Stay-On-Track: Eφαρμογή με στόχο τη βελτίωση τήρησης φαρμακευτικής αγωγής σε άτομα με χρόνιες παθήσεις


ΤΩΝ ΜΑΡΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ*, ΚΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΟΡΕΣΤΗ**, ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΚΚΑΜΑΡΗ*** ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ****  

            Ένας στους δύο χρόνιους ασθενείς, δυστυχώς, δεν λαμβάνει την φαρμακευτική αγωγή του, όπως χορηγείται από τον επαγγελματία υγείας (Sabate, 2003). Σαν αποτέλεσμα, επιβαρύνεται, τόσο η υγεία των ασθενών, όσο και το σύστημα υγείας. Οι λόγοι, μπορεί να ποικίλουν από ψυχολογικούς παράγοντες (π.χ. στίγμα, μη-αποδοχή, συν-νοσηρότητα με κατάθλιψη και άγχος, δυσκολίες επικοινωνίας με τον γιατρό) σε γνωστικούς παράγοντες (π.χ. ξεχνάει ο ίδιος ο ασθενής να λαμβάνει την αγωγή του) (Konstantinou et al., 2020).

Το ερευνητικό έργο “Stay on Track”, έρχεται να διερευνήσει αλλά και να βοηθήσει άτομα με χρόνιες παθήσεις (άσθμα, υπέρταση, διαβήτη και καρκίνο) να διαχειρίζονται καλύτερα τη χρόνια πάθηση τους, βελτιώνοντας τη τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής τους. Συγκεκριμένα, το έργο αυτό ακολουθεί την μέθοδο της ανάπτυξης μια εφαρμογής για κινητά χρησιμοποιώντας επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους και είναι σε πλήρη συνεργασία με ειδικούς αλλά και με τους ίδιους τους ασθενείς. Μια μέθοδος που η προηγούμενη δουλειά μας έδειξε ότι μπορεί ωφελήσει τους μελλοντικούς χρήστες (Kassianos et al., 2017).

Πώς γίνεται αυτό;

Η εφαρμογή Stay On Track, έχει δημιουργηθεί από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με την εταιρία 3AE Health Ltd και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και με στόχο να βοηθήσει τα άτομα τόσο να θυμούνται αλλά και να κινητοποιούνται στην λήψη της αγωγής τους. Αυτό, επιτυγχάνεται με τη στενή συνεργασία ιατρών αλλά και ψυχολόγων, οι οποίοι με την εμπειρογνωμοσύνη τους παρέχουν σημαντικές πληροφορίες που αφορούν την αγωγή, αλλά και ψυχο-εκπαιδευτικό υλικό βασισμένο στη Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης (μια εμπειρικά υποστηριζόμενη ψυχολογική προσέγγιση), όλα αυτά υπό μορφή μικρών βίντεο τα οποία ξεκλειδώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα! Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να λαμβάνουν υπενθυμίσεις για την αγωγή τους, όταν και όποτε το θέλουν οι ίδιοι!

Η εφαρμογή αυτή αποτελεί μέρος ενός ερευνητικού έργου, που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) στην Κύπρο, με σκοπό την ανάπτυξη και δοκιμή μιας ψηφιακής πλατφόρμας υγείας, βοηθώντας τους ασθενείς να λαμβάνουν ανελλιπώς τα φάρμακα τους. Οι βασικοί ερευνητές της μελέτης, είναι ψυχολόγοι – ερευνητές του Τμήματος Ψυχολογίας, Πανεπιστημίου Κύπρου, με πολύχρονη πείρα στο τομέα υγείας και στις χρόνιες παθήσεις. Η μελέτη εποπτεύεται από τους Δρα. Άγγελο Κασσιανό και Δρα. Μαρία Καρεκλά.

                Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έρευνας, χρειάζεται η συμπλήρωση ενός σύντομου ερωτηματολογίου, το οποίο  διαρκεί 15-18 λεπτά, και μπορεί να συμπληρωθεί από άτομα άνω των 18 ετών, τα οποία λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για χρόνιες ασθένειες όπως είναι ο διαβήτης, ο καρκίνος, το άσθμα και η αρτηριακή πίεση. Θα υπάρξει χρηματική αμοιβή ως αποζημίωση για το χρόνο που θα αφιερώσουν οι συμμετέχοντες στην έρευνα.

Πρόσκληση συμμετοχής:

Μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα «Stay on Track» και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Facebook: https://www.facebook.com/stayontrackproject/?modal=admin_todo_tour

Twitter: https://twitter.com/StayInTrack

Ιστοσελίδα: http://www.stay-on-track.3ahealth.com/#about

Τέλος, μπορείτε να συμμετάσχετε στην έρευνα, ακολουθώντας τον σύνδεσμο:

https://forms.gle/8tU5BjwjBjWrRdWa7

Βιβλιογραφία:

Kassianos, A. P., Georgiou, G., Papaconstantinou, E. P., Detzortzi, A., & Horne, R. (2017). Smartphone applications for educating and helping non-motivating patients adhere to medication that treats mental health conditions: Aims and functioning. Frontiers in Psychology, 8(1769). https://doi.org/10.3389/fpsyg.2017.01769

Konstantinou, P., Kassianos, A. P., Georgiou, G., Panayides, A., Papageorgiou, A., Almas, I., Wozniak, G., & Karekla, M. (2020). Barriers, facilitators, and interventions for medication adherence across chronic conditions with the highest non-adherence rates: a scoping review with recommendations for intervention development. Translational Behavioral Medicine, 1–9. https://doi.org/10.1093/tbm/ibaa118

Sabate, E. (2003). Adherence to Long-term Therapies: Evidence for action. World Health Organization.

Ερευνητικοί Συνεργάτες:

*Αντωνιάδη Μαρία, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

**Κασινόπουλος Ορέστης, Πανεπιστήμιο Κύπρου

***Κκάμαρη Αφροδίτη, Πανεπιστήμιο Κύπρου

****Κωνσταντίνου Πηνελόπη, Πανεπιστήμιο Κύπρου

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1195