Eπένδυση στη γνώση και την ποιότητα


ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Κ.Χ. ΣΙΑΜΑΡΟΥ*

Η επένδυση στη γνώση αναγνωρίζεται ως ένας αξιόπιστος δρόμος για την πρόοδο της κοινωνίας, ώστε η σύγχρονη παραγωγική βάση να μπορέσει να διατηρήσει ένα ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο και να δημιουργήσει προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης μέσα στις υπάρχουσες συνθήκες κρίσης. Η ενδυνάμωση της σύνδεσης ανάμεσα στην ανώτερη εκπαιδευτική μάθηση, την έρευνα, την καινοτομία και την αγορά εργασίας, με την εισαγωγή προγραμμάτων τεχνικής κατεύθυνσης, μπορεί και πρέπει να συμβάλλει τα μέγιστα στην ώθηση της αναπτυξιακής διαδικασίας μέσα από ένα ποιοτικό σύστημα.

Η εναρμόνιση και ο καλύτερος συντονισμός των συναφών δράσεων, με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων προγραμμάτων, προγραμμάτων σύνδεσης της έρευνας και εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής για τη μετεξέλιξη ερευνητικών αποτελεσμάτων σε υψηλής ποιότητας προϊόντα, την προώθηση της σύνδεσης έρευνας των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τομείς της οικονομίας που έχουν αναπτυξιακή δυναμική (όπως π.χ. τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας, ναυτιλία, ενεργεια, νέες τεχνολογίες), μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Γιατί χρειαζόμαστε αλλαγές στην Κύπρο; Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σημαντικές προκλήσεις, η πανδημία, η οικονομική κρίση, η διαφθορά, η ανεργία, ιδίως για τους νέους η αλλαγή των δημογραφικών στοιχείων. Η χωρα δεν μπορεί πλέον να επαναπαύεται, πρέπει να γίνει πιο εξωστρεφής, με πιο καινοτόμες ιδέες, για να θέσει την κοινωνία μας σε μια βιώσιμη βάση για το μέλλον.

Η ποιότητα της διδασκαλίας και της μάθησης θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο της μεταρρύθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η ποιότητα διασφαλίζεται με μια σειρά ασφαλιστικών δικλίδων. Θεμελιώδης προϋπόθεση της διασφάλισης των προτύπων και της ποιότητας είναι ότι τα προσόντα θα πρέπει να χορηγούνται βάσει της επίτευξης των μαθησιακών αποτελεσμάτων. Οι περιγραφές των προσόντων είναι σημαντικές. Με την απόκτηση των προσόντων αυτών, οι απόφοιτοι αποκτούν υψηλού επιπέδου αναλυτικές ικανότητες και δεξιότητες.

Τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα, με έμφαση στα προγράμματα σπουδών, να παρέχουν συναφείς γνώσεις και δεξιότητες, γνώσεις που είναι συνδεδεμένες με τη βιομηχανία, οι οποίες είναι αξιοποιήσιμες στην αγορά εργασίας, και οι οποίες αποτελούν τη βάση για τους αποφοίτους. Η ακαδημαϊκή ποιότητα ορίζεται ως κατά πόσο σωστά οι φορείς παροχής εκπαίδευσης υποστηρίζουν τη μάθηση, τη διδασκαλία, τη μαθησιακή υποστήριξη, την αξιολόγηση και την υφισταμένη υποδομή. Η ποιότητα της διδασκαλίας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι απόλυτος καθοριστικός παράγοντας, που επιτρέπει την παραγωγή κριτικού τρόπου σκέψης, να επιτρέψει στους αποφοίτους να δημιουργούν και να διαμορφώσουν το μέλλον τους.

* Ακαδημαϊκός και Σύμβουλος Ανάπτυξης και Ποιότητας στην Ανώτερη Εκπαίδευση




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










818