Η αύξηση διδάκτρων στη Βρετανία επηρεάζει δυσμενώς τους φετινούς άρρενες τελειόφοιτους


 Επίτροπος Ισότητας Φύλων: Να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για ίσες ευκαιρίες στα βρετανικά πανεπιστήμια 

Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Ιωσηφίνα Αντωνίου, «χαιρετίζει τα διαβήματα και ενέργειες που γίνονται από πλευράς των εμπλεκόμενων αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης στο ζήτημα που έχει ανακύψει με τους φετινούς άρρενες τελειόφοιτους σχολών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αφορά στην αύξηση των διδάκτρων σε Πανεπιστήμια της Βρετανίας, η οποία θα ισχύσει μετά το 2021».
Υπ’ αυτές τις συνθήκες, σημειώνει η Επίτροπος Ισότητας Φύλων σε ανακοίνωσή της, «οι προσπάθειες για επίλυση του θέματος θα πρέπει να εντατικοποιηθούν, δεδομένου ότι οι ίσες ευκαιρίες πρόσβασης και συμμετοχής σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης έχουν καθοριστική σημασία για την προαγωγή της δημοκρατικής αρχής της ισονομίας και την επίτευξη ουσιαστικής ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών».
«Παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη συζήτηση που γίνεται τις τελευταίες ημέρες και αφορά στην αύξηση των διδάκτρων σε Πανεπιστήμια της Βρετανίας, η οποία θα ισχύσει μετά το 2021 κάτι το οποίο φαίνεται να επηρεάζει δυσμενώς τους φετινούς άρρενες τελειόφοιτους σχολών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αφού σύντομα θα κληθούν να καταταγούν στην Εθνική Φρουρά, συμπληρώνοντας 14μηνη θητεία, πριν την εισδοχή τους σε Πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου» αναφέρει η Επίτροπος Ισότητας Φύλων.
Προσθέτει ότι «επιβαρυντικό παράγοντα φαίνεται ν’ αποτελεί και το γεγονός μη παραχώρησης ευρωπαϊκού δανείου σε φοιτητές που προέρχονται από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Με αυτό το δεδομένο, συμπεραίνει η κ. Αντωνίου, «είναι προφανές ότι οι φετινοί άρρενες τελειόφοιτοι θα εισαχθούν στα βρετανικά πανεπιστήμια με δυσμενέστερους όρους σε σχέση με τις τελειόφοιτες συμμαθήτριές τους».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
Comments (2)

 1. Γεώργιος Κυριαζής, Μαθηματικός, Πανεπιστήμιο Κύπρου:
  Jul 03, 2020 at 08:37 AM

  Το Κυπριακό κράτος διαθέτει πανεπιστήμια τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά. Επιπλέον υπάρχουν εξαιρετικά πανεπιστήμια στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα οποία μπορούν να φοιτήσουν οι Κύπριοι μαθητές. Είναι αδιανόητο η αλλαγή των διδάκτρων σε μια τρίτη χώρα να δημιουργεί αυτόματα θέματα ισότητας φύλων στην Κύπρο για τα οποία πρέπει να επέμβει η Κυπριακή πολιτεία, διαδραματίζοντας το ρόλο του "ατζέντη" των συμφερόντων των Βρετανικών πανεπιστημίων.
  'Η στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε.....

 2. Αθανάσιος Γιάννος:
  Jul 03, 2020 at 01:18 PM

  Οι στρατιωτικές υποχρεώσεις θα πρέπει να εκπληρώνονται μετά το πέρας των σπουδών. Δεν είναι μόνο θέμα οικονομικό, αλλά και ίσων ευκαιριών σε θέματα διορισμού στον δημόσιο τομέα.


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


1463