι ότι αυτά είναι εργαστηριακά, όπως συγκολλήσεις, ξυλουργικά, υδραυλικά, οικοδομές, σημειώνω ότι όλοι αυτοί οι κλάδοι περιέχουν και θεωρητικά μαθήματα όπως ποιότητα υλικών, περιβαλλοντικά θέματα, μετρήσεις ποσοτήτων, ασφάλεια και υγεία. Αυτά θα μπορούσαν να διδαχθούν διαδικτυακά μέχρι την επανέναρξη των μαθημάτων με φυσική παρουσία.

Είναι φυσικά και η αδικία σε βάρος των εκπαιδευτών που οι πλείστοι είναι επαγγελματίες από τη βιομηχανία που απέρριψαν άλλες προσφορές εργασίας αναλαμβάνοντας τη διδασκαλία στα Βραδινά ως  μέρος του εισοδήματός τους και που τώρα διακόπτεται.

*Eur Ing, ΒΑ(Hons),BSc(Hons),CEng, MIMechE, MCIBSE, μέλος ΕΤΕΚ

Μηχανολόγος Μηχανικός




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1088