Χαμπιαούρης στη Βουλή: Θα πρασινίσουμε τις γειτονιές μας


ΚΥΠΕ- Για ένα πρόγραμμα υπό τον τίτλο «Πρασινίζω τα σχολεία, πρασινίζω την γειτονιά μου», ενημέρωσε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Κώστας Χαμπιαούρης τα μέλη των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Παιδείας και Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της ενημέρωσης που έκανε για τον Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό για την Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, σε συνέχιση προηγούμενης συνεδρίας των δύο Επιτροπών.

Ο Υπουργός Παιδείας, ο οποίος δεν ήταν παρών στην προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής, ανέφερε ότι ο εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη με επίκεντρο την εκπαίδευση αναπτύσσεται και υλοποιείται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Για το πρόγραμμα υπό τον τίτλο «Πρασινίζω τα σχολεία, πρασινίζω τη γειτονιά μου» είπε ότι πρόκειται για ένα πολύ καινοτόμο πρόγραμμα. «Θα πρασινίσουμε τα σχολεία, τις γειτονιές, τις κοινότητες μας», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές προσθέτοντας ότι θα είναι κάτι το οποίο θα εντυπωσιάζει.
Ειδική αναφορά έκανε στην καταστροφή δασών στον Αμαζόνιο από τις πυρκαγιές σημειώνοντας ότι πρέπει όλοι «να φυτέψουμε, να πρασινίσουμε την χώρα μας, να βοηθήσουμε τον πλανήτη».
Ενημέρωσε τους βουλευτές και για επιπρόσθετο πρόγραμμα υπό τον τίτλο «Ποιο `π` υιοθετείς το πλαστικό ή τον πλανήτη;», στο πλαίσιο του οποίου θα δοθούν σε μαθητές και μαθήτριες 110.000 πακέτα που θα περιλαμβάνουν τσαντούλα μικρό οικολογικό παγούρι και καλαμάκι από μπαμπού.

Για τα περιβαλλοντικά κέντρα είπε ότι θα εγκαινιαστούν πολύ σύντομα δύο κέντρα στο Κοιλάνι και την Παναγιά.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε η Επιτροπή τα κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης έχουν φιλοξενήσει πέραν των 60.000 μαθητών και 100 προγραμμάτων. Λειτουργούν προγράμματα τα οποία επιχορηγούνται από την ΕΕ με αξιοποίηση περίπου  €5 εκατ., ενώ υπάρχει νέο αίτημα για την επιχορήγηση άλλων δύο μεγάλων έργων αξίας περίπου €4 εκατ.
«Προσπαθούμε να αξιοποιούμε τους ευρωπαϊκούς πόρους», είπε ο Υπουργός Παιδείας.

Ο κ. Χαμπιαούρης ανέφερε ακόμη ότι όταν γίνονται επεκτάσεις στα υφιστάμενα σχολεία γίνονται σύμφωνα με τους κανόνες ενεργειακής απόδοσης ενώ ενημέρωσε τους βουλευτές ότι έχουν αναγερθεί δύο νέα σχολεία μηδενικής ενεργειακής απόδοσης στην Μέσα Γειτονιά και την Παλλώδια.

Αναφερόμενος σε προσπάθεια του Υπουργείου να προκύψει συνεργασία με την ΑΗΚ για ενέργεια από φωτοβολταϊκά, είπε ότι αυτή βρίσκεται στην τελική φάση, αφού έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με την ΑΗΚ και αναμένεται απάντηση σύντομα από την Νομική Υπηρεσία.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1230