Κ. Χατζησάββας:Πρέπει να γίνει επικαιροποίηση της εγκυκλίου για την εμφάνιση των μαθητών στο σχολείο


ΚΥΠΕ - Ο Υπουργός Παιδείας παραλαμβάνει εντός της ημέρας το κείμενο για τη διοικητική έρευνα που αφορά τα γεγονότα στο περιστατικό στο Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα Λευκωσίας και τη μαθήτρια με τη μαντήλα και αναλόγως να πράξει είπε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας ο εκπρόσωπος του Υπουργείου κατά τη συζήτηση του συμβάντος, την επιβάρυνση του σχολικού κλίματος και τα μέτρα που λαμβάνονται για διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μαθητών.

Ο Υπουργός Παιδείας ενημέρωσε την Επιτροπή ότι δεν μπορούσε, λόγω ασθένειας να παραστεί στη συνεδρία.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας είπε πως η έρευνα που διεξήχθη δεν είναι πειθαρχική έρευνα, αλλά διοικητική καταγραφή. Πρόσθεσε πως κρίθηκε αναγκαία η αλλαγή του Διευθυντή για να μπορέσει η μαθήτρια να επιστρέψει στο σχολείο και να παρακολουθήσει τα μαθήματα τους. Περαιτέρω είπε πως όλοι μαθητές πήγαν στο σχολείο τη Δευτέρα και δεν καταγράφηκε όποιο πρόβλημα. 
 
Η Εκπρόσωπος του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως, είπε πως  η Επίτροπος ανακοίνωσε την ίδια μέρα, τη θέση πως οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το συμφέρον του παιδιού και να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφορετικότητας.  Παρατήρησε πως η αντίδραση του Υπουργείου ήταν άμεση και ενημέρωσε την Επιτροπή ότι θα γίνει αυτεπάγγελτη εξέταση του περιστατικού.
 
Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας ανέφερε πως ο Διευθυντής που ενεπλάκη στο περιστατικό είναι  πολύ καλός διευθυντής, ο οποίος έχει τη δική του προσέγγιση σε κάποια ζητήματα. Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ είπε πως γνωρίζει και κάποια άλλα πράγματα και κατέχει διάφορες πληροφορίες που θα πρέπει ληφθούν σοβαρά υπόψη να αποφασιστούν μέτρα ώστε να προληφθούν περιπέτειες.

Ερωτηθείς από Βουλευτές σχετικά  με τις πληροφορίες ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ απέφυγε να αναφέρει στην Επιτροπή τις πληροφορίες. Πρόσθεσε πως ενδεχομένως το Υπουργείο Παιδείας να είναι ενήμερο για τις πληροφορίες αυτές και εξέφρασε τη θέση ότι πρέπει να πάνε στο σχολείο εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι.

Ανέφερε περαιτέρω πως πρέπει να γίνει επικαιροποίηση της εγκυκλίου για την εμφάνιση των μαθητών στο σχολείο προσθέτοντας πως ο συγκεκριμένος Διευθυντής χρησιμοποίησε την εγκύκλιο του 2009.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ είπε ακολούθως ότι το πρωί της Πέμπτης η οργάνωση θα επισκεφθεί το Γυμνάσιο Παλλουριώτισσας στο οποίο το 60% με 70%  των μαθητών είναι αλλόγλωσσοι και από πολλές χώρες. Παρατήρησε πως αν πεις σε κάποιο μαθητή της οποίας εθνικότητας ότι πρέπει να σέβεσαι τους νόμους και τους κανονισμούς του κράτους και του σχολείου γίνεσαι ρατσιστής, για κάποιους. Διατύπωσε επίσης τη θέση ότι το κράτος οφείλει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη να ρυθμίσει την εμφάνιση των μαθητών.

Ο εκπρόσωπος της ΟΛΤΕΚ αφού παρατήρησε ότι δεν ολοκληρώθηκε η έρευνα, είπε πως είναι καταδικαστέα η κάθε μορφή καταπίεσης.  Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι απαιτούνται σαφείς κανονισμοί για το ευαίσθητο θέμα που αφορά τη θρησκευτική ενδυμασία.

Οι Οργανωμένοι Γονείς Mέσης  ανέφεραν ότι ο Υπουργός Παιδείας επισκέφθηκε το Γυμνάσιο Παλλουριώτισσας χθες το απόγευμα.

Σε ό,τι αφορά το Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα, ο εκπρόσωπος των οργανωμένων γονιών είπε πως υπάρχει τεταμένο κλίμα μεταξύ των γονιών,  καθώς τα κόμματα αξιοποιήσαν το συμβάν για ασκήσουν μικροπολιτική. Εξήγησε πως έχουν διαχωριστεί σε αυτούς υπέρ της μαντήλας και σε αυτούς υπέρ του διευθυντή και εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο αυτή η διαμάχη να μεταφερθεί από τους γονείς στους μαθητές.

Ο εκπρόσωπος της ΠΣΕΜ ανέφερε πως οι μαθητές αντέδρασαν ορθά και άμεσα και υπερασπίστηκαν τα δικαιώματα της συμμαθήτριας τους. Είπε πως οι οργανωμένοι μαθητές αντιτάσσονται στη κάθε μορφή καταπίεσης και στη κάθε μορφή ρατσιστικής συμπεριφορά από οπουδήποτε και αν προέρχεται.

Στο πλαίσιο της συζήτησης ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης ρώτησε τους αρμοδίους αν υπάρχει κίνημα στο σχολείο εναντίον της μαντήλας με τον συγκεκριμένο καθηγητή να συμμετέχει σε αυτό.  Στην ερώτηση απάντησε ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας που ανέφερε ότι δεν έχει τέτοια πληροφόρηση το Υπουργείο.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρος Καυκαλιάς είπε πως το περιστατικό στο Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα είναι ξεκάθαρο φαινόμενο ρατσισμού. Πρόσθεσε πως ο Υπουργός Παιδείας έσπευσε να προκαταλάβει το αποτέλεσμα της ΄έρευνας που διέταξε δηλώνοντας ότι ο εμπλεκόμενος διευθυντής τον οποίον μετάθεσε είναι πολύ καλός.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου ήρθαμε εδώ για να ακούσουμε. Πρόσθεσε πως έγινε μια απρέπεια που προκάλεσε τα συναισθήματα, αλλά συνέχισε μέτρον άριστο. Ο κ. Ευσταθιού διατύπωσε την προσωπική άποψη πως είναι δικαίωμα του καθενός να πιστεύει, αλλά δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι η μαντήλα είναι έκφραση ελευθερίας και δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία είναι ευτυχισμένες, όπως δεν μπορεί σκεφτεί να απαγορεύσει τη χρήση της.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι πρέπει να καθοριστεί με κανονισμό η συμπεριφορά του εκπαιδευτικού όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με περιβολή που προβάλλει θρησκευτική καταγωγή.  

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε πως τα πολιτικά κόμματα, πλην ΕΛΑΜ έσπευσαν να καταδικάσουν πριν το πόρισμα και παραβλέποντας ότι η μαντήλα είναι ενδυμασία επιβολής της εξουσίας των ανδρών επί των γυναικών.  Περαιτέρω κατήγγειλε ότι διευθύντρια δημοτικού σχολείου στη Λευκωσία αφαίρεσε από 6χρονη μαθήτρια το βραχιολάκι με τον βαπτιστικό της σταυρό και παρά τις παραστάσεις του πατέρα του παιδιού δεν του επιτρέπει να το φορά και ζήτησε όπως επιδειχθεί η ίδια ευαισθησία. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα καταθέσει πρόταση νόμου για κατάργηση της μαντήλας στα σχολεία και τους δημόσιους χώρους όπως συμβαίνει στη Γαλλία, το Βέλγιο και τη Γερμανία.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1462