Οι Εκπαιδευτικοί STEAME ως διαμεσολαβητές της μάθησης του μέλλοντος


ΤOΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΑΚΡΙΔΗ*

Είναι ευρέως αποδεκτό και τεκμηριωμένο μέσω μελετών και αναφορών ότι οι μαθητές σχολείων δεν διαθέτουν σημαντικές ικανότητες και δεξιότητες κατά την ολοκλήρωση του κύκλου των σχολικών τους σπουδών. Ως ένας από τους βασικούς παράγοντες που μπορούν να αναπτύξουν ικανότητες και δεξιότητες σε μαθητές σχολείων, ειδικά στις τάξεις από ΣΤ΄ Δημοτικού μέχρι Γ΄ Λυκείου είναι η γνωστή μαθησιακή δραστηριότητα βασισμένη σε πολύ-επιστημονικά έργα. Τα

α τελευταία 15 χρόνια έχουμε παρακολουθήσει την εξέλιξη από το STEM στο STEAM και τώρα στο STEAME (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Τέχνες, Μαθηματικά και Επιχειρηματικότητα) να γίνεται το θεματικό σύνολο που μέσω της δραστηριότητας μάθησης βάσει έργου των μαθητών σχολείων, θεωρείται η κινητική ενέργεια για την παραγωγή των δημιουργών και των καινοτόμων του μέλλοντος.

Ο καταλύτης για να γίνει αυτό πραγματικότητα είναι οι εν ενεργεία εκπαιδευτικοί και οι φοιτητές μελλοντικοί εκπαιδευτικοί  μέσω της αρχικής τους κατάρτισης σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Η αλλαγή του παραδείγματος μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ανάπτυξης Ακαδημιών Διαμεσολαβητών της εκπαίδευσης STEAME, δικτυωμένων σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν. Αυτές οι ακαδημίες θα μπορούν να υποστηρίξουν την αλλαγή στα μελλοντικά σχολεία με κύριους παράγοντες τους εκπαιδευτικούς διαμεσολαβητές ως μελλοντικούς επαγγελματίες και ειδικούς της μαθησιακής αλλαγής που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη ικανοτήτων και δεξιοτήτων στη νεολαία.

Όπως είπε ο Αϊνστάιν πριν από πολλά χρόνια «Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση», έτσι πρέπει κανείς να φανταστεί το μέλλον της μάθησης με τις σημερινές τεχνολογίες, που είναι δύσκολο αλλά απαραίτητο για να φέρουμε τις αλλαγές που χρειαζόμαστε και να είμαστε έτοιμοι για την αλλαγή του σχολείου με υποδομές για τη διευκόλυνση των νέων μαθησιακών περιβαλλόντων.

Οι ικανότητες και οι δεξιότητες θα βρίσκονται στο επίκεντρο των μελλοντικών σχολείων και των μελλοντικών κοινοτήτων μάθησης με διαφοροποιημένες μεθόδους, διατηρώντας πάντα στοιχεία από την κλασσική παιδεία. Η γνώση θα είναι εύκολα προσβάσιμη και ανακτήσιμη όποτε χρειάζεται και το πιο σημαντικό θα είναι η ικανότητα να γνωρίζει ο μαθητής πού να βρει τη γνώση και να κατανοήσει πώς να τη χρησιμοποιήσει και στη συνέχεια χρειάζεται η ικανότητα για να μπορέσει να εφαρμόσει τη γνώση και να μετασχηματίσει τη γνώση σε ικανότητα και δεξιότητα. Οι Ακαδημίες Διαμεσολαβητών Εκπαιδευτικών STEAME μπορούν να υποστηρίξουν την κατάρτιση εκπαιδευτικών υπηρεσιών που βρίσκονται ήδη στα σχολεία και την κατάρτιση μελλοντικών διαμεσολαβητών εκπαιδευτικών που θα παράγεται μέσω της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Σε κάποιο στάδιο, οι υπηρεσιακοί δάσκαλοι θα χρησιμεύσουν ως μέντορες των σπουδαστών εκπαιδευτικών στην Τριτοβάθμια σε ένα ευρωπαϊκό σύστημα που να βασίζεται στην κινητικότητα γνώσης και ικανοτήτων καθώς και καλών πρακτικών. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια δικτύωση μεταξύ της σχολικής εκπαίδευσης, της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και του κόσμου της βιομηχανίας/επιχειρήσεων. Έτσι, συνεργαζόμενοι ως συν-δημιουργοί για τη βιώσιμη ανάπτυξη μεταξύ παροχής εκπαίδευσης εκπαιδευτικών με αντίκτυπο στην ποιότητα της εκπαίδευσης στην Ευρώπη τελικά όλα θα συγκλίνουν στην ποιότητα ζωής για κάθε πολίτη . Αυτό θα υποστηρίξει τη συνεχή επαγγελματική ανάπτυξη των μελλοντικών εκπαιδευτικών και θα δημιουργήσει το έδαφος για τα μελλοντικά σχολεία μαθησιακών περιβαλλόντων βασισμένων σε έργα STEAME για μαθητές.

Το κύριο πλάνο αλλά και όραμα καινοτομίας που πρέπει να υλοποιηθεί είναι:

1. Πλαίσιο Ικανοτήτων εκπαιδευτικών διαμεσολαβητών STEAME μάθησης για μαθητές και εκπαιδευτικούς,

2. Εκπαιδευτικές Ενότητες/Εργαστήρια για διαμεσολαβητές STEAME μάθησης,

3. Διεθνές Παρατηρητήριο για STEAME μάθηση, 4. Ανάπτυξη του Προγράμματος Πρακτικής Εξάσκησης/Καθοδήγησης και Πιστοποίησης της Κοινότητας Διαμεσολαβητών STEAME,

5. Συστάσεις πολιτικής και ανάπτυξη μιας Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ακαδημιών Διαμεσολαβητών Εκπαιδευτικών STEAME.

Τα περισσότερα από τα παραπάνω βασίζονται σε εμπειρίες και καινοτομίες από 20 ολοκληρωμένα ή τρέχοντα χρηματοδοτούμενα έργα της ΕΕ, κυρίως στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος ERASMUS+ KA2. Και τα 20 αυτά έργα μπορούν να μοιραστούν την εμπειρία και τις καινοτομίες που δημιουργήθηκαν για να επιτευχθούν οι 5 καινοτομίες που αναφέρονται παραπάνω ως μια συνοπτική ποιοτική καινοτομία για την εξυπηρέτηση της συνεχούς επαγγελματικής εξέλιξης των εκπαιδευτικών προς όφελος της μάθησης και ικανοτήτων των μαθητών. Αυτό θα ενισχύσει επίσης την ευρωπαϊκή διάσταση και τη διεθνοποίηση των εκπαιδευτικών, διευκολύνοντας την καθοδήγηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την υποστήριξη της κινητικότητας των εκπαιδευτικών και θα τοποθετήσει τους εκπαιδευτικούς στην πορεία προς την Εκπαίδευση 3.0 και 4.0, όλα για την παραγωγή των δημιουργών του μέλλοντος.

*Συντονιστής του έργου STEAME (www.steame.eu), Πρόεδρος της Κυπριακής Μαθηματικής Εταιρείας, Καθηγητής Εκπαίδευσης STEAME στο Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο της Κρακοβίας, Πολωνία, Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Ευρωπαϊκής Μαθηματικής Εταιρείας, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ERASMUSΣυντονιστές, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επαγγελματικού Προσανατολισμού Επικοινωνία: makrides.g@eaecnet.com

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1448