Κλειστά σχολεία: Οδηγός επιβίωσης νια γονείς εν καιρώ πανδημίας


ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΕΙΣΟΥ*

Με εκατό διαφορετικούς τρόπους τα παιδιά μας ρωτάνε κάθε μέρα, «Με ακούς; Με βλέπεις; Είμαι σημαντικός». Η συμπεριφορά τους συχνά αντικατοπτρίζει την απάντηση μας. Ιδίως τώρα, εν καιρώ εγκλεισμού και απαγόρευσης όλων των ευχάριστων δραστηριοτήτων τους, τα παιδιά έχουν διαφοροποιήσει συμπεριφορές και στάσεις απέναντι στους γονείς τους, αφού πλέον είναι με τους μόνους που έχουν καθημερινή επαφή.

Μητέρα και εγώ δύο υπέροχων κοριτσιών ηλικίας 6 και 1 χρονών, αλλά συνάμα και εκπαιδευτικός προσπαθώ αυτή τη δύσκολη περίοδο «να κρατήσω σε τάξη» τα παιδιά μου (κυρίως τη μεγάλη μου κόρη). Πλέον τα παιδιά μας, εκμεταλλεύονται τις στιγμές απομόνωσης στο σπίτι ως ευκαιρία χαλάρωσης και παραγραφής κάθε κανόνα που υπήρχε ανέκαθεν στην οικογένεια. Τις τελευταίες μέρες όλο και περισσότερες μανούλες μου εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους όσο αφορά την όλη κατάσταση, καθώς έχουν φθάσει στα όρια τους και η υπομονή τους εξαντλήθηκε. Αυτό προκύπτει από τον φόρτο μαθημάτων που έχουν να διεκπεραιώσουν τα παιδιά μας καθημερινά, από την απώλεια εργασίας γονιών, από την απώλεια εισοδήματος, από την εξ αποστάσεως εργασία των γονιών και γενικώς από την αβεβαιότητα της εξέλιξης που αφορά την Πανδημία. Κουράστηκαν ΟΛΟΙ... και υπάρχει μια σιωπηλή τραγωδία που εκτυλίσσεται σήμερα στα σπίτια μας.

Τι συμβαίνει και τι κάνουμε λάθος; Αναρωτιούνται πολλοί γονείς.

Τα παιδιά μας βρίσκονται σε υπερδιέγερση και είναι γεμάτα υλικά αγαθά, αλλά στερούνται τα βασικά για μια υγιή παιδική ηλικία: το δημιουργικό παιχνίδι, την υπευθυνότητα, τους συναισθηματικά διαθέσιμους γονείς, την κοινωνική αλληλεπίδραση, την ξεγνοιασιά σε εξωτερικούς χώρους, τα ξεκάθαρα βαλμένα όρια, την ισορροπημένη διατροφή, τον επαρκή ύπνο, την δυνατότητα να νιώσουν... βαρεμάρα!

Σίγουρα όμως, τα τελευταία χρόνια τα παιδιά μας χόρτασαν από:

  •  Γονείς με αποσπασμένη προσοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  •  Γονείς με επιείκεια και χωρίς όρια, επιτρέποντας στα παιδιά τους να βάζουν εκείνα τους κανόνες.
  • Μοναξιά και απομόνωση.
  • Τις τεχνολογικές νταντάδες που καλύπτουν κάθε στιγμή ανάγκης του γονιού για ξεκούραση.
  • Ατέλειωτη διέγερση και ακατάλληλο ύπνο

Τι να κάνουμε; Απλές αλλά ουσιαστικές αλλαγές στην καθημερινότητα μας.

Τέτοιες αλλαγές που μπορούν να μας δώσουν κουράγιο για να αντέξουμε όλη αυτή τη δοκιμασία της Πανδημίας, χωρίς να χάσουμε τον έλεγχο αλλά συνάμα να έχουμε υγιή και ευτυχισμένα παιδιά.

o Πρωτίστως γονείς, ξεκλέψτε εκείνα τα λίγα λεπτά που θα ξεκουραστείτε για να βρείτε τον εαυτό σας. Αυτό ίσως να είναι μία βόλτα στον κήπο μαζί με ένα ζεστό καφέ ή 20 λεπτά γυμναστικής ή διαβάζοντας ένα καλό βιβλίο. Αποφύγετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την τηλεόραση, σίγουρα θα προκαλέσουν ένταση και θα φέρουν αντίθετα αποτελέσματα. o Μάθετε στα παιδιά σας τα όρια. Μην ξεχνάτε πως εσείς είστε ο καπετάνιος του καραβιού και όταν το καταλάβουν τα παιδιά πραγματικά, θα νιώσουν περισσότερη σιγουριά.

o Διαβάστε τα μαθήματα που σας ζήτησε ο/η δάσκαλος/α του παιδιού σας χωρίς άγχος και πίεση. Με υπομονή και συνέπεια χρόνου θα καταφέρετε να τα ολοκληρώσετε χωρίς εντάσεις. Και κάτι να σας ξεφύγει, ποτέ δεν είναι αργά για το παιδί σας να το καλύψει.

o Μάθετε στα παιδιά σας να περιμένουν.

o Μάθετε στα παιδιά σας να ακούνε. Μη ξεχνάτε όμως, ότι πρώτοι εσείς πρέπει να το κάνετε με εκείνα. Τα παιδιά είναι ο καθρέφτης σας. o Προσφέρετε έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής στα παιδιά σας. Πείτε καμιά φορά «όχι» Εκτιμούν και ξεχωρίζουν αυτά που χρειάζονται και όχι αυτά που θέλουν.

o Τρώτε υγιεινά αποφεύγοντας τα έτοιμα φαγητά και καθιερώστε ωράριο ύπνου που αρμόζει σε παιδιά σχολικής ηλικίας.

o Ο καθαρός αέρας είναι η ανάσα στην καθημερινή μας ρουτίνα. Αφιερώστε λοιπόν χρόνο με τα παιδιά σας, να περπατήσετε, να κάνετε ποδηλασία/ πατίνι, να παρατηρήσετε πουλιά ή φυτά στη γειτονιά σας, να παίξετε μπάλα. o Απολαύστε το καθημερινό σας βραδινό φαγητό μαζί με όλη την οικογένεια χωρίς να αποσπάται η προσοχή σας από κάθε είδους τεχνολογικό «παράσιτο». o Διδάξτε στα παιδιά σας την ανθεκτικότητα, την υπευθυνότητα και την ανεξαρτησία.

Αντί να τους δίνετε το ψάρι, μάθετε τους να ψαρεύουν.

o Μη τους προσφέρετε σε κάθε ευκαιρία απραξίας κάποιο ηλεκτρονικό και μη, χρησιμοποιείτε την τεχνολογία ως θεραπεία για την βαρεμάρα. Χρησιμοποιείστε αυτές τις στιγμές ως ευκαιρίες κοινωνικοποίησης και εκπαίδευσης του εγκεφάλου να βρίσκει νέες ιδέες.

o Παίξτε, χαμογελάστε, χορέψτε, ζωγραφίστε, αγκαλιάστε, φιλήστε, μπουσουλήστε, συνδεθείτε συναισθηματικά με τα παιδιά σας ...ίσως να είναι η μόνη στιγμή στη ζωή σας, που δεν σας πιέζει ο χρόνος.

2021

Πτυχίο Δημοτικής Εκπαίδευσης Μεταπτυχιακό Η Γεωγραφία στην Εκπαίδευση




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1694