Δέσμευση για να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη


9η Υπουργική Σύνοδος για το Περιβάλλον στην Ευρώπη 5-7 Οκτωβρίου 2022

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ*

Με την πραγματοποίηση ενός εξαιρετικά σημαντικού γεγονότος, μίας σημαντικότατης δράσης, της 9ης Υπουργικής Συνόδου για το Περιβάλλον στην Ευρώπη, για πρώτη φορά στην Κύπρο, η χώρα μας πρωταγωνιστεί παρά το μικρό μέγεθός της στην κοινή και συντονισμένη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Η σύνοδος αυτή έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον 63 χωρών και σ’ αυτή θα συμμετάσχουν εβδομήντα και πλέον υψηλοί προσκεκλημένοι και χίλιοι εθνικοί αντιπρόσωποι.   Πρόκειται για Σύνοδο της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη των Ηνωμένων Εθνών.

Από σήμερα, η Κύπρος βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος και θα ληφθούν αποφάσεις, θα υιοθετηθούν στρατηγικές για τρεις άξονες νευραλγικής σημασίας:

-     την κυκλική οικονομία,

-     τον αειφόρο τουρισμό,

-      την εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη

Η Σύνοδος αυτή διεξάγεται κάθε πέντε χρόνια και αποτελεί τη μεγαλύτερη πολιτική πλατφόρμα επικοινωνίας των χωρών που ανήκουν στην Οικονομική Επιτροπή για την Ευρώπη των Ηνωμένων Εθνών.

Είναι διυπουργική, διοργανώνεται από την Κυπριακή Δημοκρατία με τη συνεργασία της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, με την ευκαιρία της Συνόδου θα διεξαχθεί και η Υπουργική Συνάντηση Yψηλού Επιπέδου των Υπουργών Παιδείας της Μεσογείου. Στόχος της είναι η υιοθέτηση της Μεσογειακής Στρατηγικής για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη 2030 και η δέσμευση για κοινή πορεία στη βάση αυτής της στρατηγικής.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της συνόδου θα λειτουργήσει έκθεση, με 16 εκθέτες που θα παρουσιάσουν καινοτόμα εκπαιδευτικά υλικά και τεχνολογίες. Μεταξύ τους και το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας. Η σκληρή και επίπονη προεργασία των τελευταίων μηνών, από όλους τους διοργανωτές εγγυάται την επιτυχή έκβαση της Συνόδου και προς αυτό αξίζουν συγχαρητήρια και ένα μεγάλο μπράβο!

Αναντίλεκτα, το περιβάλλον και οι στόχοι της αειφόρου ανάπτυξης αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση της ανθρωπότητας. Άλλωστε, τις συνέπειες της υποβάθμισης και της καταστροφής του περιβάλλοντος τις βιώνουμε όλοι.

Στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Πρόδρομος Προδρόμου καταληκτικά υπογράμμισε πως: «Η Κύπρος και η Μεσόγειος αναμένουν να καλωσορίσουν από τις 5 μέχρι τις 7  Οκτωβρίου χώρες από όλες τις περιοχές της γης, σε μια συνάντηση που θέλουμε να αναδειχθεί ως μια μεγάλη συνέλευση, αλλά και γιορτή μαζί για το περιβάλλον και τον πλανήτη μας. Σε αυτό το τεράστιο στοίχημα, την πρόκληση που κανείς και καμιά χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της, θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας, εδώ στη Λευκωσία, για το περιβάλλον, την εκπαίδευση και την αειφόρο ανάπτυξη». 

*Δημιουργική και παραγωγική σύνοδο, λοιπόν!

Εκπαιδευτικός
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


1691