Εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης με ενσωμάτωση τεχνολογιών εικονικής πραγματικότητας για έξυπνη φιλοξενία


ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Γ. ΣΙΑΜΑΡΟΥ*

Σε ένα «έξυπνο ξενοδοχείο» οι συσκευές που συνδέονται με το Διαδύκτιο των Πραγμάτων  (IoT) και 5G αξιοποιούνται προκειμένου να δημιουργηθεί μια καλύτερη εμπειρία επισκεπτών και ένα βελτιωμένο σύστημα διαχείρισης ξενοδοχείου από το προσωπικό και τους διαχειριστές. Ο κλάδος της φιλοξενίας παρουσιάζει πολλές ευκαιρίες για χρήση λύσεων αυτοματισμού για τη βελτίωση των «έξυπνων δωματίων» των ξενοδοχείων. Οι επισκέπτες απολαμβάνουν μεγαλύτερη άνεση και άνεση, ενώ οι διαχειριστές ξενοδοχείων επωφελούνται από την αυξημένη απόδοση, την εξοικονόμηση κόστους και την ικανοποίηση των επισκεπτών. Με τον όρο “τεχνητή νοημοσύνη” εννοούμε τον τομέα της επιστήμης των υπολογιστών ο οποίος ασχολείται με τη σχεδίαση και υλοποίηση προγραμμάτων που μπορούν να μιμηθούν τις ανθρώπινες γνωστικές ικανότητες.

Εικονικός Τουρισμός (Virtual Tourism)

Μια τεχνολογία βασισμένή σε εικονική πραγματικότητα (virtual reality-VR) που χρησιμοποιεί ψηφιακές εικόνες και αισθητηριακή ανάδραση για την προσομοίωση τουριστικών αξιοθέατων. Οι εικονικές περιηγήσεις μπορούν να βοηθήσουν όχι μόνο στον προγραμματισμό περιηγήσεων αλλά και στο μάρκετινγκ ενός συγκεκριμένου προορισμού. Θα επιτρέψει στους τουρίστες να δουν τρισδιάστατες εικονικές περιηγήσεις δημοφιλών αξιοθέατων στην περιοχή με στόχο να τους βοηθήσει να αποφασίσουν ποιά από αυτά θα επισκεφτούν πχ. αρχαιολογικούς οικισμούς, μουσεία και αμφιθεάτρα.

Οι εικονικές περιηγήσεις συμβάλλουν επισής στην βιωσιμότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι εκδρομές π.χ για το κυνήγι θησαυρού και οι καταδύσεις αναψυχής μπορεί να προκαλέσουν ζημιές στους αρχαιολογικούς χώρους και στην διατάραξη του βιοσυστήματος. Οι αρχαιολογικοί χώροι υποθαλάσσιοι χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς πρέπει να προστατεύονται για βιώσιμο τουρισμό. Οι εφαρμογές VR μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προώθηση ενός τουριστικού προϊόντος και προορισμού για σκοπούς μάρκετινγκ. Η εφαρμογή βασίζεται στην ενσωμάτωση τεχνολογιών εικονικής πραγματικότητας στην ξενοδοχειακή μονάδα και σκοπός του είναι να εισαγάγει τους επισκέπτες στην εξερεύνηση διαδραστικών εικονικών περιηγήσεων 360°.

Το 5G με ενσωμάτωση τεχνολογιών IoT δημιουργεί αξία για την ξενοδοχειακή βιομηχανία από πολλές πτυχές

Αναλύοντας τις πρακτικές και τα σχέδια ξενοδοχείων πρώτης κατηγορίας, διαπιστώνουμε ότι το 5G μπορεί να αυξήσει τα κέρδη των ξενοδοχείων στον ξενοδοχειακό τομέα με τέσσερις τρόπους: πρώτον, το 5G βελτιώνει τις ξενοδοχειακές υπηρεσίες για να προσελκύσει περισσότερους πελάτες και να αυξήσει την πελατειακή βάση των άμεσων πωλήσεων. Δεύτερον, το 5G προσφέρει νέα σενάρια ξενοδοχειακών υπηρεσιών που διαφέρουν από τους ανταγωνιστές, προσφέρουν υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας και παρέχουν υψηλότερα κέρδη. Τρίτον, το 5G απλοποιεί τις αλυσίδες ξενοδοχείων και χρησιμοποιεί έξυπνες μεθόδους για τη μείωση του λειτουργικού κόστους και την αύξηση της ασφάλειας των ξενοδοχείων. Τέλος, τα ξενοδοχεία 5G συμβάλλουν σημαντικότερο ρόλο στον πολιτιστικό  τομέα και κουλτούρα ενός προορισμού και στην πρόοδο του ξενοδοχειακού κλάδου υποστηρίζοντας προσπάθειες διατομεακής συνεργασίας.

*Ακαδημαϊκός, Ερευνητής και Σύμβουλος Ανάπτυξης και Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτερη Εκπαίδευση




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1949