Καλοκαίρι. Eκτός από τον ήλιο υπάρχουν και οι αόρατοι κίνδυνοι για παιδιά και εφήβους;


ΤΗΣ ΣΑΝΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ*

Άλλη μία χρονιά φτάνει στο τέλος της με πολλές ανατροπές, σκέψεις και συναισθήματα χαρμολύπης σε παιδιά και εφήβους. Από τη μία, οι πολύ-αναμενόμενές διακοπές του Καλοκαιριού και οι χαλαρώσεις σε αρκετούς τομείς της καθημερινότητας χαροποιούν μικρούς και μεγάλους. Από την άλλη, για πολλούς μαθητές η συμμετοχή στο σχολικό πλαίσιο, είχε τη μορφή της διαδικτυακής φοίτησης και μάθησης, για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, καθιστώντας αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας τους τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, το τάμπλετ, ή και τα smart phone.

Αυτό, εκ των πραγμάτων, είχε ως αποτέλεσμα να στερηθούν ουσιαστικό εκπαιδευτικό χρόνο διά ζώσης και το στοιχείο της διαπροσωπικής επαφής με τους φίλους, τους συμμαθητές και τους οικείους τους, όπως επίσης και τους εκπαιδευτικούς.

Ιδιαίτερα δε, οι μαθητές Γυμνασίου, αλλά και των υπόλοιπων βαθμίδων που αναγκαστικά παρέμεναν στο σπίτι, είτε λόγω των περιοριστικών μέτρων, ή εκ των πραγμάτων χρειάστηκε να τεθούν σε καραντίνα, παρουσίασαν μεγάλη αλλαγή στη συμπεριφορά τους και έντονη προσκόλληση στα εργαλεία και τα ηλεκτρονικά μέσα, καθώς και στη χρήση της τεχνολογίας, μέσω των διαδικτυακών εφαρμογών, ή και σε γνωστές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως Facebook, Instagram, YouTube, κ.α.

Όπως αναφέρεται σε πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε ερευνητικό κέντρο του Alexander College, στην Κύπρο και αφορούσε στοιχεία που συλλέχθηκαν τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, σε μαθητές και φοιτητές, καταγράφηκε ότι σημαντικό κομμάτι των νέων από 15 έως 35 ετών παρουσιάζει εθισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεκριμένα, 26% των νέων του δείγματος, χρησιμοποιεί ημερήσια τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι δύο ώρες, το 35% μέχρι τέσσερις ώρες, το 30% μέχρι οκτώ ώρες και το 9% πάνω από οκτώ ώρες. Το ανησυχητικό στοιχείο που προκύπτει και θα πρέπει να προβληματίσει τόσο τους γονείς, κηδεμόνες, εκπαιδευτικούς, τους αρμόδιους φορείς, αλλά και τους ίδιους τους χρήστες, είναι ότι στο σύνολο του νεανικού πληθυσμού του δείγματος, ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος φτάνει στις 30,1 ώρες. 

Παράλληλα δε, αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος ηλικίας κατά την οποία οι ερωτώμενοι είχαν για πρώτη φορά συνδεθεί με το διαδίκτυο, ήταν τα 10,5 χρόνια και επίσης τα άτομα που δημιούργησαν για πρώτη φορά λογαριασμό σε κοινωνικά δίκτυα αγγίζει το όριο ηλικίας των 12,5 ετών. Οφείλουμε να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν, ότι σε αυτές τις ηλικίες τα παιδιά και οι έφηβοι δεν επιτρέπεται να προχωρήσουν σε δημιουργία λογαριασμού.  Επομένως, προκύπτει και το ζήτημα ελέγχου από τους μεγαλύτερους και ποιοτικής επικοινωνίας μεταξύ τους.

Σχετικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,  προκύπτει ότι το δημοφιλέστερο μέσο είναι το Instagram (44%), ακολούθως το YouTube (25%) και το Facebook (14%).

Οι αριθμοί προβληματίζουν, αλλά ταυτόχρονα κρούουν και τον κώδωνα του κινδύνου. Ενόψει της προσεχούς Καλοκαιρινής περιόδου, της απουσίας μαθημάτων και άλλων δραστηριοτήτων είναι αναμενόμενο ότι ο ελεύθερος χρόνος των μαθητών θα αυξηθεί, ενώ αντίθετα αρκετοί γονείς θα εξακολουθούν να εργάζονται, με εξαίρεση αυτούς που έχουν τη δυνατότητα λήψης καλοκαιρινής άδειας, για μικρό χρονικό διάστημα.

Μήπως σε αυτές τις περιπτώσεις, η φρενίτιδα των social media θα εξακολουθεί να παραμένει η μόνη πηγή ψυχαγωγίας σε παιδιά και εφήβους; Άραγε, ο μεγάλος αδελφός θα παραμένει μόνο ένα τηλεοπτικό πρόγραμμά, ή θα μεταβληθεί σε μια νέα πραγματικότητα για τους νεαρότερους δέκτες;

Το σίγουρο είναι ότι εκτός από τον ήλιο, το αντηλιακό και το καπέλο τόσο τα παιδιά, όσο και οι έφηβοι χρειάζονται σωστή καθοδήγηση, έλεγχο και ενημέρωση. Είναι απαραίτητο να οχυρωθούν έγκαιρα από τους ενήλικες και τους αρμόδιους φορείς και να αντιληφθούν ότι οι κίνδυνοι υπέρμετρης χρήσης του διαδικτύου είναι υπαρκτοί και μπορούν να βλάψουν την υγεία και την ασφάλεια τους.

*Καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1045