Το Υπ. Παιδείας διαβεβαίωσε τη Βουλή για την ετοιμότητα του ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς


ΚΥΠΕ - Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης εξέφρασε την άποψη ότι οι διαβεβαιώσεις που έδωσε το Υπουργείο Παιδείας σε σχέση με την ετοιμότητα των σχολικών μονάδων για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς είναι θετικές, σε αντίθεση με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Άντρο Καυκαλιά που εξέφρασε την άποψη ότι «θα ξεκινήσει η χρονιά και θα τρέχουμε»

Σε δηλώσεις μετά τη σχετική ενημέρωση της Επιτροπής Παιδείας και ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Χατζηγιάννης απηύθυνε έκκληση στην ΟΕΛΜΕΚ να εργαστεί ώστε να επιτύχει ο θεσμός των τετραμήνων και η μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος. Υπάρχει η απόλυτη διαβεβαίωση ότι είναι έτοιμο το Υπουργείο Παιδείας να εφαρμόσει τον θεσμό. Διευκρίνισε επίσης ότι η ΟΕΛΜΕΚ δεν τοποθετήθηκε επί του θέματος στη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας.
Το θέμα της ειρήνης στην παιδεία τόνισε και ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας αναφερόμενος στα κτιριακά ζητήματα και τις περιφράξεις, έκανε λόγο για ιστορικό ρεκόρ ταχύτητας,  καθώς όπως ανέφερε σε ένα χρόνο σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν οι πλείστες των περιφράξεων και απέμειναν κάποιες με κωλύματα σε νομικίστικα θέματα που άπτονται της διαδικασίας των προσφορών.
Συνεχίζοντας ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι σχεδόν κατά 99% έχουν τοποθετηθεί οι εκπαιδευτικοί  με κάποιες μόνο εξαιρέσεις που αφορούν κυρίως επαγγελματικές-συνδικαλιστικές διεκδικήσεις.
Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις συνοδών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας είπε πως είναι θέμα που χρήζει νομοθετικής ρύθμισης και θα κατατεθεί πρόταση νόμου προς τούτο.
Οι φύλακες των σχολείων, ανέφερε ερωτηθείς σχετικά, είναι θέμα των σχολικών εφοριών και ευχήθηκε όπως εντός του Σεπτέμβρη να υπάρχουν φύλακες σε όλα τα σχολεία.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Καυκαλιάς είπε πως από την ενημέρωση της οποία έτυχε η Επιτροπή Παιδείας, δεν ικανοποιεί ο βαθμός ετοιμότητας του Υπουργείου Παιδείας για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Παρατήρησε ότι ακόμα οι αρμόδιες επιτροπές του Υπουργείου δεν έχουν εξετάσει τα αιτήματα για υποστηρικτική διδασκαλία. Πρόσθεσε πως είναι απαράδεκτη και αδικαιολόγητη αυτή η καθυστέρηση.
Ο κ. Καυκαλιάς είπε ακόμα πως ο υφιστάμενος αριθμός εκπαιδευτικών ψυχολόγων είναι απαράδεκτα χαμηλός.
Αναφορικά με τα υποστηρικτικά μέσα και προγράμματα για μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε πως διαπιστώνονται κενά που απέχουν από τις ανάγκες των παιδιών αυτών και της ίδιας της εκπαιδευτικής διαδικασίας για το σύνολο των μαθητών σε κάθε σχολείο. Συνεχίζοντας είπε επίσης ότι εκκρεμούν ζητήματα με θέματα για ασφάλεια και υγεία στις τεχνικές σχολές ενώ ελλείψεις σε υποδομές όπως τα κλιματιστικά, δεν βοηθούν τους μαθητές να μπουν στις αίθουσες με τις ψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν. «Θα ξεκινήσει η χρονιά και θα τρέχουμε», συμπλήρωσε.
Ο κ. Γιωργάλλας  δηλώνοντας ότι η σχολική χρονιά πρέπει να αρχίσει ομαλά, χωρίς τις ό,ποιες ρήξεις αντιπαραθέσεις, ή κινητοποιήσεις που θα δημιουργήσουν πρόβλημα απώλειας διδακτικού χρόνου.
Παρατηρώντας ότι σε λίγες μέρες θα κτυπήσει το πρώτο κουδούνι, αλλά παρουσιάζονται εκκρεμότητες που αφορούν διορισμούς εκπαιδευτικών, κτηριακές αναπροσαρμογές και υπάρχουν διαπιστωμένες ανάγκες προς κάλυψη σε σχολικούς συνοδούς, σε φύλακες και εκπαιδευτικούς ψυχολόγους, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εκκρεμότητες αυτές θα ρυθμιστούν τις επόμενες εβδομάδες.
Σύμφωνα με τον κ. Γιωργάλλα η μεγαλύτερη πρόκληση για το Υπουργείο Παιδείας είναι η εφαρμογή των εξετάσεων ανά τετράμηνο. Εξέφρασε την άποψη ότι το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει χωρίς δογματισμούς να προχωρήσει στην εφαρμογή του θεσμού και ταυτόχρονα να είναι σε ανοικτή επικοινωνία με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και να τους προσεγγίζει ως συνεργάτες για να αποφευχθούν οι συγκρούσεις που θα έχουν συνέπεια την απώλεια διδακτικού χρόνου. 
Ο εκπρόσωπος της Παιδοβουλής Παναγιώτης Τσαγγαρίδης διατύπωσε την ελπίδα ότι οι  διαβεβαιώσεις που έδωσε στην Επιτροπή της πράξης θα επαληθευτούν στην πράξη.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1463