Οι εξετάσεις Τετραμήνων τίποτα δεν προσφέρουν, σε τίποτα δεν ωφελούν. Πρέπει να καταργηθούν τώρα


ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΠΑΡΡΗ*

Είναι πραγματικά παράδοξη η επιμονή του Υπουργείου Παιδείας να συνεχίζει τις εξετάσεις Τετραμήνων και μάλιστα να τις επεκτείνει σ’ όλες τις τάξεις, τη στιγμή που καμιά έρευνα δεν απέδειξε την ωφελιμότητά τους. Αντίθετα ταλαιπωρεί αφάνταστα όλους τους εμπλεκόμενους.

Οι Εκπαιδευτικοί δεν κάνουν άλλη δουλειά από το να ετοιμάζουν τους μαθητές για αυτές τις εξετάσεις και τρέχουν για να καλύψουν την ύλη. Δεν έχουν καθόλου χρόνο για εμβάθυνση, κανένα χρόνο για πραγματική επικοινωνία με τα παιδιά, ιδιαίτερα για εκείνα που έχουν μαθησιακές ή άλλες δυσκολίες και ασφαλώς κανένα χρόνο για παροχή σωστής αγωγής, διαπαιδαγώγησης και ψυχολογικής στήριξης σε όσα τη χρειάζονται. Πρέπει να προλάβουν να διδάξουν την ύλη που τους καθορίζουν και βιαστικά να ετοιμάσουν τα παιδιά για τις συγκεκριμένες εξετάσεις είτε κατάλαβαν είτε δεν κατάλαβαν.  Κανένας δεν σκέφτεται ότι οι Εκπαιδευτικοί κυρίως είναι χρήσιμοι για τα παιδιά που έχουν δυσκολίες.  Τα χαρισματικά δεν τους χρειάζονται.  Θα ανοίξουν τα φτερά τους και θα πετάξουν μόνοι τους.

Πραγματικά αυτό γίνεται στα Σχολεία μας που έγιναν πλέον εξεταστικά κέντρα-μεγάλα φροντιστήρια που βασανίζουν όλους. Τα παιδιά δεν ξεκουράστηκαν τις γιορτές αφού έτρεχαν από φροντιστήριο σε φροντιστήριο για να ετοιμαστούν για τα Τετράμηνα, οι γονείς ήταν απλά οι οδηγοί που τους μετέφεραν και οι καθηγητές με την επιστροφή τους μπαίνουν αμέσως στην διεξαγωγή των εξετάσεων και ασφαλώς οι Διευθυντές τρέχουν να υλοποιήσουν αμέσως όσα η Διεύθυνση του Υπουργείου τους ορίζει με τις εγκυκλίους που συνεχώς τους βομβαρδίζει.

Αυτά είναι τα Σχολεία μας που πια δεν είναι φιλόξενα, δεν είναι ελκυστικά και δεν προσφέρουν χαρά ιδιαίτερα στους μαθητές. Σε μέρες που έχουν τόσα προβλήματα στα σπίτια τους με γονείς, όσοι υπάρχουν, να παλεύουν να τα βγάλουν πέρα, με τόσα ψυχολογικά προβλήματα, χωρίς επικοινωνία, αναζητούν την αγάπη και την αγκαλιά, αλλά δυστυχώς δεν τη βρίσκουν ούτε στις τάξεις ούτε στις σχολικές αυλές. Πάνω απ’ όλα η προετοιμασία και η διεξαγωγή των εξετάσεων Τετραμήνων. Για όλα τα άλλα δεν υπάρχει χρόνος, άλλωστε είναι περιττά. Αγώνας δρόμου τα Σχολεία με έπαθλο ξερές  επιφανειακές γνώσεις χωρίς κριτική σκέψη, χωρίς έγνοια για τη διαμόρφωση του σωστού αυριανού πολίτη.

Στην ουσία δεν είναι παράδοξη η επιμονή του Υπουργείου στην επιλογή των συνεχών εξετάσεων, αφού τυχόν κατάργησή τους θα φανεί υπαναχώρηση και παραδοχή λάθους, κάτι που θεωρούν απαράδεχτο σε περιόδους εκλογών. Το πλέον παράδοξο είναι η έλλειψη σοβαρής αντίδρασης αυτών που δηλώνουν την αντίθεσή τους στο θεσμό των Εξετάσεων.

Χλιαρή είναι η αντίδραση της ΟΕΛΜΕΚ που παρασύρεται σε συζήτηση για βελτίωση του θεσμού ενώ στην ουσία γνωρίζουν ότι σε τίποτε δεν ωφελούν παρά μόνο να προκαλούν δυστυχία στους μαθητές και στα μέλη της οργάνωσης. Καθόλου έντονη δεν είναι η αντίδραση της οργάνωσης των Γονιών που υποφέρουν και βασανίζονται προσπαθώντας να βοηθήσουν τα παιδιά τους ν’ ανταποκριθούν σε κάτι που ξέρουν ότι σε τίποτε δε θα τα ωφελήσει.  Ο Σύνδεσμος Διευθυντών πού είναι;  Γιατί δεν μιλά;

Ευθύνη θεωρώ ότι έχουν και οι οργανώσεις των μαθητών που είναι αδύναμες δεν αρθρώνουν λόγο τεκμηριωμένο και ανέχονται ό,τι τους επιβληθεί. Πρέπει να διεκδικήσουν λόγον και εμπλοκή σε θέματα που πρωτίστως τους ενδιαφέρουν. Αυτοί όλοι πρέπει να αντιδράσουν και να μην περιμένουν από πολιτικές – κομματικές ομάδες που η τοποθέτηση τους εξαρτάται από πολιτικά – κομματικά συμφέροντα ιδιαίτερα σε προεκλογικές περιόδους. Η κοινωνία πιστεύω κατάλαβε και είναι έτοιμη να δεχτεί την κατάργηση ενός λανθασμένου μέτρου. Ξέρουν πολύ καλά ότι οι μαθητές μας εδώ και 2-3 χρόνια δεν έλαβαν σωστή μόρφωση λόγω του κορωνοϊού και αυτά πρέπει να καλυφθούν και αυτό δε γίνεται με συνεχείς εξετάσεις. Αν κάτι διδάξεις επίμονα, βιαστικά και επιφανειακά, δε σημαίνει τίποτα αν οι μαθητές σου το δώσουν πίσω μετά από εξετάσεις. Να μην περηφανεύονται, αυτό δεν είναι επιτυχία.

Επιβάλλεται τα Σχολεία  ν’ αλλάξουν απ’ ότι είναι σήμερα. Να ξαναγίνουν χώροι χαράς και ευτυχίας των παιδιών, χώροι επικοινωνίας με τους Εκπαιδευτικούς, αγκαλιάς ιδιαίτερα για παιδιά που τους λείπει, χώροι διαμόρφωσης ηθικών προσωπικοτήτων και σωστών ανθρώπων που θα ορίσουν το μέλλον της αυριανής κοινωνίας. Αφού λοιπόν οι μαθητές μας δεν το φωνάζουν ή δεν τους αφήνουν ή δεν τους ακούν ας το πούμε εμείς: Οι εξετάσεις Τετραμήνων πρέπει να καταργηθούν, καθώς τίποτε δεν προσφέρουν, σε τίποτε δεν ωφελούν, απλά βασανίζουν τους εμπλεκόμενους και αλλοιώνουν τον χαρακτήρα, την εικόνα και την αποστολή του Σχολείου. Τονίζω τη λέξη κατάργηση και όχι την όποια βελτίωση. Δεν υπάρχει βελτίωση. Αυτό πρέπει να γίνει τώρα και όχι στο μέλλον. Το λέω επώνυμα, το υπογράφω και ελπίζω ν’ακούσουν αυτοί που πρέπει, αν και η εμπειρία μου δεν με κάνει αισιόδοξο.

*Επίτιμος Πρόεδρος Συνδ. Δ/ντών Μ. Εκπαίδευσης




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










4758