Η Επ. Παιδείας συζήτησε υπό εντάσεις, τη διάθεση θέσεων στα πανεπιστήμια με διεθνείς εξετάσεις


Για άλλη μια φορά διαφάνηκε το μωσαϊκο απόψεων

ΚΥΠΕ -  Στην απουσία του Υπουργού Παιδείας, ο οποίος δήλωσε ότι ασθενεί διεξήχθη η συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, η οποία συζήτησε σε έντονο κατά διαστήματα κλίμα τα   αποτελέσματα των Παγκύπριων Εξετάσεων και τις βαθμολογίες πρόσβασης στα Πανεπιστήμια και την παραχώρηση από τα κρατικά πανεπιστήμια αδιάθετων θέσεων σε προπτυχιακά προγράμματα με βάση διεθνείς εξετάσεις.
Αναφορικά με το ερώτημα για τα αποτελέσματα και τη βάση βαθμολογίας με την οποία εισάγονται οι φοιτητές στα Κρατικά Πανεπιστήμια, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Τάσος Χριστοφίδης εξήγησε πως αυτή είναι ανάλογη της προσφοράς και της ζήτησης θέσεων και του ανταγωνισμού για εξασφάλιση θέσης.
Βουλευτές, πρυτάνεις και όλοι ενδιαφερόμενοι φορείς συμφώνησαν ότι ο θεσμός των Παγκυπρίων Εξετάσεων πρέπει να διαφυλαχθεί. Διαφοροποιήσεις εκφράστηκαν σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα των Πανεπιστημίων να καθορίζουν πρόσθετα ακαδημαϊκά κριτήρια, όπως οι διεθνείς εξετάσεις για να πληρώνουν αδιάθετες θέσεις.
Στη συνεδρία εκπρόσωπος του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου είπε πως αυτό δεν επηρεάζεται από το θέμα με τις διεθνείς εξετάσεις καθώς είναι ανοικτό προς όλους.
Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας, δήλωσε πως οι θέσεις στα κρατικά πανεπιστήμια πρέπει να διατίθενται με διαφάνεια και τις παγκύπριες εξετάσεις όπως είναι η νομοθεσία. Ανέφερε πως η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα είναι σεβαστή, αλλά ανέφερε ότι η οργάνωση των εκπαιδευτικών έχει δική της γνωμάτευσης αντικρουόμενη με αυτή του Γενικού Εισαγγελέα. Πρόσθεσε πως για την ΟΕΛΜΕΚ είναι ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διοικητικό Δικαστήριο.
Η ΟΛΤΕΚ είπε ο Πρόεδρος της, Παναγώτης Λυσάνάδου, τοποθετείται στην ίδια γραμμή με την ΟΕΛΜΕΚ και έχει έγνοια να μην δημιουργηθούν δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας είπε πως η κατανομή γίνεται κατόπιν στατιστικής επεξεργασία και όχι αναγωγή και οι θέσεις διατίθενται με. 1η, 2η ή και 3η κατανομή. Πρόσθεσε πως όταν συμπληρώθηκαν οι κατανομές, προχώρησαν και έκαναν την προκήρυξη των διεθνών εξετάσεων, με βάση τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα είναι νομότυπες.
Όπως αναφέρθηκε, για τα Ελληνικά Ανώτερα και Ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα υπήρξαν 3161 αιτητές και 3097 πήραν θέσεις, ενώ στα κυπριακά Κρατικά Πανεπιστήμια 2812 από τις 5500 αιτήσεις πήραν θέση με την πρώτη κατανομή.
Ερωτηθείσα σχετικά ανέφερε ότι το Υπουργείο Παιδείας μελετά το θέμα για εισδοχή των ιδιωτικών σχολείων στα δημόσια Πανεπιστήμια.
Σε ό,τι αφορά το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου είπε πως οι εγκεκριμένες θέσεις ήταν 1237, αλλά οι προσφερόμενες επειδή κάποιοι δεν καταλαμβάνουν τις θέσεις που εξασφαλίζουν ήταν 2026. Πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί 1028 και άλλοι 203 σε ειδικές κατηγορίες.
Ο Πρύτανης διευκρίνισε επίσης ότι για εξασφάλιση θέσης με διεθνείς εξετάσεις υποβλήθηκαν 11 αιτήσεις εκ των οποίων οι 5 πληρούσαν τα κριτήρια, με τις 3 να πληρούν τα προσόντα και υπάρχουν κενές θέσεις τα προγράμματα σπουδών που ενδιαφέρονται οι αιτητές. 
Τόσο το ΤΕΠΑΚ όσο και το Πανεπιστήμιο Κύπρου είπε στην Επιτροπή Παιδείας ότι η  τελευταία κατανομή έγινε την ημέρα έναρξης των μαθημάτων.
Ο Βασίλης Πρωτόπαπας εκ μέρους του ΤΕΠΑΚ είπε πως για να συμπληρώσουμε τις 514 θέσεις προσφέρουμε 1092. Ανέφερε ότι 1315 άτομα είδαν το όνομα τους στους καταλόγους που εξασφάλισαν θέση εκ των οποίων 223 από τις ιδικές κατηγορίες.
Αποδέχονται τη θέση και περιμένουμε να δούμε ποιοι θα εγγραφούν, συνέχισε προσθέτοντας ότι  αποδοχή έκαναν πέραν των 800, αλλά εγγραφή έκαναν 500. Κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό να μην μείνουν κενές θέσεις, συμπλήρωσε.
Στη συνέχεια είπε ότι το ΤΕΠΑΚ δέχθηκε 10 αιτήσεις για  θέση με διεθνείς εξετάσεις, αλλά μόνο ένας πληροί τα κριτήρια και θα δοθεί σε αυτόν μόνο εφόσον δεν υπάρχει ενδιαφερόμενος των παγκυπρίων εξετάσεων.
 
Οι Οργανωμένοι Γονείς των Ιδιωτικών Σχολείων, καλωσόρισαν την απόφαση των πανεπιστημίων για διεθνείς εξετάσεις. Ο εκπρόσωπος τους είπε ότι 1 στα 5 παιδιά στα ιδιωτικά σχολεία επιλέγουν τις διεθνείς εξετάσεις και εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να τροποποιηθεί η νομοθεσία ώστε να μπορούν να διεκδικούν με ίσους όρους θέση στα κρατικά πανεπιστήμια και οι απόφοιτοι των ιδιωτικών σχολείων,
Οι Οργανωμένοι  Γονείς Μέσης Εκπαίδευσης, δια του εκπροσώπου τους στη συνεδρία ζήτησαν να ανακοινωθούν οι αδιάθετες θέσεις, των κρατικών Πανεπιστημίων. Εξέφρασαν την άποψη πως πρέπει να αποφευχθούν οι όποιες ανισότητες και ότι το 1 προς 5 είναι άδικο για τα παιδιά του δημοσίου σχολείου.
Από τις φοιτητικές οργανώσεις κάποιες συμφώνησαν και κάποιες άλλες διαφώνησαν με τη διάθεση θέσεων με διεθνείς εξετάσεις. 
Ένταση προκλήθηκε μεταξύ του εκπροσώπου της φοιτητικής οργάνωσης ΕΠΑΛΞΗ ο οποίος είπε πως οι διεθνείς εξετάσεις είναι πρόβλημα, καθώς δεν μπορεί σε ένα ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο να εισέρχονται με αγγλικές εξετάσεις.  Η αναφορά του σε ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΑΚΕΛ Άντρου Καυκαλιά και Νίκου Κέττηρου, που κάλεσαν να τον Πρόεδρο της Επιτροπής να υπενθυμίσει στον φοιτητή το σύνταγμα και τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.       
Στον «καυγά» παρενέβη ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς, που είπε στους βουλευτές του ΑΚΕΚ ότι δεν μπορεί να τρομοκρατείται ο κόσμος και να νιώθουν ένοχοι όσοι δηλώνουν Έλληνες.
Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας προκειμένου να κλείσει την έντονη λογομαχία διευκρίνισε ότι  τα δύο δημόσια πανεπιστήμια, είναι πανεπιστήμια της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας το πως νιώθει ο καθένας είναι κάτι διαφορετικά.
Ένταση προκλήθηκε και μεταξύ του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΚΟ Πανίκου Λεωνίδου και του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, όταν ο κ. Λεωνίδου είπε πως το τεκμήριο της νομιμότητας να αποφασίζει για τις αδιάθετες θέσεις το έχει το Υπουργείο Παιδείας και όχι το Πανεπιστήμιο. Αν θέλετε να λειτουργείτε ως ιδιώτες να πάτε να δουλέψετε σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, είπε ο κ. Λεωνίδου. Ο Πρύτανης απάντησε πως δεν ανέμενε να ακούσει τέτοιου είδους επιχειρήματα.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς ανέφερε πως το κράτος με συντεταγμένο τρόπο αποφάσισε ότι οι αδιάθετες θέσεις κατανέμονται μέσα από τις προεισαγωγικές εξετάσεις. Πρόσθεσε πως είναι αδιανόητο να μένουν αδιάθετες θέσεις για διαδικαστικούς λόγους. Σε δήλωση μετά τη συνεδρία ο κ. Καυκαλιάς ανέφερε πως η Βουλή αναμένει από το Υπουργείο να καταθέσει τη νομοθετική ρύθμιση για τις υπεράριθμες θέσεις.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1367