Κυπριακός Σύνδεσμος Συνεργατικής Μάθησης: η ολοκλήρωση μιας πορείας 20 χρόνων


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ*

Το ημερολόγιο έδειχνε 29 Σεπτεμβρίου 2001 καθώς έκανε τα πρώτα του βήματα ο νεοσύστατος Κυπριακός Σύνδεσμος Συνεργατικής Μάθησης (ΚΥΣΥΣΥΜΑ) με εμπνευστή και δημιουργό τον αείμνηστο Δρα Νεόφυτο Χαραλάμπους.

Ο ΚΥΣΥΣΥΜΑ, με όραμα την αγάπη για τη μάθηση μέσα από την υπέρτατη αξία της συνεργασίας και έχοντας στο επίκεντρο της δράσης του τον/την εκπαιδευτικό, κατάφερε να συνενώσει εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων (Στοιχειώδους, Μέσης, Ανώτερης και Ανώτατης) μέσα από εκπαιδευτικά εργαστήρια και συνέδρια σε όλη την Κύπρο, αγκαλιάζοντας πολυεπίπεδες θεματικές και φέρνοντας τους εκπαιδευτικούς του τόπου μας κοντά σε κορυφαία ονόματα της Παιδαγωγικής Επιστήμης τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό, με αποκορύφωμα, αναμφίβολα, τη συνάντηση με τον πατέρα της Συνεργατικής Μάθησης Δρα David Johnson.

Δυστυχώς, ο ξαφνικός χαμός του οραματιστή και πρώτου προέδρου του Συνδέσμου μας αλλά και τα γεγονότα που ακολούθησαν με πιο πρόσφατα τους περιορισμούς που επέβαλε η πανδημία, δεν δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για ανάκαμψη και επανα-δραστηριοποίηση του Συνδέσμου, οδηγώντας ουσιαστικά στην αδρανοποίησή του.

Στην πρόσφατη διαδικτυακή συνεδρία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου αξιολογήθηκε η υφιστάμενη κατάσταση και υπήρξε κοινή η διαπίστωση από όλους/όλες ότι ο Κυπριακός Σύνδεσμος Συνεργατικής Μάθησης έχει κλείσει τον κύκλο του. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αποφασίσαμε την οριστική διάλυση του ΚΥΣΥΣΥΜΑ και τη διάθεση του χρηματικού υπολοίπου που διαθέτει ο Σύνδεσμος και ανέρχεται γύρω στα 1000 ευρώ, σε ένα ευαγές ίδρυμα, όπως προβλέπει το Καταστατικό του. Για το σκοπό αυτό επικοινωνήσαμε με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο για παιδιά με καρκίνο και συναφείς παθήσεις «Ένα Όνειρο Μια Ευχή», στον οποίο και θα κατατεθεί αυτό το ποσό εις μνήμη του Νεόφυτου Χαραλάμπους.

Με αυτή την ευκαιρία θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους τους πρώην συνεργάτες που υπηρέτησαν στα Διοικητικά Συμβούλια του ΚΥΣΥΣΥΜΑ, όλους όσοι πίστεψαν στην ιδέα της Συνεργατικής Παιδείας και την υιοθέτησαν στη διδακτική τους πράξη και όλους όσοι συμμετείχαν διαχρονικά στις δράσεις του Συνδέσμου μας και τον αγκάλιασαν με θέρμη. Η Συνεργατική Μάθηση είναι από μόνη της φιλοσοφία ζωής, παιδαγωγική θεώρηση, διδακτική πράξη και ως τέτοια είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσει να πραγματώνεται στις αίθουσες διδασκαλίας, υλοποιώντας έτσι το όραμα του αγαπημένου μας Νεόφυτου Χαραλάμπους και του Συνδέσμου μας.

Σας ευχαριστούμε.   

*(τέως) Πρόεδρος ΚΥΣΥΣΥΜΑ

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1779