Τα μέλη της Επ. Παιδείας ζητούν περισσότερα προγράμματα εκπαίδευσης στις φυλακές


ΚΥΠΕ- Τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής κάλεσαν σήμερα τη Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών, καθώς επίσης τα Υπουργεία Παιδείας και Δικαιοσύνης, όπως ετοιμάσουν πρόσθετα προγράμματα εκπαίδευσης, τα οποία θα βοηθήσουν τους φυλακισμένους στην αποκατάσταση και την επενένταξή τους. Οι βουλευτές αναφέρθηκαν σε «τεράστια πρόοδο» στις Κεντρικές Φυλακές όσον αφορά τον τομέα της εκπαίδευσης και «τεράστια αλλαγή νοοτροπίας» εντός των φυλακών.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας, ο Πρόεδρός της Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι ο τομέας της εκπαίδευσης εντός των φυλακών σημειώνει «τεράστια πρόοδο», και σημειώνεται μια διαφορετική καλλιέργεια κουλτούρας και αυτό τιμά πραγματικά και τη Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών και όλους εκείνους τους ανθρώπους οι οποίοι είτε διδάσκουν, είτε άλλως πως συνδράμουν στην καλλιέργεια αυτής της κατάστασης.

Όπως είπε «το 75% των φυλακισμένων παρακολουθούν ή σπουδάζουν σε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα εντός των φυλακών και υπάρχει συμβατότητα όλων αυτών των προγραμμάτων, υπάρχει τεράστια πρόοδος και εξέλιξη». «Καλέσαμε τις Φυλακές, τα Υπουργεία Παιδείας και Δικαιοσύνης να ετοιμάσουν πρόσθετα προγράμματα, τα οποία θα βοηθήσουν τους φυλακισμένους στην αποκατάσταση και την επενένταξή τους», είπε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια για το πρόγραμμα εκπαίδευσης των φυλακισμένων, λέγοντας πως «είναι ένα πρόγραμμα το οποίο για μας που δεν είμαστε έγκλειστοι ακούγεται τυπικό». Όπως ανέφερε «στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ελπίδα ζωής για τους κρατούμενους», για να προσθέσει ότι «γίνεται σπουδαία δουλειά στις Κεντρικές Φυλακές». Είπε ακόμα πως «οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται εκεί για ασήμαντες αφορμές και κατά συνέπεια η κοινωνία πρέπει να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία». Σημείωσε τελος ότι η πολιτεία πρέπει να δώσει κίνητρα στους εργοδότες, ούτως ώστε το θέμα θέσεων εργασίας για τους ανθρώπους αυτούς να λυθεί το ταχύτερο δυνατόν.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη, Μιχάλης Γιωργάλλας, είπε πως το έργο της Διεύθυνσης και του προσωπικού των Φυλακών σχετικά με την εκπαίδευση των κρατουμένων είναι «αξιόλογο και σημαντικό». Υπογράμμισε, τέλος, το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των φυλακών, το οποίο, είπε, πρέπει να λυθεί άμεσα. «Έφτασε η ώρα για να θεσμοθετήσει αυτή η πολιτεία την κοινωνική εργασία και τις εναλλακτικές ποινές τουλάχιστον στα παραπτώματα και στις ποινές που το επιτρέπουν», κατέληξε
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


1090