Τετράμηνα και εξωσχολικοί παράγοντες


Ατομικές και οικογενειακές μεταβλητές

ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΑΚΗ ΠΟΥΜΠΟΥΡΗ*

Παράγοντες που επηρεάζουν τη μάθηση και το αποτέλεσμα σε εξετάσεις είναι μεταξύ άλλων:

Ο τρόπος ζωής και ο βιορυθμός κατά τον χρόνο διδασκαλίας της ύλης των εξετάσεων και συγκεκριμένα η κατανομή και διάρκεια των ωρών ύπνου, ο οποίος είναι αναγκαίος για την υποδοχή και την ταξιθέτηση των γνώσεων στη μνήμη. Αυτά είναι θεμελιώδεις λειτουργίες της μάθησης, όπως μας τις διδάσκει η Γνωστική Ψυχολογία. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Αν κηδεμονεύω παιδί με μεταμεσονύκτιες εξόδους, ανάλογα με τον αριθμό, τη διάρκεια και τη συχνότητα τους, θα πρέπει να συνυπολογίσω ανάλογη δυσμένεια στον βιορυθμό, άρα και στην αφομοίωση και κατακράτηση του μαθήματος στη μνήμη.

Η σχέση του μαθητή με το κάπνισμα, το αλκοόλ και τυχόν άλλες ουσίες εξάρτησης, ανάλογα με τη διάρκεια και την ένταση της, αναπόφευκτα θα επηρεάσει, τόσο άμεσα, όσο και έμμεσα μέσω άλλων επιπτώσεων, τη γνώση και συνεπακόλουθα την πιστοποίηση της.

Το κάπνισμα στα σχολεία εδραιώθηκε τη δεκαετία του 80. Εκείνη τη δεκαετία χλευάσαμε την πρώτη έρευνα που απέδειξε τη χρήση ναρκωτικών από μερίδα των μαθητών. Χλευάσαμε και αυτόν που την έκανε, χωρίς να του ζητήσουμε συγγνώμη, όταν δικαιώθηκε αργότερα. Η επίδραση του γονεϊκού καπνίσματος είναι πληθωρική όσον αφορά τη γενική υγεία και τη μαθησιακή ευχέρεια του παιδιού. Αυτό δεν αφορά μόνο το λεγόμενο παθητικό κάπνισμα και την περιγεννητική φάση, αλλά και ένα βάθος τουλάχιστον μερικών μηνών πριν τη σύλληψη, αφού το κάπνισμα δεν αφήνει ανεπηρέαστα τα ωάρια και σπερματοζωάρια. Σήμερα φοιτούν στα σχολεία μας τα παιδιά, σε λίγα χρόνια θα φοιτήσουν τα εγγόνια εκείνης της γενιάς που αφήσαμε ανεξέλεγκτη.

Απουσίες και λευκό γραπτό

Μια παράμετρος που πρέπει να φωτισθεί είναι η σχέση των απουσιών, δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων, με το αποτέλεσμα. Από τα ευρήματα θα εξαρτηθεί η ανάγκη για εισαγωγή ή όχι κάποιων παρεμβάσεων σε ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα, όχι ειδικά στο εξεταστικό. Με αυτό το φαινόμενο μπορεί να συναρτηθεί και η συνήθεια μαθητών να δίνουν λευκό γραπτό, αναφέροντας στη συνέχεια ότι και με λευκό γραπτό προάγονται στην επόμενη τάξη. Για πόσο καιρό ακόμα θα αφεθεί το σκασιαρχείο και το λευκό γραπτό να επηρεάζει τον γενικό βαθμό εξετάσεων και να καθορίζει την εκπαιδευτική διαμάχη;

 *Εκπαιδευτικός




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











1003