Ας πάρουμε τα θετικά της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης


ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΙΩΣΗΦ*

Ανησυχία και προβληματισμός με κατέβαλαν πριν από μερικούς μήνες, παραμονές της εξεταστικής περιόδου του εαρινού εξαμήνου της φοιτητικής χρονιάς 2019-20 όταν μου ανακοίνωσαν από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου ότι λόγω της πανδημίας οι εξετάσεις των θεματικών ενοτήτων που παρακολουθούσα τότε, θα γίνονταν εξ αποστάσεως και όχι δια ζώσης όπως γίνονταν μέχρι τότε. Βλέπετε όταν συμβαίνει κάτι καινούριο στη ζωή μας που ανατρέπει την καθημερινότητα μας, μας ξαφνιάζει και μας βγάζει από το πρόγραμμα μας.

Από το μυαλό και τη σκέψη μου άρχισαν να περνούν διάφορα. Ήταν οι τελευταίες δυο θεματικές ενότητες στις οποίες θα έπρεπε να εξεταστώ για να πάρω το Μεταπτυχιακό μου Τίτλο. Σκεφτόμουν, θα τα καταφέρω; Πλησίαζαν οι μέρες. Οι ακαδημαϊκοί αλλά και οι λειτουργοί του Πανεπιστημίου προσπαθούσαν να μας καθησυχάσουν. Η πίστη στις δυνατότητες μου ήταν μεγάλη όσον αφορά την ύλη. Ταυτόχρονα όμως ένιωθα μια αβεβαιότητα, ήταν η αβεβαιότητα του καινούριου. Έπρεπε να προσαρμοστώ στα νέα δεδομένα. Αξιοποιώντας  πλήρως τα τεχνολογικά εργαλεία, την τεχνογνωσία και την εξειδίκευση του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου στις εξ αποστάσεως σπουδές κάθισα μπροστά από τον ηλεκτρονικό μου υπολογιστή αναμένοντας να αρχίσει η εξέταση. Το άγχος βρισκόταν στο ζενίθ. Ακολουθώντας τις οδηγίες γρήγορα προσαρμόστηκα στα νέα δεδομένα που είχα να αντιμετωπίσω.

Δεν χρειάστηκαν παρά μόνο μερικά λεπτά για να εξαφανιστεί το άγχος και να πάρουν τα πράγματα την πορεία τους. Οι διδάσκουσες, μας επιτηρούσαν ηλεκτρονικά λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα διασφάλισης της διαδικασίας. Τρεις ώρες μετά, η εξέταση μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή ήταν πλέον γεγονός. Αυτή τη στιγμή έχω να λέω ότι είμαι ένας από τις συνολικά 4000 φοιτητές του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου που συμμετείχαν στην πρώτη ηλεκτρονική εξεταστική διαδικασία. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπως και η τηλεργασία μπήκαν στη ζωή μας. Το μόνο που απαιτείται από εμάς είναι καλή θέληση και προσαρμοστικότητα στα νέα δεδομένα.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση μπορεί να αποτελέσει σύγχρονη, ευέλικτη και καινοτόμα μεθοδολογία διδασκαλίας, χωρίς να στερείται της απαιτούμενης εκπαιδευτικής ποιότητας. Η ανάγκη λόγω της πανδημίας μας ανάγκασε, θέλοντας και μη, να πούμε ναι στις προκλήσεις και να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα με βάση τα νέα δεδομένα. Σήμερα βλέπουμε ότι οι συνθήκες της πανδημίας ανάγκασαν το Υπουργείο Παιδείας να εφαρμόσει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα σχολεία. Σίγουρα υπάρχουν αδυναμίες, ωστόσο ας πάρουμε τα θετικά αυτού του εγχειρήματος και ας προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα. Ως γονείς θα πρέπει να δώσουμε πίστωση χρόνου και στους εκπαιδευτικούς μας γιατί και γι’ αυτούς οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες και αναγκάζονται μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, τα καταφέρνουν. 

*Δημοσιογράφος

Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


971