Η αγορά υπηρεσιών στον δημόσιο τομέα στο επίκεντρο της συζήτησης της Επιτροπής Θεσμών


ΚΥΠΕ- Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης μιλώντας την Τετάρτη ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών είπε ότι η αγορά υπηρεσιών στο δημόσιο αποτελεί γάγγραινα , προσθέτοντας ότι γίνεται κατάχρηση του συστήματος και διαπιστώνονται παρανομίες.

Ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε επίσης ότι μετά την αγορά υπηρεσιών, χωρίς διαδικασίες και χωρίς εξετάσεις, οι εργαζόμενοι αποκτούν καθεστώς αορίστου χρόνου.  Εξέφρασε την εκτίμηση ότι αιτία για την καταχρηστική πρακτική είναι η άρνηση του Υπουργείου Οικονομικών, να παρέχει έκτακτους υπαλλήλους στις υπηρεσίες του δημοσίου, αφού σε αυτή την περίπτωση απαιτούνται διαδικασίες εξέτασης.

Η Επιτροπή Θεσμών στο πλαίσιο της συζήτησης της λειτουργίας Τμημάτων και Υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα, συζήτησε τη λειτουργία του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου δήλωσε ότι πρέπει το πρόβλημα με τους αορίστου χρόνου πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και να τερματιστεί αυτή η κατάσταση, η οποία επηρεάζει χιλιάδες εργαζόμενους. Στο ευρύτερο δημόσιο εργάζονται σήμερα 63 χιλιάδες υπάλληλοι, συνέχισε και ειδικότερα στην δημόσια υπηρεσία, στην εκπαίδευση, στους ημικρατικούς οργανισμούς και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι στο δημόσιο επικρατούν χειρότερες συνθήκες από τον ιδιωτικό τομέα και ειδικότερα στον τομέα της αγοράς υπηρεσιών, όπου αναγκάζονται οι εργαζόμενοι να καταβάλλουν ΦΠΑ και κοινωνικές ασφαλίσεις.

Κατά την συνεδρία αναφέρθηκε ότι ακόμη δεν εφαρμόστηκε η νομοθεσία για την ηλεκτρονική υπογραφή η οποία αναμένεται να αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό η γραφειοκρατία.

Ακόμη αναφέρθηκε ότι το Προεδρικό και η Βουλή λειτουργούν χωρίς χαρτί και μόνο με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αλλά η υπόλοιπη δημόσια υπηρεσία ακολουθεί πρακτικές προηγούμενων δεκαετιών.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς, συνεχάρη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την απόφαση να υιοθετήσει πρόταση του κόμματος για συνενώσεις υπηρεσιών σε ορεινά χωριά. Για παράδειγμα για κάθε δέκα χωριά, ανάλογα με τον πληθυσμό, να υπάρχει ένα κτηνίατρος και ένας γεωπόνος.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1223