Διιστάμενες οι απόψεις στη Βουλή για τη χρήση κινητού από μαθητές στη Μέση Εκπαίδευση


 ΚΥΠΕ - Διιστάμενες οι απόψεις  για τη χρήση κινητού τηλεφώνου στα γυμνάσια, λύκεια και τεχνικές σχολές από τους μαθητές ενώ φαίνεται πιο ξεκάθαρη η θέση για πλήρη απαγόρευση στη Δημοτική Εκπαίδευση, η οποία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα χρήσης κινητού από τους μαθητές.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης σε δηλώσεις μετά τη συζήτηση των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργούνται από τη χρήση κινητών τηλεφώνων στη σχολική μονάδα από τους μαθητές και τρόπων αντιμετώπισης των προβλημάτων ανέφερε πως μέσα από συζήτηση διαφάνηκε πως κανείς δεν ξέρει τι θέλει.
Ερωτηθείς σχετικά διευκρίνισε πως μιλά και για τη Μέση και για τη Δημοτική Εκπαίδευση, προσθέτοντας πως παρατηρείται ατολμία.
Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε πως κατά τη συζήτηση δεν αναπτύχθηκαν πτυχές που αφορούν τη χρήση έξυπνης τεχνολογίας όπως η εμπορία προσώπων και η ασφάλεια του παιδιού στο διαδίκτυο.
Ακολούθως ανέφερε πως δεν μπορεί να ξεπεράσει η τεχνολογία την πραγματικότητα και να παραμένουμε θεατές, προσθέτοντας ότι δεν παύει ωστόσο η χρήση κινητού να λειτουργεί σε βάρος της διδασκαλίας και εκβιαστικά σε βάρος των εκπαιδευτικών.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας ανέφερε πως η Επιτροπή θα επαναφέρει το θέμα, προσθέτοντας ότι η απόφαση πρέπει να είναι εθνική.
Απαντώντας σε ερώτηση είπε πως για τη νέα σχολική χρονιά θα ισχύσει ο υφιστάμενος κανονισμός για τη Μέση Εκπαίδευση που επιτρέπει τη χρήση του κινητού μόνο κατά το διάλειμμα. Πρόσθεσε ότι η μη ξεκάθαρη θέση του κράτους δημιουργεί σύγκρουση μεταξύ μαθητή - καθηγητή.
Στη Δημοτική Εκπαίδευση δεν υπάρχει κανονισμός ρυθμίζεται με εγκύκλιο, συμπλήρωσε.
Κατά τη συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας είπε ότι με βάση τον πειθαρχικό κανονισμό η χρήση κινητού τηλεφώνου στη Μέση Εκπαίδευσης επιτρέπεται μόνο στα διαλείμματα και όχι στις αίθουσες διδασκαλίας, στις συγκεντρώσεις και τις ενδοσχολικές εκδηλώσεις. Ανέφερε επίσης πως μετά τα γεγονότα της Λεμεσού και τις αναρτήσεις βίντεο, ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι το Υπουργείο θα προωθήσει την πλήρη απαγόρευση των κινητών στους σχολικούς χώρους.
Εξέφρασε επίσης την άποψη πως χρειάζεται γενικότερη ρύθμιση στο θέμα της χρήσης της έξυπνης τεχνολογίας στα σχολεία, καθώς έπεται η είσοδος των έξυπνων ρολογιών (smart watch).
Οι εκπρόσωποι της ΟΕΛΜΕΚ και της ΟΛΤΕΚ διατύπωσαν την άποψη πως είναι επαρκής η χρήση των κινητών κατά το διάλειμμα, εφόσον εξευρεθούν αποτελεσματικοί τρόποι τα κινητά να μην μπαίνουν στις αίθουσες διδασκαλίας, καθώς έργο των εκπαιδευτικών δεν είναι να αστυνομεύουν, αλλά να διδάσκουν. Ταυτόχρονα διατύπωσαν την άποψη πως θα πρέπει να διατηρηθεί στους εκπαιδευτικούς η ευχέρεια όταν κρίνουν πως η χρήση της έξυπνης τεχνολογίας θα είναι υποβοηθητική της διδασκαλίας να την εισάγουν στην αίθουσα διδασκαλίας.
Εκ μέρους της ΠΟΕΔ, ο Φίλιος Φυλακτού είπε πως στα δημοτικά σχολεία δεν γίνεται χρήση κινητού τηλεφώνου από παιδιά και ως εκ τούτου δεν υφίσταται πρόβλημα προς επίλυση.
Οι οργανωμένοι Γονείς Μέσης Εκπαίδευσης εξέφρασαν την άποψη πως πρέπει να απαγορευτεί γενικά η χρήση τηλεφώνου από τους μαθητές στο σχολικό χώρο, από τις 7.30 μέχρι και τις 13.35. Δεν θα πάθουν κάτι αν δεν χρησιμοποιούν στο σχολείο το κινητό, ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Ο εκπρόσωπος της Παιδοβουλής εξέφρασε την άποψη πως η όποια ρύθμιση πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ψυχολογία του μαθητή και να εδράζεται σε επιστημονική τεκμηρίωση.
Ομάδα ‘Αμεσης Παρέμβασης
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής αναφερόμενος στη συζήτηση των προβλημάτων που προκύπτουν από τις  προωθούμενες αλλαγές σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης (ΟΑΠ), είπε πως η Επιτροπή δεν έχει πεισθεί ότι οι αλλαγές που αποφασίστηκαν θα προλάβουν και θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά ενδεχόμενα περιστατικά βίας τους σχολικούς χώρους.
Το εκπαιδευτικό σύστημα στερείται της εμπειρίας που είχε αποκτήσει η ΟΑΠ στη διαχείριση της παραβατικότητας από την πρώτη ημέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς, ανέφερε προσθέτοντας πως η Επιτροπή δεν έχει πεισθεί ότι στη νέα δομή διασφαλίζεται η αναγκαία επιστημονικότητα και η απαιτούμενη εμπειρία. Η Βουλή αναμένει στοιχεία, κατέληξε.
 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1723